RÖVIDHÍREK


2014.02.01  
BREAKING NEWS!
A legfrissebb hírek szerint legalább 14 halálos áldozata van a Sinabung mai kitörésének! Az áldozatok tetemeit Suka Meriah falu közelében találták, ami a 3 km veszélyzónán belül van. A holttesteken súlyos égési sérülések voltak. Az áldozatok között főiskolai diákok is voltak... Halálukat egy váratlanul lezúduló izzófelhő okozta.
Menekülés az izzófelhő árnyékában. A fotón látható ember szerencsés volt, legalább 14-en viszont áldozatul estek... Fotók:AFP

Dr. Harangi Szabolcs

2014.02.01. 14:51

A NASA Earth Observatory honlapján közzétett kép alapján úgy tűnik a egy tenger alatti vulkánkitörés kezdődött a Kavachi-n. A Kavachi a Salamon szigetek tengeralatti tűzhányója. Legutóbbi kitörése 2007-ben volt. Az EO-1-re szerelt ALI január 29-i felvételén látható a tengervíz erőteljes elszíneződése, amelyet pl.: az El Hierro kitöréskor is láttunk.
Egyelőre nem dugta a víz felszín fölé a fejét a tűzhányó. De van rá esély, mert egy korábbi kitöréskor már megtette, de aztán a hullámzás el is tüntette a kis szigetet.

A NASA Erth Observatory munkatársainak: Jesse Allen és Robert Simmon képe, amelyhez a EO-1 csapat adatait használta. A felvételt Robert Simmon rögzítette.
Kiss Balázs


2014.01.26. 19:47
 ETNA
 Úgy tűnik elkezdődött! A földremegések ereje nagy ütemben nő az elmúlt órákban, ahogy a korább paroxizmusokban végződő kitörési epizódok során. Sajnos egyelőre a felhők mögött a szégyenlős Etna. De aki kiást magát a hó alól vagy befejezte az ebédet, pihenés képen figyelheti a kamerák képeit. Ki tudja hátha szerencséje lesz.

A földremegés amplitúdójának  erőteljes növekedése az elmúlt napokban (Forrás: INGV)
 Kiss Balázs
2014.01.24. 19:47
 ETNA. Erősödő földremegések.
Napról napra nő és nő as földremegés amplitúdója. Továbbra is stromboli-típusú robbanások és láva effúzió jellemzi a működést. Sajnos egyelőre a felhők takarásában. Azonban Boris Behncke-nek sikerült elkapnia egy-két pillanatot, amikor az előadásra "pironkodva" készülődő Etna kikacsint a függöny mögül

A földremegés amplitúdójának  enyhe növekedése az elmúlt napokban (Forrás: INGV)

Lávafolyás ereszkedik az Új Délkeleti Kráterkúpból a Valle del Bove-be (2014. 01. 24). A képet készítette: Boris Behncke
Kiss Balázs
 
2014.01.23. 19:47
 ETNA. Kezdődik?
Az elmúlt napokban tapasztalt stromboli-típusú aktivitás mellett, a felszínre nyomuló valószínűleg gáz-ban elszegényedett magma már egy lávafolyást is táplál. A webkamera képek alapján az Új Délkeleti Krárterkúp oldalán leereszkedő vörösen izzó kőzetolvadék forrása a kúp központi krátere lehet. Ezzel párhuzamosan vélhetően folytatódnak a kisebb robbanások is. A földremegés amplitudója lassú emelkedésbe kezdett. Minden készen áll tehát, hogy egy újabb fantasztikus Etna-előadásban legyen részünk. A kérdés, hogy vajon milyen lesz a 2014-es premier. Kiindulva a tavalyi tapasztalatokból vulkanológus legyen a talpán, aki meg tudja mondani. Óriás buborékok szétrobbanásával fűszerezett gyönyörű tűzijáték? Esetleg a magasba törő lávaszökőkút? Vagy egy újabb erőteljes szubpliniuszi kitörés? Több kráter is aktivizálódik? De az is lehet, hogy marad a jelenlegi aktivitás még egy két napig, majd a tűzhányó elcsendesedik.
 

Lávafolyás ereszkedik az Új Délkeleti Kráterkúp oldalán az etnaweb.net kameráján.

A földremegés amplitúdójának  enyhe növekedése az elmúlt napokban (Forrás: INGV)


 Kiss Balázs

2014.01.22. 18:09
 ETNA
   Tegnap késő este stromboli-típusú aktivitás kezdődött az Etna Új Délkeleti Kráter kúpján (INGV Etna update 2014. 01. 22. 08:00 GMT). A webkamera képek tanúsága szerint az aktivitás még ma is tart.
A vulkáni működés 20 napig szünetelt ebben a csúcskráterben, de a tűzhányó ekkor sem pihent. Január 4-13. között, bár enyhe, de szinte folyamatos hamukibocsájtás zajlott az Északkeleti Kráterből. A hamuszemcsék vörös színű, átalakult kőzetfragmentumok voltak valószínűleg a kürtő falból származtak. Visszatérve a tegnap kezdődött aktivitásra, az Eruptions blogon Boris Behncke az írta: "az elmúlt néhány napban nőtt a kén-dioxid kibocsájtás mértéke a tűzhányón, ami általában azt jelzi, hogy kürtő rendszer felső részébe magma nyomult be." Érdemes lesz tehát rápillantani néha a webkamerákra, mert lehet, hogy közeleg az idei, első kitörési epizód az Etnán.

Webkamerakép az Etna Új Délkeleti Kráterkúpjáról. Gyenge vörös pislákolás látszik még csak a kráterből a strombili-típusú működés hatására.

Kiss Balázs

2013.11.24. 10:00
Nem nyugszik továbbra sem az indonéziai Sinabung! Az éjszaka újabb 5 erős robbanásos kitörést rázta meg a tűzhányót és környékét. Az erőteljes vulcanoi-kitörések során 7-8 km magas vulkáni hamufelhő emelkedik fel kisebb piroklaszt-árak lezúdulásával kísérve. Mind a repülési, mind a riasztási szint a legmagasabb fokozaton van. A kitelepítési határt 5 km-re tágították, ami azt jelenti, hogy további legalább tízezer embernek kell elhagynia otthonát.
Magasba gomolygó vulkáni hamufelhő a Sinabung felett és a következmények.... Forrás: VolcanoDiscovery és REUTERS fotó


A Sinabung körül kijelölt veszélyzónák. Forrás: Badan Geologi és REUTERS fotó

Dr. Harangi Szabolcs

2013.11.16. 22:00
A hétfői, sűrű felhők mögött zajlott paroxizmális kitörés után szombat este ismét folyamatossá váltak a lávaszökőkút (paroxizmális) működésbe torkolló kitörések. Várhatóan vasárnap éjjel vagy hajnalban csúcsosodhat ki a kitörés, amikor ismét magasba felcsapó lávaszökőkút kitörések várhatóak. Érdemes tehát a webkamerákat nézni, a látásviszonyok most kiválóak!
Lávatűzijáték kitörések az Etnán - webkamera képek. Forrás: Radio Studio 7 webkamera

Dr. Harangi Szabolcs

2013.11.15. 19:20
Továbbra is intenzív vulkáni működés zajlik a szumátrai Sinabung tűzhányón. A legutóbbi robbanások alkalmával 5-7 km magasságba emelkedtek a kitörési felhők, és ismét piroklaszt árak is lezúdultak a tűzhányó oldalában (egyelőre a veszélyzóna továbbra is a vulkán 5 km-es környezetében érvényes), valamint iszapárak is képződtek. Folytatódik a környékbeli települések kitelepítése, már több mint 5500 lakost evakuáltak. Már több tízezer hektárra becsülik azokat a termőföldeket, melyek kárba vesztek a hamuhullás következtében.

Balra: robbanásos kitörés a Sinabung tűzhányón 2013. november 14-én (kép forrása); jobbra: a környék termőföldjeit vulkáni hamu borítja (kép forrása).
Jankovics M. Éva
2013.11.13. 20:00
Folytassa, Etna! Nincs megállás, ismét folyamatos stromboli-típusú lávatűzijáték kitörések zajlanak az Új Délkeleti kráterben!
Lávatűzijáték kitörések az Etnán - webkamera képek. Forrás: Radio Studio 7 webkamera

Dr. Harangi Szabolcs

2013.11.13. 8:30
November 11-én, helyi idő szerint hétfő reggel (6:14 és 7:00 órakor) ismét robbanásos kitörés zajlott az indonéziai Sinabung tűzhányón. A korábbiakhoz hasonlóan, a néhány kilométer magasra emelkedő hamufelhő mellett piroklaszt-árak is lezúdultak a tűzhányó oldalában mélyült völgyekben. Ennek nyomán a vulkántól 4 km-re lévő Gurukinayan falu 2500 lakosát kitelepítették. A települést szürke vulkáni hamuréteg lepte be. Az ismétlődő vulkánkitörések egyre nagyobb problémát okoznak, egyre több a légzési betegség és a szemirritáció.
Ismét robbanásos kitörés zajlott a Sinabung tűzhányón ismét - majdnem - mindent szürke vulkáni hamu borít. Forrás: AFP és Binsar Bakkara, AP

Dr. Harangi Szabolcs


2013.11.07. 8:30
Miközben az Etna a szeszélyes hölgy szerepét játssza és egy kicsit még kéretteti magát, addig Indonéziában továbbra is aktív a Sinabung tűzhányó. Szeptember során közel 10 ezer embert kellett kitelepíteni a vulkán környezetéből és most is már töb ezer lakost evakuáltak. A Guardian honlapján látható videofelvételen is jól látható, hogy a robbanásos kitörések kisebb prioklaszt-árak lezúdulásával járnak a vulkán völgyeiben. Mindeközben a magasba emelkedő vulkáni hamu szürke tájjá változtatja az amúgy termékeny földeket. Az élelmiszer ellátásban máris gondok jelentkeznek, az árak meredeken emelkedni kezdtek.
Az ismétlődő robbanásos kitörések során néhány kilométer magasra emelkedik a vulkáni hamufelhő miközben piroklaszt-árak zúdulnak le a vulkán oldalában lévő völgyekben. Forrás: Martin Ledanto

Minden elszürkít a hulló vulkáni hamu... Forrás: NBC News PhotBlog

Dr. Harangi Szabolcs


2013.11.06. 21:40
Etna és ismét Etna! Az előző paroximális kitörés után egy újságíró azt kérdezte tőlem, hogy megmondható-e, hogy mikor lesz a következő ilyen esemény, mikor csomagoljon az, aki élőben szeretne látni egy lávaszökőkút kitörést az Etnán. Akkor azt mondtam, hogy ezt lehetetlenség megmondani, mert a vulkánok nem így működnek. Vannak jelek, amiből valószínűsíthetjük, hogy közel van a kitörés, de még mindig minden megfordulhat. Nos, most az Etna olyan jeleket mutat, amire azt mondhatom, hogy van jó esély arra, hogy akár még a mai éjszaka, de valószínűsíthetően a következő napokban ismét látványos lávaszökőkút kitörést produkál a szicíliai Hölgy. Ezek a jelek (alapvetően a földremegés intenzitás erőteljes ingadozása és lassú emelkedése, a megkezdődő időszakos lávatűzijáték kitörések) olyanok, amelyek korábban is gyakran vezették be a paroximális kitöréseket. Tehát, ha már utazni nem tudunk, akkor a webkamerák legyenek előkészítve!
Egy erőteljes puff - kisebb stromboli-típusú kitörés (október 6.) ma délután. Forrás: EtnaWalk

... és mindez videofelvételen. Forrás: EtnaWalk

A földremegés intenzitás időszakos erősödést és lassó emelkedést mutat - valami készül odalent!. Forrás: INGV Osservatorio Etneo

Esti időszakos lávatűzijáték kitörések. Forrás: Radio Studio 7 webkamera

Dr. Harangi Szabolcs


2013.10.20. 11:00
Miközben fantasztikus lávaszökőkút kitöréseket produkál a Kljucsevszkoj, kisebb vulcanoi kitörések játszódnak le a Sakurajima és a Tungurahua tűzhányón, egy érdekes hír Izlandról: valószínűleg a közelmúltban történt egy olyan vulkáni működés, amiről még a helyi vulkanológusok sem tudtak. Friss kutatások ugyanis olyan vulkáni kőzeteket találtak Izland északi partjainak előterében a tengeraljzaton, Grímsey és Kolbeinsey szigetek között (Grímseytől 50 km-re északra), amelyek megjelenése olyan, mintha a napokban keletkeztek volna. A térségben az elmúlt hónapokban is erős földrengések történtek, amelyek magma felnyomulására utaltak. Izlandi szakemberek jelenleg is vizsgálják a kőzetmintákat, hogy pontosíthassák keletkezésük idejét.
Mikor keletkezett? Tegnap, néhány hónapja? Friss lávakőzet darab a tenger alatti felszínről. Forrás: Vísir.is

Forrás: Vísir.is és Iceland Review Online
Dr. Harangi Szabolcs


2013.10.11. 13:30
A tűzhányók királynője, a kamcsatkai Kljucsevszkoj hetek óta lávatűzijáték és lávaszökőkút kitöréseket produkál, miközben izzó láva csordogál le a meredek oldalán. A KVERT legfrissebb jelentése szerint a szeizmikus aktivitás egyre erősebb, a földremegés ('volcanic tremor') amplitúdója 37.1-ről 73.4 mcm/mp értékre ugrott. Október 6-án különösen megerősödött a földremegés, ami vélhetően azzal volt magyarázható, hogy a Kljucsevszkoj és a Kamen tűzhányók közötti nyeregben egy lejtőoldali kitörés zajlott (utoljára itt ilyen 1989-ben történt). Közben a szabályos kúp alakú tűzhányó központi csúcsán tovább folytatódnak a robbanásos kitörések, a lávatűzijáték kitöréseket kísérő hamukilövellések következtében olykor 6 km tszf. magasra jut fel a vulkáni anyag (pl. október 9-10.-én). A műhold képek szerint a vulkáni hamufelhő kelet-délkelet irányban több mint 70 km távolságra terjedt. A tűzhányó oldalán leereszkedő láva és a lejtőt borító hó keveredése freatikus robbanásokkal és fehér gőzfelhő felemelkedésével jár.
A tűzhányók királynője, a Kljucsevszkoj kitörésben (balra október 6, jobbra október 11.-i képek) Forrás: Jurij Demjancsuk, KVERT

Dr. Harangi Szabolcs


2013.10.08. 11:38
Folytatja az Etna a hamupöfékelést. A közönség kitartó tagjai akár el is "kaphatnak" egy-egy robbanást a webkamerákon keresztül. Legutóbb az Etnawalk tett közé képeket az október 6-án bekövetkezett kisebb robbanásokról. Alexnek köszönjük szépen, hogy megosztotta a linket. Egyelőre még takarék lángon működik a tűzhányó, de "reméljük" hamarosan begyújtja a rakétákat és ismét élvezhetjük a csúcsrégió gyönyörű lávaszökőkút kitöréseit.

Stromboli típusú robbanás hamufelhője a az Etna Új Dél-Keleti krátere fölött. Forrás: Etnawalk, Marco Restivo

 Kiss Balázs

2013.10.04. 15:53
Ma ismét durrantott egy nagyobbat a hiperaktív Sakura-jima helyi időszerint 12:03-kor. Az erőteljes vulcanoi robbanás eredményeként ismét vulkáni hamueső hullott Kagoshimában. A hamufelhő 4 km magasra emelkedett a tűzhányó fölött. A robbanáshoz egy piroklaszt ár is kapcsolódhatott, amely a Showa kráter DNy-i oldalán söpörhetett végig. Hasonló robbanás történt már éjszaka is.


 
A robbanás eredményeként magasba törő hamufelhő (Forrás: volcanodiscovery).
A Kagoshima fölé érkező hamufelhő (Forrás: volcanodiscovery).
 Kiss Balázs
2013.10.01. 16:42
Megdöbbentő hírről szereztünk ma tudomást. Az Egyesült Államok vezetése által elvont pénzügyi támogatás következtében bezárták a Smithsonian intézetet. A GVP-t működtető szakembereket nem foglalkoztatják tovább, ezért a híres Smithsonian/USGS Weekly Volcanic Activty Reports sem frissül, amíg a helyzetre nem találnak megoldást. A GVP (Global Volcanism Program) a legnagyobb szabású internetes vulkanológiai adatbázis, amelyben a Holocén vulkánokról és vulkánkitörésekről összegyűlt tudáshalmazt rendszerezik. Óriási hiba lenne egy ilyen adatbázist a kukába dobni.

A GVP megújult hivatalos honlapja. A bal felső sarokban olvasható röviden a bezárás ténye.(Forrás: GVP weboldal)
Kiss Balázs

 2013.09.23. 12:00
Két hétvégi vulkánesemény: a guatemalai Santiaguito Caliente lávadómjának délkeleti meredek oldala minden előjel nélkül hirtelen összeomlott, ami heves robbanásos kitöréssel járt. Piroklaszt-árak zúdultak le az erős hanghatás miatt kialakult lökéshullámokkal (a hanghatás még 20 km távolságban is hallható volt), a feltörő vulkáni hamufelhő 4.5 km magasra (a vulkántól 2 km magasra) tornyosult. Utoljára pontosan egy hónapja zajlott itt hasonló vulkáni kitörés.
Kisebb kitörések zajlottak a hétvégén az Etnán is. Először az Új-Délkeleti kráterben voltak lávatűzijáték kitörések, majd a Bocca Nuova is aktivizálódott. A Bocca Nuova kráterben ma is folytatódtak a kisebb kitörések.
Balra a Santiaguito kitörése során felemelkedő vulkáni hamufelhő, jobbra kisebb vulkáni hamufelhő emelkedik ki az Etna Új Délkeleti Kráteréből. Forrás: VolcanoDiscovery

Dr. Harangi Szabolcs


2013.09.16. 12:00
Három év szünet után ismét kitört az indonéziai Sinabung. A kitörés újra váratlanul érte a környező lakosságot. Több mint 3700 embert kellett kitelepíteni a tűzhányó 3 km-es körzetében. 2010-ben a vulkán úgy lépett működésbe, hogy előtte nem volt történelmi időkben feljegyzett kitörése és a vulkán nem is állt megfigyelés alatt. A kitörésről videofelvétel itt látható.
Szeptember 15-én ismét kitört az indonéziai Sinabung. Forrás: AFP

Dr. Harangi Szabolcs


2013.09.05. 8:50
Szeptember 4-én, helyi idő szerint a reggeli órákban egy újabb heves robbanásos kitörés zajlott a japán Kagoshima mellett található Sakurajima tűzhányón. A közepes erősségű vulcanoi kitörés következtében néhány kilométer távolságban is borsó nagyságú vulkáni törmelékdarabok hulltak, ami mellett nagyobb kőzetdarabok is a földbe csapódtak. A vulkántól 4 km távolságban lévő Arimura Lava obszervatórium parkolójában álló autók szélvédője betört, személyi sebesülésről azonban nem érkezett hír. A vulkáni hamufelhő 2.5 km magasba emelkedett a tűzhányó fölé. Habár ez a vulkáni működés nem volt olyan erejű, mint az augusztis 18-i kitörés, azonban jelzi, hogy a Föld egyik legaktívabb tűzhányója egy erőteljesebb működési fázisba lépett. Japán vulkanológusok a nyári nemzetközi vulkanológiai konferencián nem zárták ki azt, hogy a mostani intenzívebb kitörési sorozat akár elvezethet egy az 1914-es eseményhez hasonló jelentősebb vulkáni működéshez.
A japán Sakurajima szeptember 4-i kitörése és a vulkántól 4 km távolságban parkoló autókban keletkezett kár a hullott kőzápor következtében. Forrás: JMA jelentés

Forrás: VolcanoDiscovery
Dr. Harangi Szabolcs


2013.08.28. 11:00

Egy rövid felvétel (The Telegraph) a Róma, Fiumicino reptér melletti új iszapvulkánról, amit Alex is említett egy kommentjében:


A címben vulkáni kürtőt említenek, ami kissé megtévesztő. Egy fumaroláról, vagy egy magas hőmérsékletű hévforrásról lehet szó, ami egy iszapvulkánt hozott létre.
A Róma szomszédságában található Colli Albani (angol irodalmakban Alban Hills néven találhatunk rá) utolsó kitörései alig húszezer éve zajlottak, a római korból is ismertek hasonló iszapvulkánok a térségből ahol jelenleg is számos hévforrás fakad. A CO2-szivárgások, a sekély mélységben kipattanó földrengésrajok valamint a terület emelkedése mind arra utalnak, hogy a vulkáni működés még felújulhat. Claudio Chiarabba és mtsi. már 1997-ben felhívták rá a figyelmet, hogy a terület alatt hat km mélységben vélhetően magma halmozódik fel.
Sági Tamás


2013.08.26. 11:50
A megszokottnál viszonylag intenzívebb vulkáni működés után augusztus 22-én (helyi idő szerint délután 17:45-kor) jelentősebb robbanásos kitörés zajlott a guatemalai Santiaguito tűzhányón. A kitörés során a Caliente lávadóm felső része összeomlott és ez a korábbiakhoz képest nagyobb piroklaszt-árakat indított el. A vulkáni hamufelhő több mint 2 km magasságba emelkedett, még izzó kőzetdarabok pedig 500 méteres körzetben csapódtak a földbe.
Forrás: INSIVUMEH és VolcanoDiscovery
Dr. Harangi Szabolcs

2013. 08. 23. 14:47
Augusztus 20-ai freatikus robbanások az új-zélandi White Islanden és a costa ricai Poas tűzhányón. Mindkét tűzhányó jó ideje mutat ilyen jellegű vulkáni működést és most is a már korábban aktív kráter részeken zajlott a vulkáni működés.
A White Islanden egy 10 perces kitörés zajlott. A robbanások során kb. 10-20 méter magas hamutaréjok csaptak a magasba, miközben sűrű, fehér gőz- és gázfelhő tört fel a kráterből.
A Poason a krátertavon belül történt a robbanássorozat. A kitörések ez esetben 3-20 m magasra repítették a vulkáni törmeléket.
A robbanásokat vélhetően mindkét esetben a kürtőben megrekedt magma által túlhevített hidrotermás rendszer idézhette elő.


Szürke hamutaréj és fehér gőzfelhő, a White Island freatikus robbanás 2013. 08. 20-án. (Forrás: volcanodiscovery)
A Poas krátertavában a robbanások kisebb hullámokat keltettek. (2013. 08. 20.) (forrás: az OVSICORI képe a volcanodiscoverytől)
 Kiss Balázs

2013.08.10. 19:50
Szomorú hír a tűzhányók világából... Az indonéziai Paluweh (Rokatenda) mai kitörése során egy sebesen lezúduló izzófelhő söpört végig a vulkán oldalán és a közeli tengerparton 3 felnőtt és 2 gyerek halálát okozta. További 6 személy megsebesült. További részleteket, ahogy tudunk közlünk!
Dr. Harangi Szabolcs

2013.06.21. 15:50
A mai napon az UNESCO Vilagöröksegi listajara került az Etna tüzhanyo! A napokban gyült össze a Vilagörökseg Bizottsag, jelenleg is tart a 37. ülesük Kambodzsaban. Az Etnat a "vilag egyik legemblematikusabb es legaktivabb tüzhanyojakent" definialtak. A reszletes indoklas az UNESCO honlapjan olvashato. Kiemelendö, hogy az Etna tüzhanyo mintegy 500 ezer eve tarto közel folyamatos müködese nagy mertekben befolyasolja a vulkanologia, a geofizika es egyeb földtudomanyok fejlödeset. A sokféle, jol megközelithetö vulkani kepzödmenynek (csucskraterek, salakkupok, lavafolyasok, Valle del Bove) köszönhetöen az Etna tökeletes celallomas mind a kutatas, mind az oktatas szamara.
Jankovics M. Eva

2013.06.06. 07:50
földrengések itthon és távol... Néhány érdekes "megrengető" hír. Bár az utóbbi időben több földrengés pattant ki Magyarországon, ez nem jelenti azt, hogy hirtelen szeizmikusan veszélyeztetett terület lettünk. De! De, azt is tudni kell, hogy ilyen rengések bőven előfordulhatnak térségünkben, ami nyomás alatt van: délnyugatról az Adriai-lemez mozog északkelet felé és nyomja neki a Pannon-medence kőzetburok-aljzatát a vastag Ukrán pajzsnak. A merev földkéreg erre törésekkel reagál és bőven vannak térségünkben olyan töréses szerkezeti vonalak, amelyek menti elmozdulásokkal ez a nyomófeszültség felszabadulhat. Ilyen alapvetően a területet délnyugat-északkelet irányban átszelő szerkezeti vonal-rendszer (ehhez tartozik a Bükk déli előterében húzódó oldalelmozdulásos tektonikai vonal is, amely mentén való elmozduláshoz kapcsolhatók esetleg a hevesi rengések), ami mellett további potenciálisan aktív szerkezeti vonalak vannak, például a Vértesben és úgy tűnik Észak-Magyarország sem kivétel, ahol a Diósjenő-Ógyalla tektonikai vonal húzódik. Itt pattant ki tegnap egy 4,2 magnitúdójú rengés mindössze 5 km mélységből. Ez a mélység elég sekély ahhoz, hogy érezni lehessen viszonylag nagy területen. A földrengést egy 1,8 magnitúdójú utórengés kísérte kb. éjfél körül.
Az érsekvadkerti földrengés jele a budapesti webcorder szeizmogrammon Forrás: foldrenges.hu

Közben reng máshol is a föld (mindez azonban normális, nem kell semmi katasztrófa elméletbe sodródni!). Intenzív földrengésraj pattant ki például a nicaraguai Cerro Negro vulkán alatt. A Cerro Negroról érdemes tudni, hogy a turisták kedvelt célpontja, mivel itt fadeszkán lehet lecsúszni a meredek, apró vulkáni salakkal borított lejtőn. A Cerro Negro azonban egy viszonylag aktív tűzhányó, legutóbb 1999-ben tört ki.
Végül egy másik érdekes földrengéses hír Új-Zélandról. Wellington közelében, mintegy 40 km mélységben lassan mozdulnak el a kőzetlemezek egymás mellett, aminek ereje azonban egy 7-es magnitúdójú földrengésnek felel meg. Ez egy viszonylag ritka kőzetelmozdulás, ami nem hirtelen, hanem nagyon lassan történik. A mozgást csak nagyon érzékeny GPS adatok alapján lehet észlelni. Érdekes módon, nagyjából 5 évente követik egymást itt az ilyen események.
Dr. Harangi Szabolcs

2013.05.17. 15:00
P & P, azaz két P betűs tűzhányó is fokozott aktivitást mutat: az alaszkai Pavlof és a mexikói Popocatépetl. A Pavlof vulkánon az elmúlt napokban lávaszökőkút kitörések zajlottak a meredek oldalú vulkáni kúp csúcsi részén, amihez folyamatos gőz és gáz, valamint vulkáni hamu kiáramlás is társult. Mindez az Etna paroximális kitöréseire emlékeztető vulkáni működés. A kitöréshez kis térfogatú lávaömlés is társul, ami keveredve a hóval kisebb piroklaszt-árakat eredményez. A piroklaszt-ár fölött a felhevített hóból származó fehér gőzfelhő és a láva széteséséből származó sötétszürke hamufelhő kavarog. Hasonló jelenséget szintén megfigyelhettünk már az Etna közelmúltbeli kitörései során.
Különleges friss fotók a Pavlof kitöréséről: a forró láva és a hideg hó kölcsönhatása következtében kialakult másodlagos piroklaszt-árak zúdulnak le a meredek hegyoldalon fehér gőzfelhő és sötét hamufelhő alatt. Forrás: Theo Chesley fotói az AVO weblapján
Dr. Harangi Szabolcs

2013.05.15. 18:40
Pavlof, Alaszka: ...és valóban megindult a kitörés, itt az első kép róla!
Az AVO jelentése szerint pilóták lávaszökőkút kitörést és kapcsolódó lávafolyást észleltek a vulkán északi lejtőjén.
Dr. Harangi Szabolcs

2013.05.14. 00:05
Ma reggel megnőtt a szeizmikus aktivitás az Alaszkai-félsziget délnyugati végén elhelyezkedő Pavlof tűzhányón, mely az Aleut-ív legaktívabb vulkánja. Emellett, a legutóbbi műholdképeken jelentős termális anomáliát is megfigyeltek a csúcsrégióban. Az Alaszkai Vulkán Obszervatórium szakemberei emelték a tűzhányón a riasztási fokozatot: zöldről (nyugalmi állapot) narancssárgára (figyelmeztetési állapot), mivel a mostaniakhoz hasonló figyelmeztető jeleket (szeizmicitás, megemelkedett felszíni hőmérséklet) már észleltek egy korábbi kitörési fázis kezdetekor is (a Pavlof legutóbbi kitörése 2007. augusztusban történt). Bár közvetlen megfigyelések nem állnak rendelkezésre, az obszervatórium munkatársai szerint egy kis erősségű kitörés már valószínűleg megindulhatott a csúcsrégióban (hamufelhőket még nem észleltek).
Jankovics M. Éva

2013.05.13. 23:10
Folytassa Popo! Továbbra is aktív a mexikói Popocatépetl, amit jelenleg sűrű felhő borít, azonban a szeizmogramon intenzív vulkáni működés jelei látszanak. A helyi vulkanológiai obszervatórium, a CENAPRED ennek megfelelően emelte a készültségi szintet. A tűzhányó a folyamatos gőz- és gáz kibocsátás mellett időszakonként vulcanoi-kitöréseket produkál, ami izzó kőzetblokkok kirepítésével jár. A kőzetdarabok néhány száz méteres körzetben csapódnak a vulkán lejtőjére. A kitörések alkalmával 2-3 km magas vulkáni hamufelhő emelkedik a magasba. A NOAA műholdas adatai jelentős kén-dioxid kibocsátást jeleznek, ami arra utal, hogy folyamatosan friss magma nyomul a felszín felé.
Dr. Harangi Szabolcs

2013.05.08. 17:00
Egy viszonylag erőteljes robbanásos kitörés zajlott a mexikói Popocatépetl tűzhányón, helyi idő szerint tegnap éjjel. A szeizmogramon kivehető, hogy minden előjel nélkül indult a kitörés helyi idő szerint este fél 8-kor és a vulkáni működés éjjel fél 4-ig tartott. A webkamera képeken jól láthatók voltak a kirepülő izzó lávacafatok. A lávatűzijátékszerű kitörést hamukilövellés is kísérte, a hamufelhő mintegy 7 km magasságba emelkedett, majd délkeleti irányba húzódott el. Hamuhullást jelentettek San Juan Tianguismanalco, San Pedro Benito Juárez és Puebla településeken. A hamuhullást jól érzékeltetik a Twitteren közzé tett képek. Jelenleg gőzkiáramlás figyelhető meg a kráterből, a robbanásos kitörés lecsendesedett. A kitörés feltehetően egy erőteljesebb vulcanoi-jellegű kitörés lehetett.

Forrás: Twitteren keresztül közzé tet képek: balra és jobbra

Dr. Harangi Szabolcs

2013.05.07. 08:15
A vulkánok nem csak szépek, hanem veszélyesek is. Különösen igaz ez a Fülöp-szigeteki Mayon tűzhányóra, ami a Föld egyik legpompásabban kinéző vulkánja szabályos, szimmetrikus kúp alakjával, azonban kitörései gyakran veszélyeztetik a környező lakosságot. Legutóbb 2009 végén kellett több ezer lakost kitelepíteni a vulkán közeléből. Most tragikus hírt tettek közzé: 5 turista vesztette életét egy váratlan vulkáni kitörés következtében. A minden előjel nélkül bekövetkező freatikus kitörés hatalmas kőzettömböket repített ki, ami a csúcs közelében lévő hegyi vezető és 4 turista halálát okozta. További turisták súlyosan megsebesültek. A helyi vulkanológiai obszervatórium szakemberei szerint ilyen kitörés bármikor bekövetkezhet minden előjel nélkül. A tegnapi kitörés alig több mint 1 percig tartott. Emiatt a készültségi szintet nem kellett emelni, azonban nem tanácsolják a vulkán megközelítését.
Dr. Harangi Szabolcs

2013.05.06. 09:00
Kisebb robbanásos kitörés történt az alaszkai Cleveland vulkánon, aminek nyomán emeleték a készültségi szintet az Alaszkai Vulkán Obszervatórium munkatársai. Fontos megjegyezni, hogy a kitörést csak szeizmikus és távérzékelési műszerekkel észlelték, közvetlen megfigyelés nem áll rendelkezésre. A kitörés nem volt erős, komoly problémát, fennakadásokat a légi közlekedésben nem okozott! A Cleveland viszonylag aktív tűzhányó, az elmúlt években lávadóm kitüremkedés és időszakonként kisebb robbanásos kitörések jellemezték működését.
Dr. Harangi Szabolcs

2013.04.18. 13:00
Az INGV Osservatorio Etneo weblapján nyomon követhető földremegés intenzitás görbe és a webkamerák képei alapján rövidesen bekövetkezik az Etna idei 11. paroximális kitörése! Hoppsz, miközben írom e sorokat már itt is van a felvezető szakasz!

Dr. Harangi Szabolcs

2013.04.10. 08:30
Ma hajnali Etna ébredés... Változatok egy vulkáni működésre: a látványos lávaszökőkút kitörések után most erőteljes vulcanoi hamukilövellések vannak soron. Talán a szicíliai hatóságokat akarja Etna Mamma alátámasztani, akik szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be a napokban az Etna megközelítésére?...

Dr. Harangi Szabolcs

2013.04.08. 21:30
Ma délután két rövid hamukilövellés történt az Etna Új Délkeleti Kráteréből. Az utóbbi, képen is látható esetben mintegy 200 méter magasra emelkedett a hamufelhő. Forrás: Etnawalk

Dr. Harangi Szabolcs

2013.03.18. 16:40
Egy újabb földrengéses friss hír: újra remeg a föld El Hierro szigetén! Helyi idő szerint 14:25-kor kezdődött a földrengésraj, ami eddig maximálisan 2,6 magnitúdójú földlökéseket eredményezett. A fészekmélység 18-24 km, azaz elképzelhető, hogy újabb magmacsomag érkezett a földkéreg alatti magmatározóba.
A rengések a hír írása közben is zajlottak:
Földrengésraj El Hierro szigetén. Forrás: IGN

Dr. Harangi Szabolcs

2013.03.18. 08:50
Vasárnap, helyi idő szerint délután 4 órakor, egy 3.9 magnitúdójú földrengés pattant ki az új-zélandi Auckland városától 15 km-re, északkeletre. Bár a földrengés erőssége nem volt túl nagy, a sekély fészekmélység (6 km), miatt több ezren érezték. Öt perccel később egy újabb - 3.1 magnitúdójú - földrengés rázta meg a környéket. Bár az epicentrum közel volt a Rangitoto vulkánhoz, ami mintegy 600 évvel ezelőtt a térség legutolsó kitörését produkálta, a szakemberek szerint nem magma mozgása okozta a rengést, az valószínűleg tektonikus eredetű volt. Komoly káresetekről nem számoltak be a hírügynökségek.
Forrás: GeoNet
Dr. Harangi Szabolcs

2013.03.16. 19:10
Most zajlik az Etna újabb paroximális lávaszökőkút kitörése!
Lávaszökőkút az Etnán - webkamera felvétel. Forrás: Osservatorio Etneo webkamera

Dr. Harangi Szabolcs

2013.03.13. 14:30
A "füstölgő-hegy" felülnézetből. A mexikói Popocatépetl szinte folyamatosan produkál kisebb-nagyobb kitöréseket, néhány napja a NASA Terra műholdja kapott el egy ilyen pillanatot, amikor a vulkán fölé mintegy 1,5 km magasságba emelkedett a vulkáni hamufelhő.
Műhold kép a Popocatépetl tűzhányó vulkáni hamufelhő oszlopáról 2013. március 7-én. Forrás: NASA Earth Observatory

Dr. Harangi Szabolcs

2013.02.27. 11:00
Újabb előadás indul az Etnán? A földremegés amplitúdó némileg emelkedik és a webkamera képeken is úgy tűnik, hogy most éppen a Bocca Nuova készülődik, hogy esetleg egy káprázatos vulkánkitörést produkáljon. Ma hajnalban már voltak itt bemelegítő stromboli-típusú kitörések...
Dr. Harangi Szabolcs

2013.02.02. 10:40
Szabályszerű kitörések az Etnán. Új kitörési ciklus indult idén az Etnán. A korábbi ismétlődő paroximális kitörések után most a lávatűzijátékszerű, stromboli-típusú kitörések ismétlődnek nagyjából 1,5-2 naponta. Legutóbb ma hajnalban volt ilyen kitörés, tehát vasárnap estére vagy hétfőre várható a következő előadás. Vajon bekövetkezik? A szabályosan ismétlődő kitöréseket szépen jelzi a földremegés intenzitást mutató diagram:
Ismétlődő, rövid ideig tartó robbanásos kitöréseket jelez az Etna ECPNZ földremegés intenzitás diagramja. Forrás: Osservatorio Etneo

Dr. Harangi Szabolcs

2013.01.31. 08:20
Helyi idő szerint tegnap este a Föld egy másik vulkánja is rövid jelet adott aktivitásáról. Ismét kitört a mexikói Colima, amit egy biztonsági kamera rögzített. A kitörést követően mintegy 3 km magasra emelkedett a vulkáni hamufelhő. A robbanásos kitörés hangját több mint 20 km távolságban is hallották. A kitörés tipikus vulcanoi-jellegű volt, azaz egy ágyúlövésszerű robbanás, majd hamufelhő feláramlás. Az elmúlt hetekben több ilyen kitörést mutatott a Colima, és a következő időszakban is további hasonlók várhatók.
Ilyen lehetett a tegnap esti Colima kitörés. A kép a 2005. május 23-i kitörést mutatja. Forrás: Proteccion Civil del estado de Jalisco-HO in VolcanoDiscovery

Dr. Harangi Szabolcs

2013.01.30. 23:00
Játszik velünk az Etna! A korábbi látványos paroximális kitörések után most kisebb lávatűzijáték kitörésekkel szórakoztat a méltóságos szicíliai hölgy. A földremegés hirtelen megemelkedik, majd egy órán belül ismét visszaesik. Eközben vagy a Bocca Nuova vagy az Új Délkeleti Kráterben süvítenek ki az izzó lávacafatok. Mint az izgága vakond, hol az egyik, hol a másik helyen dugja ki a fejét... Nos, ma este a Bocca Nuova rezdült meg és mutatott be egy rövid show műsort, ebben az évben az ötödiket. Íme, ahogy Boris Behncke, az cataniai INGV vulkanológusa elkapta a pillanatot:
Az idei ötödik lávatűzijáték kitörés az Etna Bocca Nuova kráterében. Forrás: Boris Behncke

Dr. Harangi Szabolcs

2013.01.22. 21:25
Hosszabb pihenés után ma este (jelenleg is zajlik!) újra erőteljesebb, folyamatos stromboli-típusú kitörések történnek az Etna Új Délkeleti Kráterkúpján (enyhébb robbanásokat már jan. 20-án is észleltek). Jelenleg a webkamerák közül csak a Radio Studio7 webkamerán láthatók az események:Stromboli-típusú kitörések az Etna Új Délkeleti Kráterében (forrás: Radio Studio7 webkamera)

Az Új Délkeleti Kráterben legutóbb 2012. november 21-én zajlott ilyen jellegű aktivitás, azóta "csak" az egyik másik csúcskráterben, a Bocca Nouva-ban történtek ilyen kitörések 2013. január elején (3 hónap szünet után).
Jankovics M. Éva

2013.01.07. 08:10
Hírügynökségi jelentések szerint helyi idő szerint vasárnap délután kitört a mexikói Colima tűzhányó. A kitörés egyelőre még nem okoz veszélyt, azonban a Colima a Föld legveszélyesebb vulkánjai közé tartozik, tehát bármilyen aktivizálódására érdemes odafigyelni. A Colima az 1950-es évek közepétől viszonylag rendszeresen kitör és sokan azt jósolják, hogy ezt a kitörési ciklust egy nagyobb erejű vulkáni működés zárhatja.
Korábban egy korábbi diákunk Kósik Szabolcs, geográfus-geológus számolt be részletesen a Colima tűzhányón végzett vulkanológiai munkáról.
Vulkáni hamufelhő emelkedik a mexikói Colima vulkán fölé. Forrás: Ricardo Vargas képe Kósik Szabolcs facebook oldalán

Dr. Harangi Szabolcs

2012.12.04. 14:00
Miközben a kamcsatkai Tolbacsik vulkán eseményeit követjük, a guatemalai Santa Maria tűzhányó (és a Santiaguito lávadóm együttes a vulkán oldalában) is felhívta magára a figyelmet. November legvégén felerősödött az aktivitás: a dóm oldalán türemkedő viszkózus lávafolyás összeomlásainak következtében piroklaszt-árak képződtek, és 1,5-5 km magas hamufelhők emelkedtek a magasba, melyek NY- és DNY-felé terjedtek kb. 10-15 km távolságban. A hamu beborította a környéket, problémákat okozva ezzel a termőföldeken és a településeken, egyelőre viszont még nincs szükség kitelepítésekre.


2012.11.29-i webkamera felvétel: a Santiaguito lávadóm (középen), melynek oldalán egy piroklaszt-ár rohan le, felette pedig a hamufelhő, és maga a Santa Maria tűzhányó (jobbra) (a kép forrása).

Jankovics M. Éva

2012.10.19. 17:45
Rekordmagasságban a Halema`uma`u lávatavának szintje!
Pele, a hawaii vulkánok istennőjének lakhelye ismét "forrong". A beszakadásos kráter oldalában 2008-ban kialakult lávató szintje 40-50 méterrel van a kráter aljától. A folyamatosan változó lávatófelszín remek hőkamerás felvétel sorozaton követhető. A lávató oldalában olykor látványos felfreccsenések figyelhetők meg. Mindezt a USGS egy másik remek videofelvételen örökítette meg. További remek fotók és videofelvételek a 100 éves Hawaiian Volcano Observatory honlapján találhatók.
Így fröcsög a lávató. Forrás: HVO

Dr. Harangi Szabolcs

2012.09.14. 10:00
A guatemalai Fuego tűzhányó idén májusi erős kitörését követően ismét intenzívebb tevékenységbe fogott. Tegnap (szeptember 13-án) egy heves robbanásos kitörési sorozatot követően elsötétült az ég és sűrű vulkáni hamueső kezdett hullani a vulkán környékén miközben egy piroklaszt-ár zúdult le a hegy oldalán. Egyes jelentések lávafolyásról is írnak. A hatóságok 17 közeli településen több mint 30 ezer (!!) ember kitelepítését kezdték meg.
Források: Eruptions, Fox News
Video a piroklaszt-árról: MVI3357 in Youtube

Impresszív kép a Fuego oldalán szeptember 13-án lezúdult piroklaszt-árról. Forrás: Insivumeh

Dr. Harangi Szabolcs

2012.09.09. 22:45
Kitört Nicaraguában a San Cristobal tűzhányó! A jelentések szerint mintegy 4 km magasra emelkedett a vulkáni hamu és több mint 3000 embert kellett eddig kitelepíteni.
Forrás: BBC News
Dr. Harangi Szabolcs

2012.07.31. 16:00
Nyugtalankodik az új-zélandi Tongariro! Ismétlődő földrengésrajok és a gázok összetétele arra utal, hogy friss magma nyomult a sekély magmatározóba.
Forrás: GeoNet
Dr. Harangi Szabolcs

2012.07.10. 09:00
A tűzhányók, a vulkáni mezők kiismerhetetlenek, mindig adnak valami új, meglepő fejleményt. El Hierro szigetén az elmúlt nap viszonylag nyugodt volt, már ha lehet a napi közel 100 1,3 magnitúdót meghaladó földrengéssel való együttélést ennek nevezni. Az éjjel csendesebb volt a szokottnál, vihar előtti csend mondják sokan... és ma hajnalban valóban egy igen erős földrengés zavarta meg a szigetlakókat. 4 óra után néhány perccel egy 3,8 magnitúdójú rengés pattant ki 22 km mélységből! Érdekesség, hogy az epicentrum némileg távolabb volt az eddigiektől. A rengés a Las Calmas tenger öblének hajlata alatt történt. Egy figyelmeztetés, hogy a történetnek még nincs vége! Az elmúlt napokban úgy tűnik némileg mélyebbre helyeződtek át a hipocentrumok, ami alátámaszthatja azt a megítélésünket, hogy nem oldalirányba terjedő magmatömeg van a sziget alatt, hanem ismétlődő egyedi magmacsomag benyomulások történhetnek.
A mai szeizmogram képe a közel 4-es magnitúdójú rengés mintázatával. Forrás: IGN

Dr. Harangi Szabolcs

2012.07.04. 15:15
ETNA - Stromboli-típusú működés a Bocca Nuovában
Ahogy azt Alex is jelezte a kommentek között, közel 70 napos "csendet" követően ismét kitörések szemtanúi lehettek az Etnán dolgozó szakemberek július 3-án este. Az INGV-Catania munkatárasaiból álló kis csapat azt követően ment fel a csúcsrégióba, hogy a webkamerák képein vörösen fénylett az égbolt közvetlenül a Bocca Nouva kráter felett. A Bocca Nuovában kis erejű tűzijátékszerű vulkáni működést észlelt a csapat, a robbanásokhoz fülsüketítő zaj párosult. A stromboli-típusú vulkáni működésről Boris Behncke egy nagyszerű képet is közzétett az eseményről.
Tegnapról-mára virradóan visszaesett a földremegések amplitúdója, ami alapján úgy tűnik az elmúlt napokban észlelt emelkedett amplitúdóérték talán a Bocca Nuovát tápláló kürtőrendszerben felnyomuló majd felszínre törő magma mozgásához kapcsolódott (de ez csak spekuláció).
Az Etnán detektált földremegés amplitúdójának változása (y-tengely) az elmúlt 7 napban (Forrás: INGV). Piros S-betű jelzi, hogy mikor észleltek stromboli-típusú működést a Bocca Nouvában.

Kiss Balázs

2012.07.03. 09:50
Rémálom El Hierro szigetén... A tegnapi nap némileg csendesen kezdődött El Hierro sziget nyugati részén, azonban mindez délutánra egycsapásra megváltozott és estére feltehetően nem nagyon jött álom az ott élők szemére. Tegnap helyi idő szerint 12:51-kor pattant ki az első nagyobb (M=3.6) földrengés, amit délután 2 óráig még számos M>3 rengés követett. A helyzet ezután ismét megnyugodni látszott és így készülhettek tán nyugovóra a sziget lakói, azonban este 9 után olyan földrengés sorozat kezdődött, amire mindeddig nem volt példa az elmúlt évben! Több M>3 földrengés után 22:42-kor egy 4.4 magnitúdójú földrengés pattant ki. A további 2-es és 3-as magnitúdójú rengések után egy bő óra viszonylag nyugodtabb időszak következett, majd éjjel 2 után ismét nagyot mozgott a föld! Fél 3 után 10 percen belül három 4-es magnitúdó körüli rengés pattant ki... Mindez azt jelenti, hogy a sziget alatti magma felnyomulások továbbra is folytatódnak. Ez hatalmas belső nyomást, feszültséget okoz, aminek következtében a sziget egyes részei már több mint 10 centiméterrel púposodtak fel az elmúlt hetek alatt (érdekes módon azonban néhány állomáson a púposodás után némi visszalaposodás figyelhető meg - a terület tehát "lélegzik"!)! Továbbra is úgy tűnik, hogy a magma utánpótlás szakaszosan ismétlődő olvadék felnyomulásokat jelent a földkéreg és földköpeny határa alatt. Ezek a magmacsomagok akár egyesülhetnek egy nagyobb tömeggé is és akkor nagyobb eséllyel törhetik át a felettük levő kb. 20 km vastag kőzettömeget. Az elmúlt őszi vulkáni működés erős, több 4-es magnitúdójú földrengés után indult meg. Ez nem tekinthető szabálynak, de az tény, hogy a fokozódó nagyobb erejű rengések azt jelzik, hogy hatalmas energia halmozódott fel a földkéreg alatt és csak idő kérdése, hogy a repedések, hasadékok mikor nyílnak fel feljebb is. Meg kell jegyezni azonban, hogy a jövőbeli lehetőségekben az is benne van, hogy ez a szeizmikus krízis nem vezet vulkáni működéshez és minden elcsitul. Ahogy a vulkanológusok olykor megjegyzik, egy vulkán vagy vulkáni terület többet szunnyad, több alkalommal töltődik fel a mélyben, azaz látszólag hosszabb ideig "inaktív", mint ahányszor az események vulkáni kitörésbe torkolnak. Most ez az utóbbi lehetőség látszik valószínűbbnek (lehetetlen megmondani azonban, hogy mikor és hol!), ami tehető egyelőre a figyelem és készültség.
Balra a tegnapi, jobbra az eddigi mai szeizmogram képe. Forrás: IGN

Dr. Harangi Szabolcs

2012.06.26. 12:15
El Hierro frissítés - folyamatosan reng a föld két napja
Folytatódik a szeizmikus aktivitás, a rengések a sziget szárazföldi része alatt pattannak ki. Tegnap összesen 241 db, míg ma már 71 db kettesnél nagyobb magnitúdójú (ezek tehát csak a nagyobb rengések, senki nem tudja, hogy belevéve a kisebbeket, mennyinél tartunk) földrengést regisztráltak. A helyzet kísértetiesen hasonlít a kb. egy évvel ezelőtti állapotra, amely végül tenger alatti kitöréshez vezetett. Mindezek tükrében egyszerűen érthetetlen a helyi hatóságok és a szakértők azon lépése, hogy nem emelték a készültségi szintet. Ezzel a lakosság felé azt jelzik, hogy ami történik, az tejesen hétköznapi. Pedig nyilvánvaló, hogy nem az. Ismét történik valami a mélyben, vélhetően bazaltos magmacsomagok érkeznek nagyjából a kéreg-köpeny határra (spekuláció), aminek pedig már ismerjük a kimenetelét.A bal oldali kép a tegnapi, a jobb oldali pedig a mai szeizmogramot mutatja. Forrás: IGN.

A földrengések térbeli eloszlása június 24. óta az IGN által közreadott térképen és diagramokon. Forrás: IGN.

Kiss Balázs
2012.06.25. 12:50
Újra akcióban a kanári-szigeteki El Hierro!
Az elmúlt éjjel legalább 40 földrengés pattant ki El Hierro szigetének északi részén, Frontera térségében. A földrengések nagy részének 2 körüli volt a magnitúdója, a legerősebb pedig 3,4-es volt. A mai nap során továbbra is sok földrengést regisztrálnak (a tegnapiakhoz hasonlóan a hipocentrumok kb. 20 km mélységben vannak), a mai legerősebb eddig 3,8 magnitúdójú volt. Az alábbi szeizmogramokon jól látható a szeizmikus aktivitás egyértelmű felerősödése:

A bal oldali kép a tegnapi, a jobb oldali pedig a mai szeizmogramot mutatja. Forrás: IGN.

A mostani földrengéssorozat elemzése folyamatban van az IGN által. Ezek a jelek minden bizonnyal  a mélyben lévő fluidumok mozgására utalnak, várjuk a további történéseket!

Jankovics M. Éva

2012.06.22. 13:30
Az Etna újabb paroximális kitörésére lassan már 2 hónapja várunk, ilyen hosszú idő nemigen telt el a tavaly év eleje óta zajló vulkáni kitörési ciklusban. Ha a vulkán nem működik, akkor sok esetben lassan ereszti ki a gázt, mint ahogy most az Etna is teszi. Gyönyörű időben, gyönyörű vulkán - érdemes a webkamerákra kattintani:

"Gőzölög" az Etna. Forrás: Etnatrekking webkamera

Dr. Harangi Szabolcs

2012.06.16. 13:20
Indonézia: Június 13-án, szerdán egy kisebb kitörést produkált a Halmahera-sziget (ÉK-Indonézia) nyugati részén található Gamkonora nevű tűzhányó, melynek következtében több száz, a vulkán lejtőin élő lakost  telepítettek ki otthonából. Az 1635 m magas vulkánból (mely a sziget legmagasabb pontja) sűrű hamufelhő csapott fel kb. 3 km-es magasságba. A rövid ideig tartó kitörés után a lakosok visszatérthettek otthonaikba, viszont a helyi vulkanológiai központ (PVMBG) szakemberei 3-asra (figyelmeztetési állapot) emelték a tűzhányó riasztási fokozatát, és készen állnak újabb kitelepítésekre, amennyiben a vulkáni működés tovább fokozódik. A PVMBG szerint az elmúlt hónapokban egyre gyakoribbak voltak a vulkanotektonikus földrengések. A Gamkonora legutóbbi kitörése 2007 júliusában volt, amikor közel 10000 embert kellett evakuálni.

Jankovics M. Éva

2012.06.08. 13:30
Tatara-San Pedro (Chile)
A chile-i vulkáni komplexum alatt kipattant földrengésrajokat detektáltak az elmúlt napokban, olvasható az Eruptions blogon. Egyelőre elég zavaros a helyzet, egyesek azt nyilatkozták, hogy vulkáni eredetű, más nyilatkozatok alapján tektonikus eredetűek a rengések.
Amennyiben mégis a tűzhányó ébredezik, az különösen izgalmas lenne ugyanis a történelmi időkben először aktivizálódna. Az utolsó kitörésének időpontja ismeretlen, elképzelhető, hogy akár 10 ezer éve szunnyad. A tűzhányóról a GVP adatbázisában sem találunk túl sok információt. Ha jól tudom utoljára 2007-ben szerveztek kőzettani expedíciót a komplexumra, amelyről részletek itt olvashatók.
 Balázs

2012.06.07. 15:00
Mozgolódás a Katla alatt... Az elmúlt 24 órában egy intenzív földrengésraj pattant ki a Katla alól, amelyek között az egyik földrengés megközelítette a 3-as magnitúdót. Ami figyelemreméltó, hogy a hipocentrumok jelentős része 3-17 km közé esik, azaz mélyebb mint a korábbi rengésrajok esetében. Elképzelhető, hogy mindez összefüggésben van friss magma felnyomulásával, de ez még nem jelenti egyértelműen azt, hogy közeli kitörés várható. A feltöltődés viszont folytatódik, ami valamikor minden bizonnyal elindítja a "régen várt" vulkáni működést... A rengések e bejegyzés alatt is zajlanak...
Földrengések epicentrumai és magnitúdó eloszlásuk az elmúlt 24 órában a Katla alatt. Forrás: IMO
Dr. Harangi Szabolcs

2012.05.24. 15:00
Intenzív vulkáni működés zajlik jelenleg a Popocatépetl tűzhányón. A gyakran ismétlődő vulcanoi-típusú kitörések az elmúlt napoknál erősebb hamukiáramlással járnak. Az idő tiszta, érdemes nézni a kihelyzett webkamerákat!

Dr. Harangi Szabolcs

2012.04.20. 13:15
A mexikói Popocatépetl tűzhányón helyi idő szerint április 20. korahajnali órákban intenzív lávatüzijáték kitörések zajlanak. A látványos kitörések követhetők a CENAPRED webkamerákon is!
Forrás: CENAPRED webkamera

Dr. Harangi Szabolcs

2012.04.19. 10:00
A mexikói Popocatépetl mellett érdemes figyelni az ecuadori tűzhányókra! A Tungurahua egyre erősebb kitöréseket produkál és nyugtalankodik a Reventador is, amelyikből világos szürke (azaz egyelőre még kis vulkáni hamu tartalmú) kitörési felhő emelkedik mintegy 2 km magasságba!

Balra a Tungurahua április 17-i kitörése webkamera képen, jobbra pedig a reventador vulkáni működése április 18-án

Forrás: IG EPN Ecuador jelentés a Tungurahua működéséről
IG EPN Ecuador jelentés a Reventador működéséről
Dr. Harangi Szabolcs


2012.04.12. 14:14
Etna
Stromboli-típusú kitörés zajlik az Etnán. A periodikus láva felfreccsenéseket valószínűleg rövid időn belül paroximális kitörés követi. A volcanodiscovery által készített oldalon egyszerre látjuk a webkamerák képét és a földremegés amplitudójának változását.
Íme egy friss felvétel:
Stromboli-típusú kitörés az Etna Új Délkeleti Kráterkúpján. (Forrás: radiosudio7 webkamerája)


Balázs 
2012.04.12. 10:20
Az elmúlt napok erősödő aktivitása után tegnap, április 11-én egy közepes erősségű, vulcanoi-típusú robbanásos kitörés történt az ecuadori Tungurahua tűzhányón. A vulkáni hamufelhő 4-5 km magasba jutott a kráter fölé. A vulkáni hamut a szél keleti irányba vitte el. A robbanásos kitörés hangját a környező településen lakók is hallották, a kirepülő félig olvadt kőzetdarabok a kráter körül 500-600 méter távolságban szóródtak szét.
Vulcanoi-kitörés a Tungurahua tűzhányón április 11-én.
Forrás: IG EPN Ecuador
Dr. Harangi Szabolcs

2012.04.11. 11:50
Az USGS jelentése szerint, az előzetes számítások alapján 8,7-es magnitúdójú földrengés pattant ki Szumátra északi csücskétől nyugatra (2.348É 93.072K), 33 km mélységből. A rengést érezni lehetett Szingapurban, Thaiföldön, és Indiában is. A földrengés nagyjából ugyanott történt, ahol a 2004 december végi, pusztító szökőárat kiváltó 9,1 magnitúdójú földrengés pattant ki. A hatóságok most is riasztást adtak ki egy esetleges hasonló következményre.
A rengést vulkánokra kihelyezett szeizmográfok is észlelték. Alább a Stromboli szeizmogrammján látható a szumátrai földrengés hatása és hirtelen megemelkedett az Etna földremegés intenzitása is. Az Etnán az elmúlt napokban voltak kisebb lávatűzijáték kitörések, amelyek a következő napokban egy újabb paroximális kitöréshez vezethetnek.
A Stromboli szeizmogramján a kilengéseket a távoli szumátrai földrengés okozta. Forrás: INGV Stromboli STR1 szeizmográf
Dr. Harangi Szabolcs

2012.03.14. 10:50
Egy évvel a katasztrofális japán földrengés után sem nyugszik a föld azon a tájon... Ma az előzetes adatok szerint 6,8 magnitúdójú rengés pattant ki, Honshu szigetétől keletre. A rengés hipocentruma most is 27 km mélyen volt.
Forrás: USGS
Dr. Harangi Szabolcs

2012.03.09. 19:01
Ébredezik a Nevado del Ruiz (Kolumbia)
 
A legújabb INGEOMINAS jelentés alapján úgy tűnik, hogy 20 év után újra működésbe lép a kolumbiai Nevado del Ruiz tűzhányó. A tűzhányó kráterében erőteljes fumarola tevékenység zajlik és már gyengébb, valószínűleg freatikus kitörések is történtek, amelyek során vékony hamuréteg ülepedett le a tűzhányó csúcsát borító havon. A kiáramló gázok kén-dioxid koncentrációjának növekedése azt sugallja, hogy friss magma került a magmatározó rendszerbe. A helyi vulkanológusok tegnap a tűzhányó fölé repülve tanulmányozták a tűzhányó csúcsrégióját. Számos nagyszerű képet is készítettek. Íme az egyik felvétel:

A Nevado del Ruiz tűzhányó csúcsrégiója. A kép forrása: INGEOMINAS.

A Nevado del Ruiz az ismertebb tűzhányók közé tartozik köszönhetően az 1985-os kitörésének, amely során a megolvasztott hósapka és a friss vulkáni üledék keveredéséből létrejött lahar 23 ezer ember életét követelte. A tragédia azért is borzasztó, mert a jó vulkanológiai előrejelzés ellenére sem tették meg a megfelelő lépéseket a döntéshozók. Egyelőre a jelek alapján kitörés várható, ezért reméljük most tudni fogják a döntéshozók, hogy mi a teendő. A tűzhányón zajló eseményeket egy valós idejű szeizmogram és egy webkamera segítségével követhetjük.
Balázs

2012.03.03. 22:00
Heves robbanásos kitörés előtt a kamcsatkai Bezimjannij? A KVERT március 3-i jelentése szerint ezzel számolni kell a következő napokban, hetekben, ami kihathat a légi közlekedésre is. A riasztási szintet a legmagasabb fokozatra, vörösre emelték, miután az elmúlt héten erősödött a szeizmikus aktivitás, a műhold felvételek alapján pedig több mint 50 fokos hőmérséklet növekedést tapasztaltak a kráter környezetében. Mindezekből a KVERT szakemberei arra következtetnek, hogy valószínűleg friss viszkózus magma türemkedik felfelé a lávadóm alatt, ami a lávadóm további növekedését és egy erős robbanásos kitörés előkészültét jelezheti.
Dr. Harangi Szabolcs

2012. 01. 18. 13:25
Fegyveres támadás ért egy turista csoportot az etiópiai Erta Ale tűzhányón. A volcanodiscovery információi szerint 5-en haltak meg a támadásban, köztük egy magyar ember is volt. A  további 7 sérült között szintén volt magyar (a pontos számukat nem tudni). További információt itt(angol) olvashat.
Balázs

2012. 01. 17. 22:00
Az origo.hu címlapján és a Tudomány rovatban: "A Kárpát-medencében is lehet még vulkánkitörés"
Dr. Harangi Szabolcs

2012. 01. 11. 15:25
Balázs öt nappal ezelőtti bejegyzésében írt róla, hogy El Hierronál ismét felerősödött a vulkáni működés. Nemrég felkerültek az IGN honalpjára a legújabb fényképek is a területről. Azok is egyértelműen mutatják, hogy a kitörés egyáltalán nem szünetel, sőt! Lávalufik a vízen, a víz alatti hamufelhő okozta színelváltozás - érdemes megfigyelni, hogy a kitöréstől távolodva éles határral egyre halványabb színű felhőt látni. Valószínűleg a nagyobb robbanások alkalmával feltört hamufelhő tovasodródása, hígulása ez a jelenség. A képeket itt lehet megtekinteni.
Tomi

2012. 01. 10. 15:13
A NASA Earth Observatory újabb remek műholdas képet tett közzé a Vörös-tenger legfiatalabb szigetéről, amin a január 7-i felvétel tanúsága szerint még mindig zajlik a kitörés. A Jemen partvidékétől mintegy 60 km-re a tengerből látványos kitörésekkel (l. korábbi rövid hírek bejegyzés videofelvételei) kinövő új sziget mérete 530 x 710 méter. Amennyiben a korábbi vulkáni eseményekhez hasonlóan a kitörés lávaöntéssel folytatódik tovább, úgy valóban megmaradhat ez az újszülött földdarab!
Dr. Harangi Szabolcs

2012. 01. 06.  19:34

El Hierro
Visszafogottabb működést követően ismét felerősödött a vulkáni aktivitás El Hierro sziget D-i partja mentén. A harmonikus rezgések erősödtek, az INVOLCAN helikopteres fotói pedig a "jakuzzi" működéséről tanúskodnak. A tengerfelszínén kisebb gázfelhőket is megfigyeltek, ami újabb lávalufik megjelenésére utal. 2012-ben is folytatódik a tenger alatti kitörés, kérdés, hogy vajon mikor dugja a fejét a vízfelszín közelébe a tűzhányó.
Az INVOLCAN 2012. január 5-én készült felvétele, amely El Hierro déli csücskét és a "jakuzzit" mutatja.
Balázs

2012. 01. 05. 09:30
Ahogy ezt tegnap késő este már előre jeleztük az Etna fantasztikus vulkán bemutatóval kezdte az új évet! A kitörés kiteljesedését (paroxizmusát) hajnalra érte el, amikor több száz méter magasra csapott fel a lávaszökőkút és kisebb piroklaszt árak is elindultak a havas lejtőn. Noli remek képeket kapott el az Etnaguide webkamerán (Cam3), aminek animált anyaga megtekinthető a Youtube megosztón:
Két remek pillanat az Etna idei első paroximális kitöréséről (köszönjük Noli!). 

Dr. Harangi Szabolcs

2012. 01. 04. 10:00
Egy igazi vulkánkitörés csemege: végre vannak videofelvételek a Jemen partvidékének közelében, a Vörös-tengeren zajló vulkánkitörésről. A korábban közölt videofelvételekkel szemben (ami egy korábbi, 2007-es kitörést mutatott), ezek már valóban az új sziget születésének pillanatait mutatják!
Dr. Harangi Szabolcs

2012. 01. 03. 15:45
Ismét egy szenzációhajhász cikk az Indexen!

Nemcsak szenzációhajhász, de téves állításokat tartalmazó cikk jelent meg az Index online hírportálon. A cikk a Dailymail írásán alapul, azonban ez nem menti fel a magyar szerzőket a szakmai hitelesség és pontosság felelőssége alól! Csak egy hiba a cikkből: A terület egyetlen tűzhányóján sem volt - még közelítőleg sem - szupervulkáni kitörés és nem is várható. Sőt, a Pinatubo 1991-es kitörése sem volt az. Csak összehasonlításul: a vulkánkitörések robbanásosságát mutató VEI skálán a 2010-es izlandi kitörés (Eyjafjallajökull) 4-es erősséget ért el, a Pinatubo '91-ben 6-ost (ami azért elég volt ahhoz, hogy a XX. század második legnagyobbja legyen), a Laacher See egy évtízezrede pedig szintén VEI=6 erejű kitörést produkált. A szupervulkáni kitörések 8-as erősségtől kezdődnek és több, mint 1000 km3 piroklaszt robban ki a vulkánból ilyenkor, szemben a Pinatubo 16 vagy a Laacher See 20 km3-ével. Aki hiteles forrást keres az említett kitörésről, kezdheti pl. ezzel az olvasást: Evolution and environmental impacts of the eruption of Laacher See Volcano (Germany) 12,900 a BP
Tomi

2011. 12. 31. 16:35
Lassan emelkedik a földremegés intenzitás az Etnán. Lesz vajon még egy paroximális kitörés az év végére? Utoljára november 5-én volt ilyen esemény, azaz már "időszerű" az idei 19. kitörés... BUÉK!!!
Dr. Harangi Szabolcs

2011. 12. 22. 22:00
Mocorognak az izlandi nagyágyúk! Az elmúlt 48 órában három izlandi vulkán alatt is földrengésrajt észleltek: a Vatnajökull jégtakaró alatti Bardarbunga és a Hamarinn tűzhányó alatt, valamint természetesen a Myrdalsjökull alatti Katla alatt. A Bardarbunga esetében a földrengések magnitúdója elérte a 3-as fokozatot! Itt fontos azt is megjegyezni, hogy a hipocentrumok 5-12 km mélyen voltak, azaz vélhetően egy magmaadag nyomult a tűzhányó alatti magmatározóba. A Katla esetében szintén voltak 5-8 km-es hipocentrumok, a többség azonban a szokásos sekély mélységből pattant ki. Még van 8 nap az évből, ki tudja vajon lesz-e még egy izlandi meglepetés...
Forrás: IMO
Dr. Harangi Szabolcs

2011. 12. 22. 08:30
Vulkánkitörés Jemen partjai előtt! Habár részletekről sem a hatóságok, sem a hírügynökségek nem szólnak, az OMI kéndioxid koncentráció térképén december 19-én egyértelmű jel jelent meg, ami csak vulkánkitörésből származhat. Feltehetően a Jebel at Tair vagy a Jebel Zubair törhetett ki. Az előbbi 2007-ben tört ki, amikor 7 jemeni katona életét oltotta ki, az utóbbi viszont utoljára 1824-ben működött. A térség vulkánjairól a Smithsonian Intézet táblázata ad felvilágosítást.
Forrás: Eruptions blog
Dr. Harangi Szabolcs

2011. 12. 15. 22:10
Több napos intenzív víz alatti kitörés után hirtelen most elcsendesedett az El Hierro szigetétől délre megbújó tűzhányó! A földremegés amplitúdó helyi idő szerint fél 2-kor kezdett csökkenni, 6 óráig még voltak ismétlődő kisebb robbanások, majd 7 órától már minimális értékre állt be.
Dr. Harangi Szabolcs

2011. 12. 12. 10:26
Megjegyzés (Szabolcs, 16:00):
A földremegésben beállt jellegzetes periodikus amplitudó növekedés ismétlődő robbanásokat jelezhet, ami szépen kirajzolódik az órás földremegés ábrákon:
Forrás: IGN
Ez egy érdekes és fontos változás a vulkáni működésben. Habár a földrengések mondhatni teljesen megszűntek, ez nem jelenti a vulkáni működés befejeztét, az továbbra is zajlik, sőt ennek most egy intenzívebb szakaszát vélhetjük a földremegés képek alapján. Feltehetően a forró magma és hideg víz keveredése miatti, jellegzetesen ismétlődő, erőteljes robbanásokkal tarkított vulkáni működés történik (ez ha a vízszint felett játszódna, akkor ismétlődő, kakastaréjszerű vulkáni hamu kilövellésekben mutatkozna meg). A képeket látva továbbra sincs kizárva, hogy a vulkáni működés freatomagmás fázisba kerüljön, azaz a vízfelsznín fölé csapjon. Meglátjuk, mit hoz az év hátralévő része, még minden lehetésges...

Eredeti hír (Tomi)
Érdekes periodicitás figyelhető meg El Hierro CHIE mérőállomásának szeizmogramján. A földremegés mintegy 10-12 percenként fokozatosan felerősödik és legyengül. Ez a jelenség szombat hajnali egy óra óta tart (helyi idő!). Forrás:IGN
Tomi

2011.12.08. 17:30
Egy december 4-5-én készült lenyűgöző videófelvétel a hawaii Nagy-sziget Keleti-riftzónájától délkeletre található Royal Gardens nevű területről, melyet a Pu'u 'O'o kráterből táplálkozó lávafolyások borítják. A Royal Gardens kb. 5 km-re nyugatra található Kalapanától, és egykor egy nagy közösségnek adott otthont, melyet a Pu'u 'O'o kráter lávafolyásai a 1980-as évek közepétől kezdve folyamatosan "ostromolnak". A jelenlegi lávafolyások már a terület legutolsó lakosának házát is veszélyeztetik, akit a felvételen látható helikopterrel szállítottak biztonságba. A videót Leigh Hilbert készítette, akinek blogjában további gyönyörű fényképek tekinthetők meg az eseményről.
Jankovics M. Éva


2011. 12. 08. 10:35
Éles váltás a földremegés intenzitásában El Hierronál. Fogyóban a magma? Vagy csak a már többször látott, időszakosan gyengülő aktivitással van dolgunk most is? Valószínűleg ez utóbbi lehet a helyzet, a hirtelen gyengülés után lassú, de egyértelmű erősödés látszik a szeizmogramon. Forrás:IGN
Tomi

2011. 12. 07. 11:15
A kelet-indonéziai Ternate szigeten lévő Gamalama tűzhányó néhány napja kezdődött kitörése számos iszapár (lahar) lezúdulását eredményezte. A laharok akár több tíz kilométer távolságba is eljuthatnak a vulkántól és nagy pusztítást végezhetnek. Egyelőre jelentősebb kitelepítésről, leszámítva a közvetlenül a vulkán környezetében élőket, nincs hír.
Videofelvételek már megtekinthetők a kitörésről és az iszapárról.
Dr. Harangi Szabolcs

2011. 11. 27. 22:40
Egyre magasabb a Vezúv! - adta hírül ma több hazai hírportál az MTI hírére hivatkozva. Nos, mi van a hír hátterében?
Egy friss tanulmány Aldo Marturano és munkatársainak jegyzésében. Csak egy rövid megjegyzés mindehhez: a vulkánok valóban "lélegeznek", azaz felszínük hol emelkedik, hol csökken. A felszínemelkedést a felszínalatti felfelé mozgó magmatömeg nyomása okozza, a csökkenés pedig többnyire a vulkáni működés után jelentkezik. Évi 4 mm felszínemelkedés! Mit jelent? Nos, nem az előbbiekben elmondottakat, azaz nem azt, hogy felfelé nyomuló magma boltozza fel a vulkán hegyet! Az évi 4 mm érték nem is azt jelenti, hogy valóban egyenletesen magasodik a tűzhányó, hanem egy mintegy 10 ezer éves időszakaszban a kőzetrétegek elemzéséből az olasz kutatók ezt az átlagos értéket kapták. Megjegyzem az évi 4 mm emelkedési mérték nem igazán jelentős egy aktív tűzhányó esetében. A Merapi tavalyi októberi kitörése előtt több mint 40 centimétert magasodott, El Hierro szigetén pedig néhány hónap alatt több mint 4 cm magasodást mértek a vízalatti vulkáni kitörés megkezdődése előtt. Összefoglalva, riadalomra semmi ok, a Vezúv "felszínemelkedése" nem jelez semmit a jövőbeli vulkáni működésre nézve, azaz ennek SEMMI köze a mélybeli magmatömeghez, az egyelőre nem nyomul felfelé!
Dr. Harangi Szabolcs

2011. 11. 25. 11:15
Rekord magasságban a széndioxid koncentráció El Hierro szigetén! Az INVOLC (INSTITUTO VOLCANOLÓGICO DE CANARIAS) mérései szerint a diffúz széndioxid koncentráció már több mint hatszorosa a normál értéknek és november 20-án elérte a napi 2186 tonna értéket. A széndioxid a víz után a második leggyakoribb illó elem a bazaltos magmában. Oldódása rosszabb, mint a vízé, ami azt jelenti, hogy már nagyobb nyomáson gázbuborékok formájában kiválik és egy része a kőzetrepedéseken keresztül a felszín felé távozik. A jelentősen megemelkedett széndioxid érték egyértelműen a mélyben felhalmozódó magmatestre utal.
A diffúz széndioxid koncentráció változása El Hierro szigetén július 19 óta. A diagram alsó részén a földrengések számának eloszlása látható. A széndioxid mennyisége a víz alatti kitörés kezdete óta meredeken emelkedik. Forrás: INSTITUTO VOLCANOLÓGICO DE CANARIAS.

Dr. Harangi Szabolcs

2011. 11. 24. 23:15
A nap végére becsúszott még néhány földrengés, jelenleg már 7-nél járunk, ami azonban fontosabb, hogy az utolsó négy mind 15-16 km mélyről pattant ki, a legutolsó egy 2,8 erősségű volt, amit a lakosság is megérzett!
Forrás IGN.
Dr. Harangi Szabolcs

2011. 11. 24. 15:20
Remek friss fotófelvételek jelentek meg a La Restinga (El Hierro) előtt 2-3 km távolságban zajló, november 23-i víz alatti kitörésről (figyelem, a fotókon erősen kontrasztosított színek vannak!):
Az új kitörési központ megnyílását érdekes jelenségek kísérték. Az El Golfo alatti földrengések hipocentrumai egyértelműen sekélyebbre tolódtak már 12-13 km mélységből is pattantak ki rengések, azaz a földkéreg aljáról. Nyomul fel a magma? Nos, erre ma mi történik? Mindeddig ma összesen 2 rengés van az IGN listáján, amire nyár közepe óta szinte nem volt példa (kivéve az október 10-i vulkáni működés megindulásának első napjait...). El Hierro még tartogat meglepetéseket (és tanulságokat)!
Dr. Harangi Szabolcs

2011.11.22. 12:30
Tegnapelőtt (nov. 20-án) egy nagyobbat pöffent a mexikói Popocatépetl tűzhányó. Az aktív rétegvulkán (5426 m-es magasságával Észak-Amerika 2. legmagasabb vulkánja) egy 5 km magasra emelkedő hamufelhőt eregetett magából, melynek következtében egy 12 km sugarú veszélyzónát jelöltek ki a tűzhányó körül, ahová tilos belépni. A Mexikóvárostól 70 km-re DK-re található vulkánon továbbra is a sárga (2-es) riasztási fokozat van érvényben.

A Popocatépetl november 20-i pöfögése (a videó forrása: YouTube).

Az eseményről egy másik videófelvétel is megtekinthető itt.
Jankovics M. Éva

2011. 11. 14. 17:00
Ismét működik a jakuzzi, ismét megjelentek a "lávalufik" a vízfelszínen! Ma több alkalommal is körkörösen gázbuborékok emelkedtek a víz felszínére La Restingától nem több mint 1 km távolságban és vulkáni törmelékdarabokat is megfigyeltek. Bár az elmúlt napok csendesebbnek tűntek El Hierro térségében, a földremegés adatok egyértelműen jelzik a kisebb robbanásokkal tagolt folyamatos vulkáni működést. Az újonnan kihelyezett webkamera jelenleg is gyenge buborékosodást mutat magyar idő szerint 16:45-kor.
Forrás: Canarias7

Egy kiváló videofelvétel az eseményről:
Forrás: IronVolcanoVde - YouTube

A "déli front egyelőre még nem nyílt meg", a magmás benyomulás továbbra is 16-18 és 20-23 km mélységben okoz földrengéseket. Bár egyes hírforrások szerint az El Golfo öbölben is megindult vulkáni működés, erre azonban nincsenek bizonyítékok!

Dr. Harangi Szabolcs

2011. 11. 11. 18:11
Katla:
Ma két kisebb földrengésrajt regisztráltak a Katla alatt. A rengések nagyobb része 1 km-nél sekélyebb mélységből pattant ki köztük egy M 2.9-sel, a többi a ~2-10 km-es mélységközből. Az elmúlt napokban nem túl erős, fluktuáló tremor intenzitást regisztráltak.


Epicentrumok elhelyezkedése a Katla kalderán belül és a magnitúdó időbeli eloszlását bemutató térkép és diagram. Forrás: IMO

Háttér:
Korábban, már említettük, hogy az izlandi vulkanológusok szerint az idén a Katla-n zajló események (jeges ár és fokozódó szeizmikus aktivitás) a magmás rendszer újra aktivizálódását jelzi.
Balázs

2011. 11. 11. 07:55
Lanyhulás? Nem, beleerősítés! Ma éjjel, helyi idő szerint fél egykor egy 4,6 magnitúdójú rengés pattant ki az El Golfo öböl alatt, majd jött egy szintén érezhető 2,8-as, kicsit később volt egy 3,4-es és nem sokkal ezelőtt, helyi idő szerint fél 6-kor egy érezhető 3,1-es. Ebből megint lesz valami...
Forrás: IGN
A legfrissebb becslések szerint eddig "mindössze" 5 millió köbméter magma tört a felszínre, ez még nagyon elmarad a legutóbbi Teneguía kitörés produktumától (kb. 40 millió köbméter magma), illetve attól magmatérfogattól (1 köbkilométer), amit a mélyben feltételeznek...
Dr. Harangi Szabolcs

2011. 11. 07. 23:55
Kitörésben a kongói Nyamuragira tűzhányó, Afrika egyik legaktívabb vulkánja!
Forrás: Gorillacd.org
Dr. Harangi Szabolcs

2011. 11. 05. 22:10
Elképszető felvételek a Mt. Marum lávataváról (képek, videó). Geoff Mackley rendszeresen ellátogat a szigetre, hogy egyre közelebb és közelebb jusson a fortyogó lávatóhoz.
Balázs
 
2011. 11. 04. 18:09 
Az elmúlt hét vulkánhírei:
El Hierro déli partja mentén zajló szeizmikus és vulkáni aktivitás szinte kizárólagos figyelmet kap az elmúlt hetekben a blogon. Pedig nem csak Kanári-szigeteken működnek a tűzhányók. Ezt bemutatandó ide kattintva olvashat az elmúlt hét vulkáni működéséről szerte a világban. A Smithsonian Intézet heti jelentésében többek között szerepel a Cerro Hudson, amely hamu és gőzfelhő kibocsátást követően egy jeges laharral kínálta meg a környéket (videó, kép). Nem szabad megfeledkezni a másik chile-i játékosról sem. A Puyehue továbbra is működik főleg hamu- és gáztartalmú felhő áramlik ki intenzíven a júniusi hasadékból (kép). Nem pihen a Lokon-Empung sem, október 26-án újabb robbanások történtek a Tompaluan kráterben több száz méter magas hamufelhőt eredményezve (videó). A Kamcsatka-félsziget tűzhányói a tőlük megszokott módon intenzíven tevékenykedtek. A Cleveland-en megállt a lávadóm növekedése, amely már teljesen kitölti a krátert (képek). Természetesen nem maradt ki El Hierro sem a jelentésből. Akad tehát bőven olvasni való a hétvégére.


Balázs

2011. 11. 03. 13:11
A chilei Cerro Hudson hamuleple fedi a környező hegyek hótakaróját a NASA Modis (Aqua műhold) tegnapi felvételén. A kép felbontása: 250 m/pixel.
Tomi

2011. 10. 29. 19:25
A Sernageomin jelentése szerint a chilei Cerro Hudson alatt jelentősen csökkent a földrengések száma, azonban erősödött a földremegések intenzitása. Ez azt jelentheti, hogy nő a magmában a belső nyomás, ami rövidesen heves robbanásos kitöréshez vezethet! A kráter körül 45 km körzetben belépési tilalom van érvényben. A chilei szakemberek újabb műszereket állítottak be a tűzhányón, hogy pontosabban követhessék a vulkán által adott jeleket.
Emlékeztetőül: a Cerro Hudson utoljára 1991-ben tört ki és a kibocsájtott kén-dioxid gáz majdnem annyi volt, mint az ugyanebben az évben kitört Pinatuboé! Azt megelőzően 1971-ben működött a vulkán. A Cerro Hudsont Chile legveszélyesebb tűzhányójának tartják, amelyik akár arra is képes, hogy az évszázad első VEI=6-os kitörését produkálja.
Végül, egy csodás kép a kezdeti kitörésről, egyszerre három kürtőből zajlik a freatikus/freatomagmás kitörés:
Forrás: Sernageomin
Dr. Harangi Szabolcs

2011.10.29. 13:40
Egy újabb nagyszerű műholdfelvétel jelent meg El Hierro-ról, melyet összehasonlítva az előző (október 23-i) felvétellel, jól látható, hogy a tengervíz-elszíneződés most már az El Golfo öböl nyugati részén is jelen van. A La Restingától délre megfigyelhető szürkésbarna folt a tenger alatti kitörés helyét jelzi.

 Október 26-i műholdkép El Hierro-ról. A kép forrása: RapidEye.


Jankovics M. Éva

2011. 10. 27. 23:05
Dolgozik a Katla: földrengésraj, közte már 2 db 3,2-es magnitúdójú rengés!
Forrás: IMO
Dr. Harangi Szabolcs

2011. 10. 27. 00:05
Vörös riasztási fokozat a chilei Hudson vulkánon, ami azt jelenti, hogy rövidesen heves kitörés történhet! A Hudson legutóbb 1991-ben tört ki, azt megelőzően pedig 1971-ben, azaz lehet, hogy tartja a 20 éves ciklust. Az 1991-es kitörése VEI=5 nagyságú volt, azaz jóval nagyobb, mint a tavalyi és idei évi vulkánkitöréseké! Korábban azonban számos ennél nagyobb kitörése is volt (VEI=6)!
Egyelőre 1,5 km magas hamu és gőz felhőt figyeltek meg a vulkán fölött.
Forrás: SERNAGEOMIN
Dr. Harangi Szabolcs

2011. 10. 25. 18:05
BREAKING NEWS! ITT a vulkán:

A Ramon Margalef végre, hosszú várakozás után nyilvánosságra hozott némi megfigyelési eredményt, nem is akármilyet! Az azonosított új tengeralatti vulkán alapátmérője 700 méter, jelenlegi magassága 100 méter, a kráter szélessége 120 méter, a kráter mélysége 300 méter! Rövidesen bővebben is jelentkezünk!

Dr. Harangi Szabolcs

2011.10.25. 16:00
Rövid helyzetjelentés El Hierro-ról:
Az IGN vezetője, Carmen López tegnap megerősítette, hogy a tenger alatti vulkáni kitörés továbbra is tart El Hierro szigeténél!
Október 21. óta a földrengések hipocentruma egyre inkább észak felé, az El Golfo öböl alá tolódik, a rengések nagyobb mélységben (nagyrészt 20 km-nél mélyebben) pattannak ki, illetve egyre gyakoribbak. Október 23-án már összesen 62 földrengést detektáltak, ami október 10. óta a legtöbb (egy nap alatt). A vulkáni tremor az elmúlt pár napban nem igen változott, hanem folyamatosan közel állandó frekvenciával jellemezhető. Egy október 23-án készült videón továbbra is látható a tengervíz-elszíneződés, mely még inkább megfigyelhető a következő műholdfelvételen:

A tenger alatti vulkáni működés által okozott tengervíz-elszíneződés El Hierro partjai mentén, melyek terjedését a tengeráramlatok is jelentősen befolyásolják (a kép forrása: Deimos imaging).

A következő oldalon további nagyszerű műholdképek tekinthetők meg, melyeken (október 23-i dátummal) az is látható, hogy a tengervíz-elszíneződésen kívül továbbra is megjelennek nagy buborékok a felszínen (a szürke színű foltok).
Alpidio Armas, El Hierro elnöke azt nyilatkozta a helyi lakosoknak, hogy a jelenlegi helyzet sokkal tovább tarthat, mint azt korábban gondolták, és ezzel a helyzettel együtt kell élniük. A Ramon Margalef nevű hajó (amin a ROV található) már a helyszínen van, de sajnos egyelőre semmilyen megfigyelést nem hoztak nyilvánosságra.
Jankovics M. Éva

2011. 10. 23. 21:00
Paroximális kitörés az Etnán MOST!!
Forrás: Radio Studio 7
Dr. Harangi Szabolcs

2011. 10. 22. 13:50
Gracias, y hasta luego! - Köszönjük és viszontlátásra! Valóban? A cikkből úgy tűnik, mintha akár már a jó munka elvégeztével csomagolna a szakértői csapat, ahogy többek között Alicia Garcia kifejezte a vulkán “en su fase final”, azaz végéhez közeledik működése. Valóban? Hmm, én ebben nem vagyok biztos! A felszínemelkedés bizonyos területen tovább tart, azaz feszítő nyomás alatt van. A vulkáni remegések tovább tartanak, sőt intenzitásuk gyengén nőtt az elmúlt 24 órában. Tegnap 31 földrengés pattant, ki ma eddig már 19! A fészekmélységek pedig szinte kivétel nélkül 20-24 km mélységben vannak, azaz a földkéreg és földköpeny határon. Megítélésem szerint ez újabb magmacsomag benyomulását jelenti, azaz van még utánpótlás, a kérdés csak az, hogy lesz-e megint gyengeségi zóna, ami mentén feltörhet a bazaltos kőzetolvadék! Én még azért nem csomagolnék...
Forrás: IGN, Avcan és Avcan Facebook
Dr. Harangi Szabolcs

2011. 10. 21. 21:10
Merre tovább El Hierro? Bár La Restinga lakói (legalábbis egy részük) fellélegzett, és úgy tűnik rendeződik az élet a szigeten, továbbra is kérdéses, hogy a vulkáni működés milyen irányba zajlik tovább.
A jelenlegi megfigyelések: a földremegés nem tart szünetet, sőt jelenleg mintha intenzívebb lenne, mint az elmúlt napokban! A földrengés száma is gyengén nő: tegnap 22 volt, ma eddig 17 (egy délelőtti 2,6 magnitúdójú rengést a lakosság is érzett!)! A hipocentrumok nagy része 20-25 km, azaz ismét nagyobb mélység felé tolódik (talán újabb adag magma fészkelődik a mélyben?). Az epicentrumok is érdekes változást mutatnak: többségük az El Golfo öböl alatt helyezkedik el. Végül friss hírek szerint, újra jelentek meg gázbuborékok a tengerfelszínen, ami miatt egy hajónak el kellett hagynia a La Restinga közeli partokat. Végül érdekesség, hogy szinte minden Kanári-szigeteki szeizmogramon lehetett észlelni a Kermadec közeli 7,6 magnitúdójú földrengést, az El Hierro szeizmogramon azonban nem, mivel ott a kis-frekvenciájú jeleket veszik.
Forrás: IGN, Avcan és Avcan Facebook
Dr. Harangi Szabolcs

2011. 10. 21. 19:11

Mélyen az "ördög torkába" néztek Chilében. 
2010 januárjában Jeffrey B. Johnson és csapata a Michigani Egyetemről példa nélküli felvételt készített a híres Chile-i Villarrica tűzhányó kürtőjében forrongó lávatóról, amelyet nem rég tett közé a POVI weboldalánA kürtő fölött egy kötelet feszítettek ki majd ennek segítségével lógatták be a kamerát a kráter központja fölé, hogy többek között a kráter belső morfológiáját megfigyeljék.
Íme a nagyszerű felvétel:

 Videó a Villarrica kráteréről. Forrás: POVI

 Balázs
2011. 10. 20. 11:50
Megjelent az IGN és a CSIC közös sajtóközleménye.
Ebben sok új nincsen, legfeljebb az, hogy Joan Martí a jövő hétre ígéri a tengerfelszínre került kőzetanyag elemzési eredményét!

Dr. Harangi Szabolcs

2011. 10. 20. 10:25
Friss hírek az El Hierro vulkáni működésről: vízminta elemzések, magmatérfogat becslés és arról, mi gyengül most a vulkáni kitörés vagy egy kitörési fázis.

Dr. Harangi Szabolcs

2011. 10. 19. 11:30
 
Emelkedés-süllyedés: 3D modell GPS adatok alapján. Október 13-án adott közre legutóbb GeoLurking GPS-mérésen alapuló modellt a szigetről, most itt a legfrissebb:

Az október 17-ig a sziget különböző területein bekövetkezett magasságváltozást mutatja a GeoLurking által, Takeshi Sagiya GPS mérései alapján készített 3D-s modell. Mint korábban is, melegebb színekkel (piros) a felszín emelkedését, a hidegekkel (lila) a süllyedést jelölte. A zöld jelöli azt a területet, ahol nem, vagy alig mérhetően változott a felszín magassága. Legnagyobb kiemelkedés La Restingánál, 3 mm, a legnagyobb süllyedés a sziget nyugati irányú félszigetének tengelye mentén 6 mm volt.
Tomi
2011. 10. 19. 09:55
El Hierro:
Itt a vulkán, hol a vulkán szappanopera folytatódik...
A La Provincia lap szerint a szakemberek még nem találták meg a vulkáni működés során frissen felszínre került bazaltot!... Ami a tengerfelszínre került az állításuk szerint más összetételű kőzet (közelebbről nem nevezték meg) és a tengerfenékről került fel. Bizarr egy információ... Kérdések sokaságát veti fel, legfőképpen, hogy hol vannak a kémiai összetételi adatok (amit pl. a tavalyi Eyjafjalljökull és az idei Grimsvötn kitörés esetében napokon belül láttunk az IMO és a NVC jóvoltából!)???
Forrás: laprovincia.es

Egy másik friss rövidhír: Földrengésraj a Bardarbunga alatt 4-7 km mélységben!
Forrás: IMO

Dr. Harangi Szabolcs

2011. 10. 13. 14:00
Megjelent a Smithsonian Intézet legfrissebb heti jelentése. Érdemes elolvasni az El Hierro-ról készült összefoglalót. Amely bár röviden, de szépen elénk tárja a kitörés előtti eseményeket. De aki már kicsit unja a Kanári-szigetekről szóló híreket a jelentésben kedvére válogathat a múlt héten működő tűzhányók közül.A térkép Smithsoniain Intézet térképének módosított változata. Forrás: SI-USGS
 Balázs
2011. 10. 11. 13:36


Újabb  földrengésraj a Myrdalsjökull alatt.
A Katla tűzhányót fedő jégsapka alatt ma hajnalban kipattant földrengésraj zöme 2-esnél kisebb magnitúdójú volt. A rengések hipocentrumainak nagy része sekély mélységű (<2 km.), de 2-3 rengés 10-12 km-rel a felszín alatt pattant ki.Felül: az elmúlt két nap földrengéseinek epicentrumai. Alul: a rengések magnitúdójának időbeli eloszlása. Forrás: IMO

 Balázs
 
2011. 10. 09. 20:50
El Hierro:
Mai nap meglepően kevés földrengés volt eddig ("csak" 21). A tegnapi 4,4 magnitúdójú földrengés után volt azonban két 3-es magnitúdónál erősebb is! Egyes híradások szerint ezeket a földrengéseket még El Gomera szigetén is érezni lehetett. Fészekmélység 11-13 km mélyen. Megjelentek ugyanakkor sekély 1-2 km mélységű rengések is!
Forrás: elmúlt 10 nap földrengés adatai, IGN
és AVCAN Facebook, ugyanitt a fészekmélységek ábrája: AVCAN.

