2011. szeptember 21., szerda

Mit jelent a Tambora ébredezése?

Sok az érdekes hír (az alaszkai Cleveland lávadómjának növekedése és ennek esetleges robbanásos kitörésben való kimenetele, egy jövőbeli Laki-szerű kitörés hatása - erről rövidesen részletesen is írok...), azonban a média most egyre inkább az indonéziai Tambora ébredezését kapta fel. Néhány szalagcím: "Kitörhet a Mount Tambora, a világ leghalálosabb vulkánja", "Ébredezik a világ leghalálosabb vulkánja", "Fejvesztve menekülnek az emberek a világ leghalálosabb vulkánja mellől", ahogy az az angol nyelvű médiában is megjelent: "Farmers flee as world's deadliest volcano rumbles", "Deadliest Volcano In the Planet Is Ready to Explode Again" vagy a következő (tessék kapaszkodni!): "Volcanic Winter Imminent? Alert Level Raised - Tambora Volcano, Indonesia."... Huhhh, nagyon-nagyon keressük a világvégét... Nem lehetne csak egy olyan cím, például: "Ébredezik a Tambora, de nem várható az 1815-ös katasztrofális kitörés megismétlődése"
A tavalyi Eyjafjallajökull kitörése óta érezhető, hogy a média sokkal érzékenyebb a vulkánkitörésekre, az azokra utaló jelekre, ami azért nem baj, de hát kell (?) a figyelemfelkeltő (?) cím...

A Tambora lenyűgözően szép vulkánja. Az 1815-ös kitörése óta azonban a tűzhányó továbbra is félelmet kelt. A kép forrása: Iwan Setiyawan


Az indonéziai Sumbawa szigetének északi részén, a Sanggar félszigeten lévő Tambora alatt kipattanó vulkáni eredetű rengésekről korábban már beszámoltunk. Azóta, szeptember 9-én az indonéz PVBMG már hármas fokozatra emelte a riasztási szintet, mivel a földrengések száma emelkedett. Ez napi 12-16 vulkáni eredetű rengést jelent. Ez az esemény, mondhatni mindennapos, hozzátartozik az aktív és potenciálisan aktív tűzhányók mindennapjaihoz. Idén tavasszal a Fülöp-szigeteki Taal vulkán alatt kezdett rezegni a föld, bizonyára magma tömeg is emelkedett felfelé, de végül nem következett be vulkánkitörés. Jelenleg szunyókál a tűzhányó és a rengések megszűntek. Az elmúlt hetekben a kanári-szigeteki El Hierro és az izlandi Katla alatt is pattantak ki földrengésrajok. Így van ez a tűzhányókkal! Van, amikor feltöltődnek és ez nem vezet kitörésre, máskor beindul a kitörés. A hír tehát szokványos, ami annyit jelent, hogy a szakembereknek érdemes ezekre a tűzhányókra figyelni, amit a helyi vulkanológiai obszervatórium munkatársai meg is tesznek. Persze mindjárt másként hatnak ezek a folyamatok, ha az egy "híres" vulkánnal kapcsolatban történik. Ez ugyanolyan eset, hogy nem jelenik meg hírként, ha Kati nénit műteni kell, azonban biztosan a szalagcímeken lenne, ha mondjuk egy politikussal vagy főleg ha egy celebbel történne mindez... Ez tehát a világunk, és sajnos azért ez a hozzáállás torzítja az események valódi jelentőségét, fontosságát, azaz nem igazán arra helyeződik a hangsúly, amire kellene.
Mit jelent tehát a Tambora ébredése? Vulkanológiailag mindenképpen egy izgalmas esemény, amit érdemes követni! Elvezethet egy kisebb nagyságú kitöréshez, de az is lehet, hogy a rengések száma lassan csökken és tovább alszik a tűzhányó (a legutóbbi jelentések inkább ezt valószínűsítik)! Tudni kell, hogy a Tambora 1815-ös kitörése óta volt már ilyen esemény, sőt olyan is volt, ami vulkánkitöréshez vezetett. Négy évvel a VEI=6,9 nagyságú kitörés után volt egy kisebb - VEI=2 - robbanásos kitörés, majd 1880-ban egy hasonló esemény, végül 1967-ben egy lávafolyás történt a széles kalderában. Az 1815-ös kitörés előtt ugyanakkor 5000 évig szunnyadt a vulkán. A mostani rengések, ha kitöréshez vezetnek, akkor nagy valószínűséggel egy 1880-as vagy 1967-es kitörést okozhatnak (legalábbis a jelenlegi adatok alapján), ami nem jelent nagy veszélyt, nemhogy a távol élőkre, de nagy valószínűséggel a vulkán közelében lakókra sem!
Mindenesetre, a Tambora más, a Tambora korábbi nagy kitörése, generációkon keresztül máig él a közelben lakók emlékezetében és ezért megvan a tisztelet, de megvan a félelem is a tűzhányó iránt. Míg Indonéziában szinte minden alkalommal problémát jelent az aktív tűzhányók körüli kitelepítés (l. legutóbbi Merapi kitörés esete), a Tambora esetében most sokan még akkor sem akarnak visszatérni otthonukba, amikor a hatóságok erre engedélyt adtak!
Összefoglalva, a jelenlegi események, a rendelkezésre álló adatok semmiképpen nem mutatják azt, hogy a Tamborának hamarosan az 1815-ös működéséhez hasonló kitörése lesz! Egy Tambora-méretű kitöréshez sokkal hosszabb idejű szunnyadás szükséges, a vulkán alatt felhalmozódó magma belső feszítő nyomása pedig a mai műszerekkel jól követhető lenne.
Azt is le kell azonban szögeznem, hogy az 1815-ös Tambora kitöréshez hasonló nagyságú vulkáni működés nincs kizárva a jövőben (erre a számítások szerint a következő évszázadban kb. 20% esély van, ami nem kevés...), ez viszont minden bizonnyal máshol fog bekövetkezni és nem újra a Tamborán. Hogy hol, nehéz megmondani! Azt hogy az milyen következményekkel járhat, azt viszont ismerjük, az modellezhető a jövőre is. Ezzel kell tehát foglalkozni, ahogy azt a leedsi egyetem munkatársai is tették egy Laki-nagyságú kitörés mai Európára gyakorolt hatásának elemzésével. Evvel egy következő bejegyzésben foglalkozunk!

