2010. június 10., csütörtök

Hírek a Chaitenről - Csökkentették a készültségi fokozatot. Volt egy kitörés 350 éve is?

.
A chilei Nemzeti Földtani és Bányászati Szolgálat (SERNAGEOMIN) csökkentette a Chaitenre vonatkozó készültségi fokozatot, az eddigi legmagasabb vörösről sárgára változtatták. A legutóbbi, május 31-én kiadott jelentésükből kiderül, hogy a vulkán aktivitása csökkenő fázisban van. A szeizmikus aktivitás január óta folyamatosan gyengül, ebben a hónapban csak 7 km-nél sekélyebb mélységű vulkanotektonikus, valamint az illók mozgásához kapcsolódó földrengéseket észleltek. Tehát nincs magmautánpótlásra utaló jel. A gáz- és gőzkibocsájtás szintén gyengült, hamuszórást nem jelentettek. A tűzhányót azonban folyamatos megfigyelés alatt tartják, ugyanis bármikor újra felerősödhet a vulkáni aktivitás. A lávadómok instabilak, így továbbra is fennáll az összeomlás veszélye, ami törmeléklavinák, vagy vízzel keveredve iszapárak képződéséhez vezethetnek.

Még egy hír a Chatenről! A tűzhányót 2008 májusi kitörését megelőzően nem figyelték meg, mivel úgy gondolták nem jelent veszélyforrást. Korábbi kitöréseiről is csak kevés információ volt, eddig úgy tartották számon, hogy a legutóbbi kitörése több, mint 9000 éve volt. A legújabb, Luis Lara geológus és Rodrigo Moreno régész által vezetett kutatások azonban arra utalnak, hogy kb. 320 éve is volt egy, a mostanihoz hasonló kitörése.
Egy méterrel a felszín alatt található vastag hamuréteg alatt találtak egy szenesedett fatörzset, amelynek a kora radiokarbonos kormeghatározó mérések alapján 320 év (hibahatár 40 év). A hamurétegben talált egyéb szenesedett növényi maradványokon végzett vizsgálatok szintén megerősítették ezt a kort. A másik bizonyíték, amely a kitörésre utal egy 1669-ből származó térkép, amely egy tűzhányó heves kitörését is ábrázolja - olvasható az El Mercurio című lapban.
A kutatások eredménye alapján a Chaiten felkerült Chile 15 legveszélyesebb aktív tűzhányóját tartalmazó listára.

A kép forrása: Erupcion del volcan Chaiten

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése