2011. november 30., szerda

Tungurahua: ismét működésben a "tűztorok"

Vasárnap működésbe lépett Ekvádor legaktívabb tűzhányója, a Tungurahua (neve Quichua nyelven annyit jelent, hogy "tűztorok"). A vulkáni működés során 4 kilométer magasra emelkedett a vulkáni hamu, a tűzhányó oldalában időszakonként piroklaszt-árak (nagy sűrűségű, vulkáni kőzetdarabokat és forró vulkáni gázokat tartalmazó, a felszínközelben nagy sebességgel terjedő kitörési felhők) zúdultak le maximálisan 1 km távolságba eljutva.

Kitörésben a Tungurahua nappal és este. Forrás: IGEPN


A tűzhányó oldalában kisebb falvak találhatóak, ahonnan mintegy 700 embert telepítettek ki. Tegnap este messzire hallatszó detonációkkal zajlott a kitörés. Az eső következtében kisebb iszapárak keletkeztek, de ezek nem okoztak nagyobb veszélyt. A földrengések mára kissé csitultak.

A mostani vulkáni működésről máris több nagyszerű videófilm nézhető meg:

Videofelvételek a Tungurahua kitöréséről. Forrás: LD TV in YouTube (balra) és alexanderecu38 in YouTube (jobbra)


Bár egyes híradások szerint a szakembereket meglepte a kitörés, igazából azonban nincs nagy meglepetés, a Tungurahua ugyanis 1999-óta, néhány hónapos szüneteket tartva, szinte folyamatosan működik. Azt megelőzően jóval csendesebb volt. A mostanihoz hasonló hosszabb, folyamatos vulkáni működés 1916 és 1925 között zajlott. A Tungurahua egy jellegzetes Andok-beli tűzhányó, ami hol összeomlik, hol ismét építkezik. Legutoljára 3000 éve omlott össze a vulkán, amikor 8 köbkilométer mennyiségű kőzetanyag zúdult le 15 km távolságba is eljutva, és egy hatalmas sebhely maradt vissza. Ezen a sebhelyen építkezik most már harmadszorra nekigyürkőzve az andezites tűzhányó. A jelenlegi Tungurahua III-as kúp már közel eléri a korábbi felépítmény térfogatának 50%-át. Az építkezés a mostanihoz hasonló jellegű kitörésekkel zajlik. A tűzhányó híres a hatalmas detonációkkal járó, éjszaka látványos, vulcanoi-típusú kitörésekről. Ekkor hatalmas, még izzó kőzetdarabok hullanak a vulkáni kúp lejtőire. Nagyobb kitörések esetében több kilométer magas hamufelhő alakulhat ki, ami több alkalommal is hamuhullást okozott még a 135 km távolságban lévő Quitóban is, megakasztva rövidebb-hosszabb ideig a légi közlekedést.

A Tungurahua korábbi - elmúlt másfél évben történt - kitöréseiről folyamatosan hírt adott a Tűzhányó blog, ezekről az alábbi összeállításban olvashat!

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése