2010. június 8., kedd

Ismét Eyjafjöll


Június 4-én 19:50-kor (helyi idő szerint) kisebb freatikus, "kürtőtisztító" kitörés történt. 4,5-6 km magas kitörési felhőt figyeltek meg, mely javarészt gőzből állt. Épp ezért felső része fehér volt, de kisebb mennyiségű hamut is tartalmazott, ez adta az alsóbb részek szürke színét. A régi kráter nyugati részén egy új krátert hoztak létre a robbanások, a vulkánrengések a feltörő gőzfelhővel összhangban pulzáltak június 6-án. A kitörések gyengék, a hozzájuk kapcsolódó gőzfelhők is alacsonyak. A robbanások közt hallani lehetett a kürtőbe visszaomló lávadarabok robaját, de az új krátert csak ritkán és részben lehetett látni a feltörő gőztől. A vulkán körüli szeizmográfok a rengések kisebb erősödését regisztrálták június 4-től 6-án késő estig, majd újra csökkenni kezdett az erejük. A kis robbanások azonban folytatódnak, némi hamu hullik a kráter közelében.

Best Blogger Tips

3 megjegyzés:

  1. Lenne egy közbevetőleges kérdésem a vulkán nevével kapcsolatban. Honnan ez a rövid név? A kiejthetőség kedvéért átnevezték, vagy volt neki ez a rövid neve is?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Sparhelt!

    A hosszabb név: Eyjafjallajökull annak a jégtakarónak a neve, amely a környéket borítja. A jökull szó izlandiul gleccsert jelent.
    Az Eyjafjöll gyakorlatilag maga a tűzhányó, az a hely, ahol a kitörés történik. Természetesen egyszerűbb is leírni (és kiejteni), de azért is alkalmazzuk ezt a megnevezést egyre gyakrabban, hogy a különbséget tudatosítsuk az emberekben. Izlandon számos hasonló jégmező (jökull) van, több alatt vulkán is, de azoknak a vulkánoknak is van saját nevük. Pl.: Vatnajökull - Grímsvötn.

    Tamás

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, így már minden világos..

    VálaszTörlés