2011. november 16., szerda

El Hierro: ismét erősödő víz alatti vulkáni működés

Frissítés (Szabolcs, 2011.11.22, kedd, 21:30)

Az újabb repülőgépes vizsgálatok egyértelműen megállapították egy újabb kitörési pont aktivizálódását. Az új kürtő a korábban feltételezett hasadékvonal mentén található, mintegy 3,5 km-re délre La Restingától, ahol a becslések szerint a vízmélység 340 méter körül van. A kékes elszíneződés egyelőre gázkitörésre utal, azaz feltehetően vulkáni hamuanyag még nem jut a felszínre. A kékes elszíneződés ma délután is látható volt.

A kék elszíneződés egy új kitörési központra utal, ahonnan vulkáni gázok áramlanak ki. Balra: tegnapi, jobbra: ma délutáni felvétel. Forrás: IVCAN és Ian Carson fotója Armand Vervaeck fotógalériájában


A mai földrengések száma már elérte a tegnapit (eddig 24), köztük volt egy 3,3 erősségű és volt egy olyan is, ami 15 km mélyről pattant ki!

Frissítés (Szabolcs, 2011.11.21, hétfő, 15:55)
Enyhül, esetleg lassan vége szakad a vulkáni kitörésnek, lassan megnyugszik a föld El Hierro alatt? A földrengések száma jelentősen lecsökkent, a mai nap idáig kevesebb, mint tízszer rengett a föld a sziget alatt és azok erőssége sem volt túl nagy! A földremegés intenzitása is csökkent, bár azért fontos megemlíteni, hogy nem szűnt meg:

Balra a földrengések számának napi eloszlása ma délután 4 óráig, jobbra a mai szeizmogram kép. Forrás: IGN


Mindez a végét még biztosan nem jelenti a vulkáni és szeizmikus krízisnek, sőt lehet, hogy most érdemes jobban figyelni a jelekre, mert könnyen lehet, hogy egy újabb vulkáni kitörési fázis következik...
...és közben megjelent egy friss hír az Earthquake-report weblapján: a Parti Őrség helikoptere nemrég tért vissza és a szakemberek egy új kitörési központot véltek felfedezni a Las Calmas tengeren kb. 300 méterrel a korábbi kürtőtől. A víz felszínén buborékosodást és kékes foltot figyeltek meg. Várjuk a hivatalos megerősítést!
21:40 - Úgy tűnik a PEVOLCA (Plan de Protección Civil por Riesgo Volcánico) is megerősítette az új vulkáni központ megjelenését és már képek is vannak erről:

Új kürtőt jelez a kékes folt?. Forrás: Ian Carson fotója Armand Vervaeck fotógalériájában



Frissítés (Szabolcs, 2011.11.19, szombat, 21:44)
Szinte már várható volt... tegnap egy 3,7-es rengés, a földrengések száma esett és most hirtelen ismét erősödött a földremegés!

A földremegés intenzitás hirtelen megnőtt szombat helyi idő szerint 5 óra után!. Forrás: IGN



Frissítés (Szabolcs, 2011.11.18, péntek, 10:40)

Tegnap este, helyi idő szerint negyed 11-kor hirtelen csökkent a földremegés intenzitás, ami nagyon hasonló ahhoz, ami október 12 délután történt:

A földremegés intenzitás hirtelen csökkent csütörtök este negyed 11-kor. Forrás: IGN


Ennek okáról csak feltevések lehetnek, néhányan egy új hasadék felnyílására gondolnak, azonban a hozzáférhető adatok nem elegendőek pontos következtetés levonására, marad az események további figyelése... A mai földremegés jelek kisebb robbanásokkal tarkított eseményeket jeleznek, a vulkáni működés tehát némileg takaréklángra kapcsolt, azonban még nem fejeződött be.
Az El Golfo öböl alatt kipattant földrengések száma már most majdnem annyi, mint tegnap egész nap, azonban eddig még nem volt 3-as erősségűnél nagyobb és egyelőre 17 km volt a legsekélyebb hipocentrum.

Frissítés (Szabolcs, 2011.11.17, csütörtök, 21:22)

A spanyol napilapokban egyre több írás jelenik meg a vulkáni működésben részt vevő és abból némileg kiszorított szervezetek és kutatók közti feszültségről. Remélhetőleg ennek pozitív tanulságai is lesznek és e kivételes vulkáni működés tapasztalatait az izlandi példa alapján kezelik majd.
A mai napot kettősség jellemezte. Az El Golfo öböl alatt viszonylag kevés földrengés volt, aztán helyi idő szerint fél 5-kor egy 3,6 magnitúdójú földrengés pattant ki 22 km mélyről, amit a lakosok is éreztek. Ezután meglódultak a rengések és azóta is gyakoribbak. Nemrég, 7 percen belül négy rengés pattant ki. Bár a földrengések száma viszonylag kevesebb, mint korábban volt, azonban még mindig bőven elég arra, hogy fennmaradjon a készültség. Mindezek alapján korainak vélem, hogy ebből máris kevéssé valószínűsítik egy lehetséges vulkáni működést az északi területen. A rengések között volt ráadásul egy 13 km mélységből kipattant 2,7-es erősségű is. Tehát, nyugtával...
La Restingától délre viszont továbbra is igen intenzív földremegés zajlik, ami teljesen telíti a frekvencia sávot. Újabb jakuzzi tevékenységet azonban nem jeleztek. Az Earthquake-report viszont érdekes jelentéseket és képet adott közre, mégpedig a Ramón Margalef óceánkutató hajó vizsgálataiból.

A Ramón Margalef kutatóhajó akusztikus vizsgálatainak egyik eredménye, vélhetően november 13-i adat.. Forrás: Instituto Español de Oceanografía ábra az Earthquake-report weblapon


Az akusztikus vizsgálat eredménye, aminek napi jelentései letölthetők az Instituto Español de Oceanografía honlapjáról is jelzi a vulkáni felépítményt, sőt az értelmezés szerint magát a vulkáni működést is (piros szín), ami részben a vízfelszínre emelkedik, részben a vulkáni felépítmény palástján húzódik. A becslések szerint a vulkán kb. 150 méter mélyen lehet, azaz még jócskán növekednie kell, hogy a kitörés a vízfelszín fölé jusson. Hogy miért nem könnyű mindez? Ennek oka az, hogy a vélhetően laza piroklaszt üledék (=robbanásos vulkáni működés során felszínre került törmelékek anyaga) könnyen a vízmozgás áldozatául esik, azaz áthalmozódik. A jelentések arról is szólnak, hogy több kilogramm kőzetmintát is szedtek, ezek alapvetően megegyeznek a vízfelszínen is megjelentekkel. Reméljük lesznek ebből hamarosan elemzések is, ahogy ezt az izlandi vulkáni működések során már megszoktuk...



Eredeti bejegyzés (Szabolcs, 2011.11.16, szerda, 21:48)

A Nyamuragira és az Etna látványos kitörései miatt az elmúlt napokban keveset írtunk arról, hogy mi történik El Hierro szigetén. Pedig az események nem álltak le, amint arról a Legfrissebb Rövidhírekben azért tudósítottunk.
El Hierro szigetétől délre a víz alatti vulkánműködés továbbra is zajlik, sőt jelenleg a földremegés kép alapján meglehetősen intenzíven!


