2011. július 23., szombat

Indul a Kemenes Vulkán Park kivitelezése!

A csütörtöki nap kiemelkedő fontosságú volt a Kemenes Vulkán Park megvalósítása felé! A celldömölki Polgármesteri Hivatalban 11 órakor kezdődött a kivitelezés ünnepélyes aláírási eseménye. A több mint ötszázmillió forintos beruházást a Celldömölki Önkormányzat és az Őrségi Nemzeti Park sikeres turizmusfejlesztési pályázata teszi lehetővé. Ötletgazdaként jómagam dolgoztam ki a pályázati tervet és a megvalósíthatósági tanulmányt. A fejlesztés megvalósítása meglehetősen rögös úton haladt, sok kétséggel, de most már egyértelmű: jövő év tavaszán megnyitja kapuját ez a térségben és talán tágabb nemzetközi vonatkozásban is újszerű kezdeményezés! Az érdeklődésre jellemző, hogy az építészeti tervekre kiírt nyílt pályázatra félszáz pályamű érkezett, amiből a Földes és Társai Építésziroda alkotása került ki győztesen.

Így néz ki majd a Vulkánház. Forrás: Földes és Társai Építésziroda


Az épület kivitelezője a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. lesz. Sok idő nincs, hiszen 8 hónap áll rendelkezésre a megvalósításra!
Mi lesz majd a vulkán parkban? Központja nyilvánvalóan a Vulkánház interaktív ismeretterjesztő bemutatója lesz, ahol a látogatók megismerkedhetnek a vulkánkitörések sokszínűségével: Jules Verne nyomán utazást tehetnek majd a Föld belsejébe, beléphetnek egy magmakamrába, átélhetnek földrengést és megtudhatják természetesen azt is, hogy milyen volt a Ság hegy vulkáni működésének története. Megismerkedhetnek a vulkáni működés szépségeivel, de azzal is, hogy a vulkáni működés milyen veszélyeket hordoz. A cél azonban nem csupán annyi, hogy négy fal közé zárjuk az érdeklődőket! A Ság hegy nyitott vulkanológiai képeskönyve ezernyi felfedezni valót kíván. Ezt segíti majd a feladatokat is nyújtó Vulkánösvény, a kőpark és vulkán játszókert pedig további játékos ismeretszerzésre hívogat. Most már a kivitelezésen van a sor és remélhetőleg nem áll több probléma e sok szempontból új kezdeményezés megvalósulása elé! Szerencsére az idealista lelkesedésben már nem állok egyedül. Hasonlóan elkötelezett már a Vulkánház tervezője is és remélhetőleg ez az elszántság segít az álom megvalósításában. Akkor pedig, 2012 tavaszán - a 20. század legnagyobb vulkánkitörésének (Katmai-Novarupta kitörés) centenáriumán - megnyitja kapuit a Kemenes Vulkán Park!

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése