2011. november 8., kedd

Az afrikai Nyamuragira új kitörése

Frissítés (Szabolcs, hétfő, 2011. nov. 14, 10:55):

A gorilla.cd blogja ismét remek fényképfelvételeket adott közre a Nyamuragira (vagy más néven Nyamulagira) kitöréséről. A Virunga Nemzeti Park vezetősége úgy döntött, hogy megnyítja a lehetőséget a turistáknak, hogy közelről szemléljék a látványos lávaszökőkút kitörést. Ami valóban nem minden napi, ahogy ezt az alábbi képek is mutatják:

Lávaszökőkút kitörés a Nyamuragirán. Cai Tjeenk Willink a park egyik vezetője mosolyogva invitálja az érdeklődőket e nem minden napi látványosság megtekintésére. Forrás: gorilla.cd


A közel 1 km hosszú hasadékból feltörő lávaszökőkút olykor 200-300 méter magasra is felcsap. A könnyen folyós láva egyelőre északi irányba tart a gyengén lejtő felszínen és nem jelent veszélyt a környezetre, beleértve a térség védett gorilla családjait is.

Frissítés (Szabolcs, csütörtök, 12:05):

A vulkáni működés tovább zajlik a kongói Nyamuragira pajzsvulkánon. A gorilla.cd mai beszámolója alapján megfigyelhető a hasadékvulkáni működés jellemző folyamata, ahogy az 2011. márciusában a Kilauea vulkáni területen, a Kamoamoa kitörés során is történt. Kezdetben, a megnyíló repedésből lávafüggöny emelkedik fel, megindul a lávaöntés, majd ahogy a megszilárduló láva eltömi a hasadék egy részét, a vulkáni működés egy pontra zsugorodik és lávaszökőkút csap a magasba. Ez látható a képeken is.

Lávaszökőkút kitörés a Nyamuragirán. Forrás: gorilla.cd


A kitörési pont megközelítése nem egyszerű, nem csak a nehéz terep, a csúszós mohával bevont lávaköveken való botorkálás miatt, hanem ahogy a képek is mutatják, szükségesek a megfelelő felszereltségű kísérők... Holnap az OVG (Goma vulkán obszervatórium) szakemberei is a helyszínre mennek!

Forrrás: gorilla.cd



Eredeti bejegyzés (Jankovics Évi, kedd, 22:22)

November 6-án, vasárnap este látványos kitörés kezdődött a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Nyamuragira (vagy Nyamulagira) tűzhányón, mely Afrika legaktívabb vulkánja. A kitörés a pajzsvulkán oldalában, egy hasadék mentén vette kezdetét, melyből lávafüggöny emelkedett a magasba (nagyszerű videó), amihez kiterjedt lávafolyás is társult. Másnap, november 7-én a hasadékmenti lávafüggöny-kitörés egyre inkább "beszűkült", és a hasadék egyik végében magas lávaszökőkút csapott fel (videó).


Bal oldali kép: hasadékmenti kitörés és lávafüggöny a Nyamuragira tűzhányó oldalán 2011. november 6-án, a kép jobb oldalán a lávafolyás látható; jobb oldali kép: magasra felcsapó lávaszökőkút 2011. november 7-én. A képek forrása: Virunga Nemzeti Park.

A képek mellett legyen hát itt a két fantasztikus videofelvétel is, ami érzékletesen mutatja a tűzhányó tevékenységet:

Nyamuragira hasadékmenti és lávaszökőkút kitörés november 6-án és 7-én. Forrás, nov 6.: gorillacd és nov. 7.: gorillacd


A kitörés során kisebb gőz- és kén-dioxid felhő jutott a levegőbe, mely jól megfigyelhető a következő felvételeken (ez a kép pedig a hasadékból felszabaduló hőt mutatja):

Bal oldali kép: 2011. november 7-i műholdfelvétel a Nyamuragira vulkán kitörése során a levegőbe került gőz- és kén-dioxid felhő terjedéséről (a kép forrása); jobb oldali kép: a kén-dioxid felhő terjedése 2011. november 7-én (a kép forrása).

A Nyamuragira kitörése (a szomszéd Nyiragongoval szemben) nem jelent komolyabb veszélyt az emberekre, mivel a lakott területektől távol helyezkedik el. A jelenlegit megelőzően legutóbb 2010 januárjában volt kitörés a tűzhányón, melynek során mind a pajzsvulkán csúcsán lévő központi kráterben (a kalderán belül), mind pedig az oldalán (hasadékmenti kitörések) zajlott a vulkáni működés (a lávafolyás ekkor komolyabb fenyegetést jelentett a Virunga Nemzeti Parkban élő veszélyeztetett gorillákra). A Nyamuragira egy igen aktív tűzhányó, kb. 1-2 évente történnek kitörései.

Best Blogger Tips

4 megjegyzés:

  1. Folytatódik a kitörés! a Nasa mai felvételei:
    http://lance-modis.eosdis.nasa.gov/imagery/subsets/?subset=Virunga.2011315

    VálaszTörlés
  2. remek friss filmfelvétel a Nyamuragira kitöréséről itt:
    http://www.chicagotribune.com/video/breaking/chi-video-huge-eruptions-at-african-volcano-nyamuragira-congo-20111114,0,3762135.htmlstory

    VálaszTörlés
  3. Egy újabb gyönyörű videófelvétel a Nyamuragira működéséről (készült november 19-én):
    http://www.youtube.com/watch?v=1k00f7QsPUw

    Továbbá két műholdfelvétel (az első november 12-én, a második november 15-én készült):
    http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=76405
    http://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/view.php?id=76421

    VálaszTörlés