2011. szeptember 3., szombat

Vulkánhírek a világ minden tájáról

Balázs: 09/05 21:30

Kedves Olvasóink!

Csütörtökön lesz a II. Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlés, amelyen a Vulkanológiai Csoport apraja-nagyja tart majd előadást, így a héten kevés időnk lesz bejegyzéseket írni. De megjegyzések formájában majd igyekszünk válaszolni a kérdésekre vagy közölni a fontosabb híreket. Aki egy érdekes hírre bukkan az bátran írja be a megjegyzések közé, hiszen nekünk is kevesebb időnk lesz a híreket olvasni, keresni.
Ne feledjék, hogy már 7 nap eltelt az Etna legutóbbi kitörése óta. Egyelőre minden csendes, de ha a vulkán tartja a lépést, akkor 2-3 nap múlva ismét jöhet az újabb lávaszökőkút.
Végül még egy vulkánhír mára. Az OVSICORI augusztus 31-én tette közzé a Poas-ról szóló nagyszerű képekkel tarkított jelentését, amelyben a tűzhányó elmúlt félévi működését foglalják össze. Ehhez kapcsolóan egy videót is készítettek:


Videó összefoglaló a Poas elmúlt félévi működéséről. Készített: OVSICORI

Frissítés: Tomi (hétfő, 9:45)

A csendes-óceáni tűzgyűrű egyik gyöngyszeme, a szinte megállás nélkül működő Sakura-Jima ismét nagyszerű kitöréssel örvendeztetett meg bennünket. Az alábbi felvételt TwoCandlesticks tette közzé, helyi idő szerint szeptember 4-én hajnalban készült:





Eredeti bejegyzés: Balázs (szombat, 20:20)

Stromboli-típusú kitörés a Batu Tara tűzhányón (2011.08.18.). A fotót készítette: Martin Rietze. A kép forrása: itt.


Az elmúlt hét legfontosabb vulkánhíreit, történéseit ismét elolvashatják a Smithsoniain Intézet heti rendszerességgel megjelenő írásában. Ezért nem is szeretném magyarul megismételni az ott leírtakat, inkább kiemelnék néhány hírt, amelyek véleményem szerint a legizgalmasabbak.
Az intézet által közölt interaktív térképen láthatjuk, hogy a Csendes-óceáni Tűzgyűrű mentén volt a legtöbb történés, kitörés, fokozódó nyugtalanság. Ezek közül szerintem a legizgalmasabb a Tamborán /videó/ (igen, az a Tambora) zajló, fokozódó szeizmikus aktivitásról és erősödő fumarola tevékenységről szóló hír (A Tamborán zajló eseményekről és a várható történésekről egy külön bejegyzésben Évi számolt be). Egy másik érdekes hír a Flores-szigeteki Ranakahról érkezett. Egyelőre a Tamborához hasonlóan itt is fokozódó szeizmikus és fumarola tevékenység miatt kellett emelni a készültségi szintet. Izgalmassá az teszi a dolgot, hogy szinte semmit nem tudunk a tűzhányóról. Annyi bizonyos, hogy 1987-ben egy VEI 3-as kitörése volt, amely során evakuálni kellett a környékbelieket. A kitörést heves robbanások, lávadóm kitüremkedés, piroklaszt árak kísérték. Ezután 4 évvel volt egy kisebb robbanásos kitörés, de a tűzhányó azóta csendes. A '87-es aktivitást megelőzően azonban nem volt (nem ismert) kitörése a történelmi időkben. A Ranakah vulkán a szintén kevéssé ismert Poco Leok kaldera peremén található, egy sor lávadóm társaságában. Az 1987-es kitörés során képződött lávadómot Anak Ranakah-nak nevezik. A hiányos ismeretek miatt nehéz megmondani tehát, hogy mi várható a Ranakah esetében. Nem kizárt, hogy újabb lávadómkitörés következik majd, de az is elképzelhető, hogy a magmakamra szintjén megáll a folyamat.


Az Anak Ranakah lávadóm a ggFöldben.


Még egy Indonéz vulkánról szeretnék említést tenni. A Batu Tararól szinte hetente jönnek a hírek, hogy néhány km magas hamufelhő tört fel a tűzhányó kráteréből. A vulkáni működésben továbbra sincs változás. Néhány vulkánfotográfus jóvoltából azonban most gyönyörű felvételeken láthatjuk az indonéz Stromboliként is emlegetett vulkán tűzijátékszerű kitöréseit (augusztus 16-22. között).

A Csendes-óceán középső részén található hawaii-szigeteki Kilauea mindig szolgál érdekességgel. A Pu'u'O'o kráteraljazatának beszakadását követően hamar visszaállt az azt megelőző állapot, mintha mi sem történt volna. A láva "visszatért" a Pu'u'O'o kráterébe, ahol újra egy lávatavat formált. A Kilauea csúcskráterében pedig ismét magas a lávató szintje. A tilt méter adatai pedig újra felpúposodást jeleznek, ami alapján friss magma nyomul a magmatározóba.



A videó webkamera felvételekből készült a Pu'u'O'o friss lávataváról augusztus 29-31. között. Különleges látvány nyújt, ahogy a számtalan túlcsordulás közben kialakuló lávafolyás kígyózik minden irányba a kráteraljzaton. A videó forrás: itt.

Kis intenzitással, de folytatódik a Puyehue Cordon Caulle kitörése Chile-ben. Az elmúlt héten erőteljes fumarola tevékenység és időnként erőteljes robbanások történtek a tűzhányón. A legutóbbi nagyszerű NASA felvételen látható, hogy a kitörési felhő továbbra is több száz kilométer távolságba sodródik a krátertől. Egy augusztus közepén készült közeli felvételen pedig megfigyelhető, hogy egy kiterjedt lávafolyás is képződött a kitörés során:

A Puyehue kitörés 2011. 08. 18-án. A képen az 1960-as kitörés krátere és lávafolyása is látszik. A felvételt a NASA EO-1 ALI műholdja segítségével készítette Jesse Allen és Robert Simon, felhasználva a NASA EO-1 csapat adatait. Az eredeti kép: itt.

Végül néhány szó Európáról. Az elmúlt hetekben-hónapokban az európai vulkánhírek az olasz tűzhányókról szóltak/szólnak. Ez nem is meglepő, hiszen megnyitva például az INGV-Catania (Osservatorio Etneo) augusztusi jelentését láthatjuk, hogy az Etna és a Stromboli is szépen dolgozik. Az Etna kitöréseit(videó) folyamatosan követjük itt a blogon is. A Stromboli-ról azonban jóval kevesebb szó esik, (Miért is lenne érdekes egy olyan vulkán, amelyen naponta akár egy tucat kitörés vagy még több is előfordul. Természetesen most csak ironizálok. Talán nem feltétlenül hiba, ha az ilyen permanensen működő vulkánoknál csak a működésükben bekövetkező változásokról írunk és nem a napi rutinjukról.) pedig ezen a vulkánon is zajlanak az események. Az elmúlt hónapban egyértelműen fokozódott a vulkáni működés. A kitörések erőteljesebbek és időnként kráteren belüli lávafolyások is kialakultak. Tehát érdemes mostanában figyelni a Strombolit a webkamerákon keresztül és talán sikerül elkapni egy-egy szebb kitörést (például egy ilyet).

Tűzijátékszerű kitörés és lávafolyás a Stromboli kráterteraszán található kisebb salakkúpon (2011. 08. 11-12.). A képet készítette Gijs de Reijke. Az eredeti kép: itt.

Ha már Európában "járunk" akkor érdemes említést tenni egy régebbi, de izgalmas eseményről. Júliusban egy expedíciót szerveztek a Grímsvötnre. A cél a tavaszi kitörés anyagának terepi feldolgozása volt. John Stevenson, az egyik résztvevő 3 részes blog bejegyzésben írt a terepi munkáról (1,2,3). Best Blogger Tips

11 megjegyzés:

  1. Balázs, köszi a szép összeállítást! A tűzhányók továbbra is kitörésben, az élet zajlik a maga rendje szerint!

    VálaszTörlés
  2. Végül egy kis kiegészítés a heti történésekhez. A valódi kitörések mellett voltak érdekes földrengés rajok:
    El Hierro: továbbra is tart a csiki-csuki 9-12 km mélyen. Néhány napos ciklicitással napi 200 feletti földrengés számot regisztrálnak!
    Német-cseh határ: néhány év után újabb intenzív földrengésraj.
    Izland: Kezd belelendülni a Katla is, egyre több földremegést és földrengést figyelnek meg a vulkán alatt.
    Mindhárom területen nagy valószínűséggel mélybeli magmabenyomukás okozza ezeket földmozgásokat, kérdés lesz-e ennek felszíni folytatása, lesz-e valahol ezek között vulkáni kitörés? Akármelyik rögtön a média címoldalára kerülne, az nem kétséges!

    VálaszTörlés
  3. A tegnapi és mai napon ismét több földrengés volt a cseh-német határ környékén (Vogtland terület), ami között egy közel 4-es magnitúdójú is volt!
    Részletek: http://www.gfz-potsdam.de/portal/gfz/Struktur/Departments/Department+2/sec24/M7_Services;jsessionid=6D39189B9FFEC906733640A2F70FA5EF

    VálaszTörlés
  4. A Cseh-Német határ környékén mi történik, mi a háttere a földrengéseknek? És mi történhet ott, illetve mi az oka?

    VálaszTörlés
  5. Szabolcs, a cseh-német határnál lévő rengések kapcsán nemrég beszélgettünk ismerősökkel. A területnek viszonylag fiatal vulkáni múltja van, staláltunk egy tanulmányt is: http://ebooks.gfz-potsdam.de/pubman/item/escidoc:8670:3/component/escidoc:8669/0506.pdf Ebben egész érdekes dolgok vannak, esetleg érdemes lenne egy blogbejegyzést szánni a régiónak, ha már így rezeg mostanában.

    VálaszTörlés
  6. A Német-Csehország határán megfigyelhető földrengésrajok pontos okát jelenleg is nyomozzák. A területen végzett geokémiai kutatások szerint több tíz kilométeres mélységben a kéreg-köpeny határon egy aktív magmatározó rendszer található(http://www.ufz.de/data/prinzip_gasaustritt3059.gif). A földkéreg alján megrekedő magmából hő és gőz/gáz fázisú anyagok kerülnek a kéregbe ezek részvételével működik az a hidrotermális rendszer, amely a régió híres gyógyfürdőinek forrásait táplálja. Az alsó kéregbe nyomuló magma ugyanakkor csak a közvetett oka a felső kéregbeli földrengésrajoknak, amelyet a térségben gyakran észlelnek(http://www.ig.cas.cz/en/structure/observatories/west-bohemia-seismic-network-webnet/). A földmozgás közvetlen oka, kiváltója valószínűleg a hidrotermális rendszerben zajló folyamat, de a pontos mechanizmus nem ismert. Egy 2009-ben (http://www.agu.org/pubs/crossref/2009/2009GL039615.shtml) megjelent tanulmány alapján a 2008-as földrengésraj előzménye az alsó kéregbe történő magmabenyomulás lehetett. Az új magma érkezését a 2006 tavaszán megfigyelt 3He/4He izotóparány növekedés jelezte. A földrengésrajokat tehát nem a kéregben mozgó magma váltja ki. Azt viszont nem értem, hogy amennyiben valóban újabb magmacsomagok érkeznek az alsó kéregbe, akkor azokhoz miért nem kapcsolódik szeizmikus aktivitás.
    Egy valamit fontos leszögezni, arra semmilyen jel nem utal, hogy a magma a felszín felé vette volna az irányt. A területen jelentős vulkáni működés volt a kainozoikumban az utolsó kitörések csak pár százezer éve történtek. Tehát nem véletlen, hogy mindenki árgus szemekkel figyeli ezeket a földrengés rajokat.

    VálaszTörlés
  7. Megjelent egy gyönyörű képekkel színesített jelentés a Poas-ról: http://www.ovsicori.una.ac.cr/pdf/2011/Poas_activity-report2011-08.pdf
    Az obszervatórium honlapjáról egy videó is letölthető a Poas elmúlt félévi működéséről:
    Video: Actividad del Poas 02/09/2011 (http://www.ovsicori.una.ac.cr/index.html#)

    Megkezdték az evakuációt az Anak Ranakah lábánál fekvő településeken:
    http://www.thejakartapost.com/news/2011/09/05/residents-near-mt-anak-ranaka-evacuated.html

    VálaszTörlés
  8. Kedves Noli, még egy jó hétig nem leszek olyan helyzetben, hogy érdemi bejegyzést tegyek, de aztán mindenképpen visszatérek a cseh-német határkérdésre - mármint arra ami alatta van... :-) Balázs, azért már sok mindent elmondott róla!

    VálaszTörlés
  9. Ma egy 6.6 magnitúdójú földrengés pattant ki a szumátrai törésvonal mentén közel a Toba-tóhoz!
    http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsww/Quakes/usc0005pdr.php#details

    VálaszTörlés
  10. Továbbra is nyugtalan az izlandi boszorkány, a Katla - folytatódnak a földremegések...
    http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/myrdalsjokull/

    VálaszTörlés
  11. Úgy tűnik a hidrotermális rendszer fluidumainak mozgása okozta a földrengés rajokat és a harmonikus rezgéseket a Katla-nál:
    http://www.jonfr.com/volcano/?p=1449

    VálaszTörlés