2010. augusztus 5., csütörtök

Távol-keleti körkép

Az elmúlt héten főképp orosz, indonéz, japán és pápua vulkánok hallattak magukról. Melyek is?

Oroszország

Gorely

Július utolsó hetében a vulkán alatti szeizmikus tevékenység megerősödött, számos vulkánrengést is regisztráltak. Emellett termális anomáliát észleltek a kráterben, melyből gáz- és gőzfelhők emelkedtek a levegőbe július 26-27-én.

Karimszkij

Július 23-24-én és 28-án is kitört a vulkán. Hamufelhőt, mely délkelet felé 15 km-t tett meg a levegőben, csak július 26-án láttak műholdról, az említett kitörések során 2 km-es kitörési felhőt becsültek a kutatók. Szintén műholdas megfigyelések során a kráterben termális anomáliát mutattak ki.

Kljucsevszkoj

Július utolsó hetében a vulkán szeizmikus aktivitása átlag feletti volt, a dél-délkeleti lejtőkre láva ömlött. Július 23-24-én és 29-én stromboli-típusú kitörések történtek, a vulkán gáz- és hamufelhőket bocsátott a magasba. A többi napon sűrű felhőtakaró fedte a hegyet, 28-án sikerült műholdról kimutatni a folyamatosan meglévő termális anomália mellett egy délnyugat felé sodródó kitörési felhőt, ami 145 km-t utazott a levegőben.

Shivelucs

Július 23-30. között folyamatosan termális anomáliát észleltek a hegy kráterében és a szeizmikus aktivitás is átlag feletti volt. Július 23-24-én 4 km magas gáz- és gőzfelhőket láttak felemelkedni. 28-29-én piroklaszt árakból származó hamufelhők emelkedtek 4-6,5 km magasságba.


Indonézia

Batu Tara

A Komba-sziget vulkánja utoljára július utolsó két napjában tört ki. A 1,5 km magas kitörési felhő 65 km-t tett meg északnyugat felé.

Dukono

Július 31-én kitört a tűzhányó, 3 km magas hamufelhőt lövellve az ég felé. A hamufelhő 90 km-nyit sodródott nyugat felé. Augusztus 3-án is megfigyeltek egy hasonló magasságú, ritkás hamufelhőt, az észak-északkelet felé utazott a szelek szárnyán, 130 km-re a vulkántól még látható volt.


Pápua Új-Guinea

Rabaul

Az Új-Britannia szigetén található Rabaul-kaldera Tavurvur-kúpjánál figyeltek meg kitörést július 23-25. között. Ezt követően a GPS-mérések egyértelmű süllyedést mutattak ki. A későbbiekben a szeizmikus tevékenység is alábbhagyott, kisebb robbanásokra lehet következtetni a 26-30-a közötti fehér színű, ritkás kitörési felhők alapján.

Ulawun

A Rabaultól nem messze található vulkán július 21-29. között fehér gőzfelhőket eregetett 300 méter magasba. Ez idő alatt két alkalommal, 23-án és 24-én volt kisebb kitörés, melyek barnás hamufelhőket hoztak létre.


Japán

Sakura-Jima

Július 29- augusztus 1. közt többször, majd augusztus 3-án is kitört a vulkán. A közel 2 km magas hamufelhők kelet és délnyugat felé sodródtak.
A Gorely krátere.A Karimszkij nyugat felől.
A Kljucsevszkoj lávafolyása.A Shivelucs.
Kitörés a Dukono-n.A Batu-Tara nyugatról.
A Tavurvur kitörés közben.Új-Britannia legmagasabb hegye, az Ulawun.
A Sakura Jima Kagosima felől.


A fényképek forrásai: Gorely: Kamchatintour, Karimszkij: Alexander Belousov, Kljucsevszkoj: EWP, Shivelucs: Eruptions Blog, Dukono: Oregon State University, Batu Tara: Kenny Chabba, Rabaul: FlexPacific, Ulawun: Eruptions Blog, Sakura Jima: Bens CSCS Trip.

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése