2010. augusztus 26., csütörtök

További hírek az Etna kitöréséről

Amint arról beszámoltunk, tegnap délután egy erőteljes robbanásos kitörés történt az Etnán. Boris Behncke az olasz INGV munkatársa további részletekkel szolgált a kitörésről. Úgy tűnik, hogy a robbanásos kitörést a kürtőben feltörő forró magma és felszín alatti víz keveredése okozta, azaz szakszóval freatomagmás jellegű volt (ilyen típusú kitörés volt az izlandi Eyjafjallajökull április-május kitörése is), ami annyiban veszélyes, hogy minden előjel nélkül bekövetkezhet (ilyen típusú kitörés már okozott halálos balesetet a múltban!).
Most, nyáron voltak már kisebb robbanásos kitörések, ami már jelezte, hogy töltődik fel újra a tűzhányó és emelkednek fel magmacsomagok. Behncke szerint a következő napokban vagy hetekben várható, hogy újabb magma adag éri el a felszínt és újabb kitörések is bekövetkezhetnek, azonban ezek valószínűleg látványos lávaszökőkút kitörések formájában zajlanak majd.

Még egy dolgot fontos hangsúlyoznom! A tegnapi kitörés egy erőteljes, de rövid ideig (kb. 20 percig) tartó kitörés volt. A vulkáni hamufelhő kb. 1 kilométer magasságba emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a tegnapi kitörés nem jelent(ett) semmi veszélyt Európára, nem jelent(ett) veszélyt a légiközlekedésre! Hogy mi lesz a további események sora az Etnán? Szemünk a webkamerákon és a jelentéseken, bármi történik, beszámolunk róla!

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése