2010. június 1., kedd

Kitört a Bezimjannij


Hétfőn 12:34-kor (UTC) kitört a kamcsatkai Bezimjannij. Ez az a vulkán, amely a legmagasabb kitörési felhővel büszkélkedhet, 1956-os kitörése során 42 km magasra lövellte azt. Érdekesség még a tűzhányóról, hogy a neve oroszul annyit tesz: névtelen. Ezt azért kapta, mert az említett nevezetes kitörése előtt azt hitték a kutatók, hogy már kialudt.
A mostani is nagy erejű, magmás robbanásos kitörés, a hamufelhő több, mint 10 km magasba emelkedett, sajnos a sűrű felhőtakaró miatt a hegy nehezen megfigyelhető, de azért érdemes ránézni időnként erre a webkamerára!
A hamufelhő az Ohotszki-tenger felé sodródik, jelenleg mintegy 200 km hosszan nyúlik el Kamcsatka és a tenger felett, a légi forgalmat is akadályozva. Kozirevszk faluból folyamatos hamuhullást jelentettek.



A Bezimjannij 2010. április 19-én.A fényképet Yu. Demyanchuk (KVERT) készítette

Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. tudom,hogy nem ide tartozik,de valahol meg kell kérdeznem:a Mátraderecskei "mofetta" valójában vulkáni utóműködésnek tekinthető?

    VálaszTörlés
  2. Szép napot!
    Arra szeretném megkérni önöket, hogy ha lehet mondják meg, hogy a mosani vulkánkitörések azaz az hogy egyszerre 3 aktív, az normális, azaz megszokott-e? Előre is köszönöm!
    Modor

    VálaszTörlés