2010. augusztus 6., péntek

Lávadóm-összeomlás a Karangetang vulkánon Indonéziában

*

A Karangetang vulkán, amikor csendes.(A kép forrása!)

A Karangetang vulkán pénteki kitöréséről olvashatunk több hírportálon is. Az eddigi hírek alapján úgy tűnik részleges dómösszeomlás történt, amelynek következtében egy kb. 600°C hőmérsékletű blokk- és hamuár zúdult le a vulkán lejtőjén. A lávadóm összeomlását a péntek hajnali heves esőzésekre vezetik vissza. A vulkán nyugati lejtőjén lezúdult piroklaszt ár legalább 7 házat döntött össze, mondta Pryadi Kardono, a nemzeti katasztrófavédelmi hivatal embere.
Négy ember tűnt el, akik vélhetően nem élték túl az eseményt, emellett számos súlyos sérültet kell ellátni. Kardono elmondása szerint egyelőre akadozik az információ áramlása, így sajnos növekedhet a sérültek vagy a halálos áldozatok száma.

"Olyan gyorsan történt, hogy esélyünk sem volt a megelőző kitelepítésre."-mondta Surono, a vulkanológiai intézet vezetője.

A Karangetang, másik nevén Api Siau egy nagyon aktív vulkán Sulawesitől északra, Siau szigetén. Az elmúlt évtizedekben számos kisebb kitörése volt, több alkalommal evakuálták a környékbelieket. Néhány kép és egy videó, amelyek segítségével megtekinthetjük a vulkánt és kisebb kitöréseit. Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése