2012. március 6., kedd

Kész az új sziget!

Bár az előző évben a Kanári-szigetek nyugati részén, El Hierro közelében vártuk egy új vulkáni sziget megjelenését, az esemény nem ott, hanem a Vörös-tengeren történt, ahol Jemen partjai közelében a Zubair vulkáni szigetsor bővült egy újabb taggal. A víz alatti vulkáni működés december 23-ára építette fel olyan magasra a vulkáni kúpot, hogy az már a tenger szintje fölé emelkedett. A látványos kitörések, amelyek filmfelvételeit a Legfrissebb Rövidhírek rovatban közöltük, egyre terebélyesebb szárazföldet alkotott, a kérdés már csak az volt, vajon lesz-e olyan vulkáni működés (lávaszökőkút és/vagy lávafolyás), ami stabilizálni képes a laza vulkáni törmelékekből álló szigetet. Úgy tűnik ez megtörtént és mondhatjuk, az új szárazföld jó egészségnek örvend, mérete a többi szigethez hasonlít és jó eséllyel gazdagítja Zubair vulkáni szigetvilágát, várva az élővilág megtelepedését.

A műhold kép felső részén látható a jemeni Zubair szigetvilág legújabb vulkáni szigete. Forrás: NASA Earth Observatory



Best Blogger Tips

1 megjegyzés:

  1. Sárgára csökkentették a készültségi szintet El Hierro szigetén. (a skála 3 fokozatú: zöld-sárga-piros a növekvő veszély sorrendjében)
    http://www.gobiernodecanarias.org/dgse/sismo_hierro.html
    Február közepén elgyengült a földremegés és a tenger felszínén is alig volt észlelhető a 'jacuzzi'. A vulkáni aktivitásnak azonban nincs vége, de olyan szakaszába lépett, ami egyelőre nem jelent veszélyt a szigeten élőkre.

    VálaszTörlés