Az erős harmonikus földremegés intenzív víz alatti kitörést jelezhet. Forrás: IGN


A sötét miatt nem tudni a felszínen ez jelentkezik-e valamilyen módon, azonban ma olyan helikopterről készült fotók jelentek meg, amelyek utoljára november első napjaiban voltak láthatók:


November 16-án helikopterről készült felvételek La Restingától délre. Forrás: Volcano report


Jó esély van arra, hogy holnap ismét víz fölé csapjon a kitörés...
Északon, az El Golfo öbölben, bár a földrengések száma némileg csökkent (bár mindig napi 20-30), azonban erejük nem. Ma többször is voltak olyan 3-as magnitúdó körüli földrengések, amit a lakosok is megéreztek. A hipocentrumok továbbra is 16-18 és 20-23 km között vannak.

Best Blogger Tips

20 megjegyzés:

  1. http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Cientificos/organismos/oficiales/denuncian/opacidad/datos/Hierro/elpepuso

    VálaszTörlés
  2. Kedves Olvasónk, sajnos a megadott cikk nem nyitható ki. Erre gondolt?
    http://www.elpais.com/articulo/sociedad/descenso/numero/seismos/hace/probable/erupcion/Hierro/elpepusoc/20111117elpepusoc_15/Tes

    VálaszTörlés
  3. Hmmm, az El Paisban megjelentek sommás véleményt tükröznek, de szerintem még korai...

    VálaszTörlés
  4. 2 órája volt egy 3,6 magnitúdójú rengés 22 km mélyről, ez bizonyára érezhető volt...

    VálaszTörlés
  5. Sztem inkább erre a cikkre gondolt:
    http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Cientificos/organismos/oficiales/denuncian/opacidad/datos/Hierro/elpepusoc/20111116elpepusoc_19/Tes
    (Talán..)
    Ez is érdekes olvasmány. Alapvetően elismerik a kritikát azzal kapcsolatban, hogy számos hibát vétettek a kitörés tudomány dokumentációja során és a kommunikáció terén.

    VálaszTörlés
  6. csak pozitív eredménye is legyen az önkritikának...

    VálaszTörlés
  7. Igen, erre amit Kiss Balázs írt ki,,Házon belüli kritika,és bocs a kalamajkáért!!

    VálaszTörlés
  8. Elvileg fotóztak ma is Burbujeo-t:
    http://www.flickr.com/photos/noticiacanaria/6352766523/in/photostream
    De nem tudom, hogy ez a flickr felhasználó mennyire hiteles.

    VálaszTörlés
  9. Már 15-16 km mélységből is pattannak ki rengések...

    VálaszTörlés
  10. Bummm - helyi idő szerint fél 4-kor egy 3,7-es magnitúdójú rengés pattant ki 23 km mélységből! A földrengések (M>1,5) mai száma már 31-nél jár, azaz számuk jelentősen emelkedett. Ez a korábbi események tükrében várható volt a földremegés intenzitásának csökkenése után (eddig általában azt lehetett tapasztalni, hogy a földremegés intenzitás erőssége és a földrengések száma között fordított kapcsolat van). Azonban az, hogy ez a két esemény hogyan függ össze, még nem látható pontosan.

    VálaszTörlés
  11. Ha jól értelmezem, az El Hierro okozta rengések és az aktivitás enyhülése lép fel a mai napon. Nekem az jutna eszembe, hogy ezt hasonlatba lehet hozni egy fajta "csend a vihar elött" kifejezéssel, hogy ha ez a feltevés igaz, akkor jelenleg az El Hierro alatti nyomás erősen növekszik és végül egy aktívabb folyamatba fog majd kinyilvánulni, vagy a folyamatot inkább a Kilauea-nál lejátszódó jelenséghez tudjuk hasonlítani, ami újabb utat keresett/talált magának?

    VálaszTörlés
  12. talán inkább vihar előtti csend - bár ma sok minden nyugodtabbnak tűnt, DE: mai jelentésekben (1) enyhe felszín emelkedésről számoltak be; (2) továbbra is az átlagnál jóval nagyobb a szén-dioxid kibocsátás; (3) a sejtelmes új kürtő a Las Calmas tengerben (+egy 2,4-es földrengés 15 km mélyen ugyanitt)... Hmmm...

    VálaszTörlés
  13. Átgondoltam és így vázolnám fel a helyzetet:
    A felszín növekedése egybefügg a gázok növekedésével, hiszen a mélyből feljövő sűrűbb anyag(jelen esetben a magma) kiszorítja a gázt a helyéről, ami átszűrni kényszerül a felszínen, hiszen nem tud már hova tömörülni. Hogyha ez igaz, akkor megeshet az, hogy akkor földrengés lép majd fel, aminek következménye oly nagy lehet, hogy a lakosság felkészülhet egy esetleges szökőárra?

    A másik kérdésem az lenne, hogy a gáz ami a felszín alól jön, lehetséges, hogy ez tengeri víz, ami valamilyen úton beférkőzött a felszín alá? Illetve a földrengések hipocentrum nem változik ( 16-18 és 20-23 km), elvileg itt nem annak kéne fellépnie, hogy a magma emelkedése miatt ennek az értéknek csökkennie kéne?

    A Las Calmas-tengeri kürtőre kíváncsi leszek.

    VálaszTörlés
  14. Kedves Thompiman, a felszín emelkedését alapvetően a felnyomuló magma okozhatja. Ahogy a magma kisebb nyomásra jut, benne gázbuborékok jelennek meg (úgy, ahogy a pezsgős palackot vagy az ásványvizes palackot kinyitjuk), amelyek nagysága és mennyisége egyre nő. Ez az egyre növekvő nyomás elősegítheti a magma feletti kőzettestben repedések létrejöttét (=földrengések) és a magma további felnyomulását, végül pedig a felszín közelébe érve a robbanásos kitörést. A kürtőkből kiáramló gáz alapvetően a magmából származik, aminek a szaga (pl. a kénhidrogén záptojás szaga) a parton is érezhető volt. A hipocentrumok már hete óta viszonylag stabilak, de én úgy látom, hogy tendenciájában nagyon lassan egyre sekélyebb mélységek is megjelennek. Azonban ezek még mindig földköpeny mélységben vannak! Szökőár akkor keletkezhet, ha hirtelen egy hatalmas mennyiségű kőzettömeg zúdul a tengerbe - akár egy erős földrengés nyomán. Azonban ennek valószínűsége elenyészően kicsi és El Hierro szigetén és a környezetben jelenleg ez nem jelent veszélyforrást!

    VálaszTörlés
  15. Nagyszerű felvétel az új "jakuzziról":
    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.307014485975269.87863.142607755749277&type=1#!/photo.php?fbid=315102081833176&set=a.307014485975269.87863.142607755749277&type=3&theater

    VálaszTörlés
  16. Ma délig a 9 azonosított földrengés (M>1,5) közül mindegyik 20 km-nél sekélyebb mélységből (15-19,6 km) pattant ki! Ez mindenképpen egy új helyzet a korábbiakhoz képest!

    VálaszTörlés
  17. Egy friss, mai videó egy új "jakuzzi" megjelenéséről:

    http://www.youtube.com/watch?v=YTLD2GOVsT0&mid=536

    VálaszTörlés
  18. Elemzési eredmények a lávalufikról:

    http://www.ign.es/ign/resources/volcanologia/pdf/Informe_petrologico_erupci%C3%B3n_Hierro.pdf

    VálaszTörlés
  19. Ma, csütörtökön viszonylag kevés földrengés történt (eddig 7) az El Golfo öböl alatt, azonban este felé négy olyan rengés is volt, ami 15-16 km mélyről pattant ki, a legutolsó egy 2,8 erősségű volt, amit a lakosság is megérzett!

    VálaszTörlés
  20. Rekord magasságban a széndioxid koncentráció El Hierro szigetén. Részletek a Legfrissebb Rövidhírekben!
    http://tuzhanyo.blogspot.com/p/legfrissebb-rovidhirek.html

    VálaszTörlés