2010. június 7., hétfő

Ipolytarnóc-Vulkán Nap

Június 3-án Vulkán Nap volt Ipolytarnócon. Vulkanológiai Csoportunk tagjai remek előadásokkal és szemlétes vulkánkitörésekkel népszerűsítették a tűzhányókat. A hallgatóság többnyire iskolás csoportokból állt, akik osztálykirándulásuk során látogattak el Ipolytarnócra, nézték meg az ottani különlegességeket, és csöppentek bele egy, az iskolai órákon nem megszokott stílusú előadásba. A fiúk magas szakmai színvonalú, de a köznapi emberek számára is érthető nyelven elmagyarázott ismertetője után kísérletek során megfigyelhette a hallgatóság, hogy miért tör ki magma, hogy zajlik a salakkúpokat létrehozó robbanásos kitörés, és milyen egy lávaöntő kitörés. A gyerekek egy interaktív feladat során megtapasztalhatták, hogy milyen veszélyes az aktív vulkánok közelében élni, és milyen sok szempontot figyelembe veendő, komplex feladata van a döntéshozóknak, mikor kijelölik a tűzhányó közelében lévő veszélyességi zónát.

Az előadások sikeresnek minősültek, nagyon bátorító volt látni az iskolások arcán az érdeklődést, még jobban nőtt bennünk az az elképzelés, hogy a tudomány népszerűsítésével egy nemes célt szolgálunk, amire a hiedelmekkel ellentétben van kereslet. A remek hallgatói kérdések során tapasztalhattuk, hogy az ifjakban buzog a tudásszomj, csak jó pedagógusnak kell lenni, és tudni kell átadni az ismereteket.
Egyetlen negatívum volt, az esős idő, ami miatt sajnos sok csoport nem tudott eljönni, de így is megérte, hisz ha már csak pár fiatalban felkeltettük az érdeklődést a természet és a vulkánok iránt, nem volt cél nélküli a fáradozásunk.

Nagyon fontos néhány szót szólni magáról Ipolytarnócról, vagyis az itt létrehozott bemutatóközpontról. A Budapesttől 150 km-re, Salgótarjántól 30 km-re elhelyezkedő település ősmaradványairól vált híressé. Az elmúlt évek eredménye egy csodálatosan felújított, európai színvonalú bemutatóközpont létrehozása. A tanösvényeken kívül, többek között a geológiai tanösvény mellett, ahol a "cápafogakkal hintett tengerparti föveny, szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági szörnyek lábnyomai, a vulkáni tufa áradatában összesült maradványok" láthatóak, a vállalkozó kedvűek egy 4D-s moziban nézhetik meg, hogy milyen környezet lehetett itt 20 millió évvel ezelőtt. Egy külön épületben a 8 millió éves, konzerválódott bükkábrányi mocsárciprusokat is megtekintheti az erre járó utazó. Mindezt kiváló technikai felszereltséggel és látogató-központú, fiatalos csapattal rendelkező barátságos környezetben.
Aki teheti, mindenképpen menjen el Ipolytarnócra, nem fogja megbánni!

További információk az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület honlapján találhatók.

Best Blogger Tips

1 megjegyzés: