2010. június 9., szerda

Eyjafjöll - elektroszatikus hamufelhő, kör alakú gőzfelhő

.
Az izlandi Eyjafjöll aktivitása április közepén megváltozott, és a látványos lávaszökőkutak helyett heves robbanásos kitöréseket figyelhettünk meg. Az Európa felé sodródó hamufelhő napokra megbénította a légi közlekedést, hiszen a hamu súlyos, akár végzetes kárt tehet a repülőgépekben. Egy újabb kutatás azonban kimutatta, hogy a hamufelhők sokkal ártalmasabbak lehetnek, mint ahogy azt eddig gondolták.
R. G. Harrison, a Readingi Egyetem professzora és munkatársai által az Environmental Research Letters című folyóíratban publikált munkájából kiderül, hogy a kitörési felhők nem csak a nagy hamutartalom, hanem az elektrosztatikus töltés miatt is veszélyt jelenthetnek a repülőkre. A töltött részecskék interferenciát okozhatnak a rádióhullámokban, valamint veszélyesek lehetnek mind az utasokra, mind a gép alkatrészeire. A cikkből kiderül, hogy a vulkánkitörések okozta villámlásokat, már korábban is megfigyeltek, valamint az is köztudott, hogy egy horizontális kitörési felhő felső és alsó széleinél töltés észlelhető. Korábban azonban csak a felszínről végeztek a töltés meghatározására irányuló méréseket, és legfeljebb 200 km-re a kitöréstől. Jelen tanulmányban a kutatók közvetlen módszerrel, a tűzhányótól több mint 1000 km-re, Skócia felett, egy meteorológiai ballon segítségével vizsgálták az Eyjafjöll hamufelhőjét. A ballon a 600 m vastag kitörési felhőt 3,7 km magasságban érte el, és a belsejében jelentős pozitív töltést mutatott ki. A tudósok egyelőre nem tudják, hogy a megfigyelt jelenséget mi okozhatja. Kizárták, hogy a töltés forrása maga a vulkáni kitörés lenne, mivel a levegő gyakorlatilag nem vezeti az elektromos áramot, valamint a mért alacsony páratartalom miatt a légköri körülmények sem okozhatják.
A megoldáshoz tehát további kutatásokra van szükség, a légitársaságoknak pedig nem marad más, mint reménykedni, hogy egy újabb kitörés alkalmával a széljárás megfelelő irányba sodorja a hamufelhőt.

Még egy érdekesség a Eyjafjöllel kapcsolatban. Május 1-én Joseph Licciardi, a New Heampshire-i Egyetem geológusa elképesztő felvételeket készített a kör alakú gáz- és gőzfelhőről. A jelenséget mintegy 5 percig lehetett megfigyelni mielőtt eloszlott. Bár hasonló gőz- és gázgyűrűt már más tűzhányóknál is megfigyeltek, még mindig nem tudják pontosan mi okozhatja. Licciardi szerint valószínűleg valahogy úgy képződhet, ahogy a szivarozók vagy cigarettázók fújják ki a kör alakú füstöt a szájukon.


Képek forrása: Discovery News, a képeket Joseph Licciardi készítette

A képet Steve és Donna O'Meara készítette. További képek: Volcano Heaven

Best Blogger Tips

1 megjegyzés: