2010. augusztus 29., vasárnap

Sinabung: heves kitörés hosszú szunnyadás után - 12 ezer embert telepítettek ki

Pénteken ébredezni kezdett, aztán a mai napon, helyi idő szerint nem sokkal éjfél után kitört a Szumátra északi részén található Gunung Sinabung tűzhányó! Az aktív vulkánokkal tarkított indonéz szigetvilágban nem sok figyelmet kapott ez a tűzhányó, mivel némi kénes kigőzölgéseket leszámítva nem volt ismert korábbi működése. Először, a megjelenő vulkáni hamufelhőt is füstfelhőnek nézték és nem gondolták, hogy a tűzhányó lépett működésbe...
Az elmúlt 10 ezer évben kitörést mutató vulkánokat összesítő Smithsonian Intézet listája is meglehetősen szűkszavú a vulkánról és 1881-at jelöli meg egyedüliként, bizonytalan forrásokra hivatkozva, mint egyetlen ismert kitörése az elmúlt 10 ezer évben. Más hírforrások szerint azonban utoljára 400 éve tört ki a Sinabung (az indonéziai Vulkanológiai központ munkatársa nyilatkozata szerint "A Sinabung 1600 óta először tört ki és nem sokat tudunk eddigi tevékenységéről". A nyilatkozat tehát nem állítja, hogy 1600-ban volt kitörése... a bizonytalanság tehát továbbra is megmarad a tűzhányóról). Mivel nem sokat tudni a vulkán korábbi működéséről, nem tudni azt sem, meddig és hogyan zajlik majd a mostani kitörés.

Képek forrása: AFP/Getty Images

Képek forrása: AP és EPA

A hétvégi robbanásos kitörés sűrű vulkáni hamufelhőt eredményezett, a látótávolság sok helyen néhány méterre csökkent. Habár a jelentések szerint csupán 1,5 kilométer magasra jutott fel a vulkáni hamu, még 30 kilométer távolságban is észleltek hamuhullást! A képek tanulsága szerint a szél rögtön oldalirányba téríti el a vulkáni hamufelhőt. A hegy oldalában lávafolyás indult el, aminek következtében a fák kigyulladtak. A hírügynökségek által mutatott fényképek szerint mintha füstölne az egész hegy. Csupán spekulálni lehet egyelőre mi történik: egy viszkózus lávadóm türemkedik ki a kürtőből vagy kürtőtisztító robbanásos kitörés zajlik?
A vulkán közelében 14 településről 12 ezer embert kellett kitelepíteni. Az AFP híradása szerint egy ember meghalt légzési problémák miatt.

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése