2011. november 15., kedd

Kezdődik az újabb Etna show!

13:30
...és vége. A szeizmogramon csitul a földremegés amplitúdó, túl vagyunk az Etna idei év 18. paroximális kitörésén.

Forrás: INGV Catania


tisztul a kép és ismét előtűnik az elmúlt mintegy 4 órás vulkáni működésnek a színtere, az új Délkeleti kráter kúpja:


Forrás: Etna-guide


13:15
Kitöréééés! Itt a paroxizmus! A magmába folytott nyomás, a gázbuborékok feszítő ereje a felszín köelében hirtelen szabadul fel a nyomáscsökkenés hatására és zúdítja ki a finomszemcsés vulkáni hamuanyagot.

Forrás: Etna-guide


12:50
Zajlik a lávaszökőkút kitörés, miközben sűrű hamufelhő emelkedik a tűzhányó fölé...


12:20-12:30 - Beleerősítés!
Fények, színek... most már jelentős mennyiségű vulkáni hamu todul ki a kürtőből! Ez az, ami a nappali kitörést teszi látványossá.

Etna kitörés 10 percben: 12:20 és 12:30. Forrás: Etna Guide


11:53 - kisebb lávafolyás is megfigyelhető a salakkúp egyik oldalában:



10:47
Most kezdődik az Etna újabb vulkáni bemutatója! A földremegés amplitúdója kúszik felfelé és az Új Délkeleti kárterben már kisebb lávatűzijáték kitörés látható. Az idő remek, így - ha nappali fényben is - de élvezhető lesz az idei 18. paroximális kitörés!

Elindult az Etna idei évi 18. paroximális kitörése. Balra: a földremegés intenzitása egyre nő (INGV Catania), jobbra: az első, stromboli-jellegű kitörések



Javasolt webkamerák:
RadioStudio 7
Etna Guide
LAVE webcam

Best Blogger Tips

5 megjegyzés:

  1. Üdv,
    közel egy hónapja nézem ezt a honlapot és számos érdekes dolgot láttam, ami nagyon tetszik.
    Az Etna témában még nem vagyok annyira otthonos és felmerült bennem a kérdés, hogy az Etna idén a 18. kitörésén van túl és ez mennyire szokatlan?
    Milyen következtetéseket lehet ebből levonni a közeljövőben?

    Lange Thomas.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Thompiman, mindenekelőtt köszönjük a megjegyzést és örülünk, hogy hasznosak a bejegyzéseink. Az Etna idei 18. paroximális kitörése nem mondható rendkívülinek, volt olyan időszak amikor ennél jóval gyakrabban történtek hasonló kitörések. Valószínűleg ez az eseménysor még egy ideig eltart, hogy meddig azt nem tudni. Ez a vulkáni működés inkább szemet gyönyörködtető, mintsem veszélyes. Azonban ahogy az a mai napon is megfigyelhető volt egy ilyen paroximális kitörés nagyon gyorsan lezajlik. Ez azoknak fontos üzenet, akik ilyen időben épp a csúcs közelében vannak és a kezdeti csendesebb lávatűzijáték kitörésben gyönyörködve elfeledkeznek arról, hogy a vulkáni működés pillanatok alatt kiteljesedhet és akkor már nem mindegy, hogy hol tartózkodik az ember...
    Ha azonban a vulkán oldalában nyílik fel egy hasadék és kezd onnan láva ömleni, akkor az már nagyobb veszélyt jelentene a környező lakosságra is. Egy ilyen esemény azonban várhatóan előre jelezhető (ha nem is napra pontosan), elsősorban a felfelé törő magma nyomása miatti jelentős felszínemelkedés miatt.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a gyors választ,
    amit még meg szeretnék kérdezni, hogy menyire játszik szerepet a tektonikus mozgások ezeknél a jelenségeknél(Etna szempontjából, de hozzátehetjük a többi Olasz vulkánokat is például a Strombolit, stb.)? Azért kérdezem, mert tudtommal az Etna nem tartózkodik messze a Eurázsia-lemez és az Afrikai-lemez hátártól és elképzelésem, hogy megeshet az az eset, hogy a 2 lemez határán mikro-lemezek jöttek létre, amik következtében azon a térségen megjelentek a vulkánok(lehet, hogy a feltevésem, hamis)

    VálaszTörlés
  4. Thompiman, az Etna lemeztektonikai helyzete több, mint különleges. Az Eurázsiai- és az Afrikai-lemez közeledése már több tíz millió éve tart és a két nagy kőzetlemez között számtalan mikrolemez volt, amelyek az összepréselés hatására igyekeztek elmozogni, forogni stb. Ez adja a Földközi-tenger térségének különleges fejlődéstörténetét. Az Etna alapvetően kőzetlemezen belüli tűzhányó, működését közvetlenül részben a tektonikai környezet befolyásolja, azaz a vulkáni működés akkor zajlik, amikor a húzásos (hasadékokat megnyitó) feszültség az uralkodó. Emellett, érdekes módon szerepet játszik maga a vulkán tömege is. A hatalmas felépítmény oldalai ugyanis csúsznak lefelé és ez a vulkán oldalában megnyithat hasadékokat, ami elősegíti a magma felnyomulását és a lávaöntéses vulkáni működést.
    Az Etnáról részletes leírás az alábbi linkeken olvasható:
    http://scienceblogs.com/eruptions/2010/08/mount_etna_-_brief_anatomy_of.php
    http://scienceblogs.com/eruptions/2010/08/mt_etna_-_the_current_dynamics.php
    http://scienceblogs.com/eruptions/2010/08/etna_week_part_3_-_etnas_volca.php

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a választ és akkor a linkeken keresztül megismerem az Etnát. :)

    VálaszTörlés