2011. szeptember 8., csütörtök

Etna: a tizenharmadik...

Frissítés (szeptember 13)
Remek fotófelvételekkel, részletes leírás a kitörésről megtalálható a cataniai INGV honlapján!

Egy különleges lávatű az Új Délkeleti kráter délkeleti oldalában a szeptember 8-i paroximális kitörés utáni délután. Forrás: Salvatore Gambino, INGV-CataniaEredeti bejegyzés (szeptember 8)
Ma reggel az idei 13. paroximális kitörés zajlott az Etnán, miközben csoportunk Szeged mellett a 2. Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlésen ismertette kutatási eredményeit. A kitörés ismét az új Délkeleti kráterben zajlott és az eddigi leggyorsabban lejátszódó volt ezévben (jó időben, jó helyen kell lenni!). A kitörés ismét stromboli-típusú lávatűzijátékkal kezdődött, majd hirtelen lávaszökőkútba csapott át, amit rövidesen lávaöntés követett. A kitörést hamukilövellés kísérte, a hamufelhő dél-délkelet felé terjedt. Hamuhullást észleltek több településen, többek között Cataniában is.

Az Etna idei évi 13. paroximális kitörése. Forrás: Boris Behncke


Best Blogger Tips

6 megjegyzés:

 1. Tovább emelték 2-esről 3-asra a készültségi szintet a Tamborán a tovább erősödő szeizmikus tevékenység következtében.

  VálaszTörlés
 2. Ha már Tambora, meg Indonézia: a Toba még aktívnak tekinthető?

  VálaszTörlés
 3. Tambora? Arra érdemes odafigyelni..

  VálaszTörlés
 4. Kedves Érdeklődő! Egyszerűnek tűnik a kérdés a Tobára vonatkozóan, de mégsem az. A Toba egy olyan vulkán, amelyik több szupervulkáni kitörést is produkált, legutóbb 73 ezer éve, azt megelőzően 500 ezer éve. "Hivatalosan" azokat a tűzhányókat nevezik aktívnak vagy potenciálisan aktívnak, amelyeknek az elmúlt 10 ezer évben volt kitörésük. Ebbe azonban nem esnek bele a szupervulkáni kitörésre képes vulkánok, mint például a Yellowstone sem. Ennek ellenére azt lehet mondani, hogy az elvi lehetősége megvan annak, hogy a Toba a jövőben újra aktivizálódjon, azonban ez feltehetően még nagyon-nagyon távol van.
  A helyzet az, hogy a szupervulkáni kitörések mechanizmusát pontosan nem ismerjük, mert erre még - szerencsére - nem volt tapasztalat, közvetlen megfigyelési lehetőség. Vannak elképzelések azonban arra vonatkozóan, hogy egy szupervulkáni kitörést milyen események előzhetik meg. Ez alapján, személy szerint úgy gondolom, hogy igazán nem kell tartanunk attól, hogy hirtelen egy szupervulkáni kitöréssel kell szembenéznünk a közeljövőben. Elvileg a Toba kalderában, ahogy a Yellowstone kalderában is lehet vulkánkitörés, de az valószínűleg nem túl heves lefolyású lesz.

  VálaszTörlés
 5. Köszönöm szépen a választ - nagyjából így gondoltam én is. Viszont az újdonság volt, legalábbis számomra, hogy a Toba 500 ezer éve is kitört, illetve akkor is szupervulkánkodott.

  Mihályi András
  (egyszer már beléptem, de nem igazodok ki ezen a beléptető rendszeren, főleg, hogy több különböző számítógépről is szoktam internetezni)

  VálaszTörlés