Dr. Harangi Szabolcs

2011. 10. 09. 1:55

Tegnap ismét kitört az Etna. Ez volt a 16. paroximális kitörési esemény a magma ismét az Új Délkeleti Kráteren keresztül talált utat a felszínre.


  Az Etna 16. kitörési eseménye a paroxizmus közben. 2011. 10. 08. A fotó készítette: Boris Behncke.
 Balázs
2011. 10. 07. 22:50
El Hierro:
tegnap 152, ma eddig 102 földrengés, többségük 10-13 km mélységből pattant ki, az epicentrumok már egyértelműen a sziget déli csücskénél vannak! A következő hét kérdése: mennek-e 10 kilométernél sekélyebbre a rengések?
Forrás: Az elmúlt 10 nap földrengés adatai, IGN
és AVCAN.

Dr. Harangi Szabolcs


2011. 10. 06. 16:40
Az AVCAN ábrája, amin a hipocentrumok változása figyelhető meg szeptember 1-től világosan látszik, hogy szeptember 29 óta egyre kisebb mélységből pattannak ki a földrengések. Ezzel persze még visszajutunk oda, ahol szeptember 29 előtt voltunk, a kérdés, hogy mi lesz ennek a trendnek a folytatása?...

Dr. Harangi Szabolcs


2011. 10. 06. 14:00 és 14:55
Intenzív földrengésraj El Hierro alatt! Érdemes a szeizmogramokat is nézni. Helyi idő szerint 10:52-kor egy 3,2 magnitúdójú rengés pattant ki 12-13 km mélységből néhány perccel több 2-es nagyságot meghaladó rengés után! Epicentrum már a sziget déli csücskén van!
...és egy újabb 3,1-es földrengés 12:27 GMT - ismét 13 km mélyről! A mai nap mozgalmasabb, mint a tegnapi!
Forrás: Helyi idő szerint 10 és 11 óra közötti szeizmogram képe; AVCAN.
mai napra vonatkozó szeizmogram képe; AVCAN.
és a legfrissebb földrengések adatai; IGN.

Dr. Harangi Szabolcs


2011. 10. 05. 22:15
Egyik szemünk a Katlán, másik El Hierro szigetén! Lássuk most az utóbbiról híreket: a mai nap jóval kevesebb földrengés (eddig "csak" 61) pattant ki, azonban két érdekes jellemvonás megfigyelhető (kérdés, hogyan folytatódik?):
1. Az epicentrumok egyértelműen északkelet felé tartanak, rövidesen elérik a sziget dél csücskét (ha lesz vulkánkitörés, mégis szárazföldön?)
2. A hipocentrumok mélysége mintha csökkenne. Ma már több mint egy tucat földrengés történt kevesebb mint 14 km mélységből!
Érdemes ezeket a trendeket figyelni a következő napokban!

Hopps, miközben a bejegyzést írtam, befutott egy újabb adat: 12 km mélységből egy 3,1 magnitúdójú földrengés, amit a szigeten is érezni lehetett (néhány órája 13 km mélységből volt már egy 2,9-es rengés..)!!!

Forrás: AVCAN és IGN.

Dr. Harangi Szabolcs


2011. 10. 05. 14:40
Úgy tűnik, újabb földrengés raj remegteti meg a Katlát, a legutóbbi rengés erőssége szintén meghaladja a 2-es magnitúdót! A hipocentrum továbbra is a "misztikus" 1,1 km...
Forrás: IMO.

Dr. Harangi Szabolcs


2011. 10. 05. 09:50
Ma éjjel egy újabb intenzív földrengés raj pattant ki a Katla alatt 1,1 és 5 km körüli mélységekből. Ezek között számos rengés meghaladta a 2-es magnitúdót, kettő pedig a 3-as nagyságot is (mindkettő Goðabunga alatt)! A Katla nyár óta (amikor egy kisebb kitörése már volt) érezhetően nyugtalan, és nem lenne meglepő, ha az elmúlt néhány száz év leghosszabb szunnyadó (közel 100 éves) időszaka után működésbe lépne. Egyelőre nincs közvetlenül erre utaló jel, de a boszorkányon jó rajta tartanunk szemünket...
Forrás: IMO.
További olvasnivaló az eseményről: Jón Frímann blog

Dr. Harangi Szabolcs


2011.10.04. 23:35

Tegnap újabb kitörés történt a szinte folyamatosan működő indonéziai Anak Krakatau tűzhányón, melynek során 2-3 km magas hamufelhő emelkedett a magasba. A vulkán a szokásos, rá jellemző, relatív kis erősségű stromboli-vulcanoi-típusú aktivitást mutatja most is (ugyanilyen volt az Anak Krakatau működése az elmúlt évtizedekben is), mely nem jelent komolyabb veszélyt a környéken élőkre. A riasztási fokozat továbbra is 3-as (a 4-es fokozatú skálán).
Videó a tegnapi kitörésről és korábbi gyönyörű képek a tűzhányó idén januári működéséről!


Jankovics M. Éva

2011. 10. 04. 21:45

M=3.3 erősségű földrengés pattant ki a Katla alatt. A hipocentrum mélysége 1.1 km volt. Az adat minőség 90%-os.

Háttér:
Az izlandi vulkanológus szakemberek nyilatkozatai az elmúlt hónapokban rávilágítottak, hogy idén a Katlán zajló erős szeizmikus aktivitás, intenzív gleccser olvadás valószínűleg egy kitörés előjelei. A Katla alatti magmatározó rendszer tehát úgy tűnik újra aktivizálódik. Azt azonban egyelőre nehéz megmondani, hogyaz előkészületek végén lesz-e kitörés. Forrás: Iceland Volcano and EQ blog és az azon belüli hivatkozások.


Balázs

2011. 10. 04. 15:55
Ma, nem sokkal éjfél után egy 4,7 magnitúdójú földrengés zajlott Romániában, a szeizmikusan igen aktív Vráncsa-zónában. A kipattanási hely (fészekmélység, hipocentrum) 128 km mélyen volt (v.ö. az El Hierro alatti hipocentrumokkal!) A híradások szerint a földmozgást Bukaresben is érezni lehetett, de károkról nincs hír!
Forrás: USGS.
További olvasnivaló, háttérinformáció: Tűzhányó blog: Romániai földrengések: miért remeg a föld a Vráncsa-térségben?.

Dr. Harangi Szabolcs
 

2011. 10. 03. 12:20

El Hierro alatt továbbra is reng a föld, tegnap 143 földrengés pattant ki, ma már közelít az 50-hez. Érdekes megfigyelni az IGN folyamatosan frissülő ábráin, hogy ha nem is látványosan, de úgy tűnik, hogy a rengések kipattanási helyei (hipocentrumok) kicsit sekélyebb mélységbe tolódnak, az epicentrumok (a rengések felszíni vetülete) pedig egyre inkább dél felé tolódnak. Elképzelhető, hogy a magma kissén ferdén, oldalirányba nyomul és úgy tűnik, hogy ha a felszínre tör, akkor egyre inkább a víz alatti kitörés valószínűsíthető.
Forrás: IGN
További olvasnivaló: Egy érdekes cikk a spanyol El Paisból, benne a térség vulkanolgus szakértői szólalnak meg.

Dr. Harangi Szabolcs
 
2011. 10. 02. 22:30 / Frissült: 2011. 10. 04.
Anak Krakatau

Tovább fokozódik a szeizmikus aktivitás tűzhányón. Több ezer földrengést regisztrálnak naponta.


Hármasra (4-es fokozatú skálán) emelték a készültségi szintet az Anak Krakataun a fokozódó szeizmikus aktivitás és gázkibocsátás miatt.

Háttér:
A indonéz Földtani Intézet Vulkanológiai és Földtani Veszélymegelőzési Központja (PVMBG) legfrissebb jelentésében nem erősíti meg, hogy szünetelt volna a kitörés. A jelentésből kiderül, hogy egy júliusi kitörést követően megrongálódtak a tűzhányót figyelő mérőállomások. A hibákat csak nem rég szeptember közepére sikerült helyre állítani.
Az Anak Krakatau tűzhányó működése márciustól szünetelt. De augusztus elején már ismét kitöréseket detektáltak a tűzhányón. Forrás: VolcanoDiscovery

Balázs 
 
2011. 10. 01. 23:50

A mai napon némileg kevesebb földrengés pattant ki El Hierro körül (az epicentrumok továbbra is a szigettől délnyugatra vannak), azonban úgy tűnik egy kicsit sekélyebbek a fészekmélységek (13-15 km).
Forrás: IGN

Dr. Harangi Szabolcs
 
2011. 09. 30. 12:50

3.2 magnitúdójú földrengés pattant ki ma délelőtt 16,4 km fészekmélységből El Hierro alatt! Ma már volt korábban egy másik 3-as erősségű rengés is. A ma kipattant földrengések száma már közelít a százhoz, azonban a hipocentrumok még mindig 14-17 km között vannak.
Forrás: AVCAN

Dr. Harangi Szabolcs
 
2011. 09. 29. 21:55

Bár a megjegyzések közé írtam be, de talán érdemes ide is betenni az alábbiakat:
1. El Hierro nem egy önálló vulkán, hanem számos vulkánkitörésből összeállt sziget. Ezen a piciny szigeten több mint 200 kitörési központ található. Igen, amennyiben a magma utat tör magának akkor egy újabb kitörési központ alakul ki. Ha a szárazföldön következik ez be, akkor látványos kitörés várható lávafolyással, de az is lehet, hogy mindez víz alatt játszódik majd le!
A sziget alakja nem véletlenül karéjos, legalább három hatalmas lejtőcsuszamlás történt, aminek során óriási mennyiségű kőzettömeg zúdult a tengerbe (bizonyára hatalmas szökőárat keltve). A legutóbbi ilyen esemény néhány tízezer éve zajlott és feltehető, hogy ez a nyomáscsökkenés (a hatalmas mennyiségű kőzettömeg lecsúszása miatt) is hozzájárulhatott ahhoz, hogy azóta gyakoribbak itt a bazaltos magmák által előidézett kitörések.
2. "Tűzhányó ébredezik a nyaralók mellett" - hjahh, ismét egy gyöngyszem a média szalagcím tárházából (RTL Klub). Amint azt a korábbi megjegyzésben is írtam El Hierro nem egy vulkán, ami kitörhet. A helyzet az, hogy amennyiben vulkánkitörés lesz, megjósolhatatlan, hogy az izzó kőzetolvadék hol bukkan majd ki: a szigeten valahol felépíti a >200-ik kis vulkáni kúpját vagy a víz alatt játszódik le a történet? Ez bonyolítja a veszély előrejelzést is, hiszen nem tudni melyik település lehet majd veszélyben!
És még egy gyöngymondat a híradásból: "A Spanyolországhoz tartozó, népszerű turistahelyen legalább 20 földrengést regisztráltak a műszerek az elmúlt napokban." - Tessék ezt összehasonlítani a valós adatokkal (pl. AVCAN vagy AVCAN webicorder)!...
Kedves hírszerkesztők! Más témában is ennyire tájékozatlanul adják közre a híreket????

Dr. Harangi Szabolcs
 

2011. 09. 29. 17:02

Tegnap ismét gyönyörű lávaöntés zajlott a Pu'u'O'o keleti oldalában, amelyről Raving webkamera képekből készített  egy nagyszerű animációt. A gif fájlt innen lehet letölteni.Balázs
 
2011. 09. 29. 16:28

Megjelent a Smithsoniain intézet heti jelentése. Térkép a jelentésben szereplő tűzhányókról.


Balázs

Best Blogger Tips