Best Blogger Tips

6 megjegyzés:

  1. a GVP adatbázisa szerint 1000 év volt a szunnyadó időszak az 1812-1815-ös kitörési epizód előtt.
    http://www.volcano.si.edu/world/volcano.cfm?vnum=0604-04=&volpage=erupt

    VálaszTörlés
  2. Igen, van egy 740-es feltételezett kitörése a Tamborának, de erről senki nem tud sokat, ezt vizsgálatok, adatok nem erősítették meg. Eddig, amit olvastam a Tamboráról, mindenhol a kb. 5000 éves szunnyadást írták 1815 előtt. Bármi legyen is, 5000 év vagy bő 1000 év, fontos, hogy hosszú nyugalmi időszak után tört ki, ami megadta a lehetőséget a heves robbanásos, nagy kitörésre.

    VálaszTörlés
  3. Ó, bárcsak a bulvármédia helyett minden érdeklődő EZT a cikket olvasná!!!

    VálaszTörlés
  4. Javítottuk a Hír24-en, és bevallom rosszul érintett engem is a tudomány rovat szerkesztőjeként, hogy félretájékoztattuk az embereket! Ez úgy történhetett egy másik rovatos hírszerkesztőnek "nagyon megtetszett a téma" - azaz valahol olvasott róla, s úgy gondolta önállóan - a munkaidőmön kívül - csak úgy beteszi a tudomány rovatba hírként - éjjel szólt apukám - aki geológus -, hogy baj van, mert hogy írtam egy cikket a Tamboráról fura hivatkozással (Gizmodo). Erre közöltem, hogy én ugyan semmi ilyesmit nem írtam, és utána jöttem itt megnézni, hogy mi a helyzet. Túl gyorsan dolgoztam és majdnem éjfélkor, hogy javítsak valamelyest a bakin, - azaz beillesztettem, hogy nem várható az 1815-ös kitöréshez hasonló esemény - sajnos az Éva cikkéhez írtam Szabolcs nevét, amiért elnézést kérek itt is! Azóta javítottuk a lead-et, és újabban frissítettem ennek a bejegyzésnek a linkjét is beillesztve. Persze egy ilyen hibát nehéz helyrehozni, főleg, ha más rovatosok azonnal valóban a világvégét keresik, és mindenből szenzációt csinálnának. Még annyit, hogy jó tudni, hogy van egy olyan blog, ahol naprakészen informálódhatok a vulkánokkal kapcsolatos hírekről. Szoktam használni a munkám során, és a jövőben is innen fogok tájékozódni a vulkánkutatások aktualitásáról. Még egyszer elnézést kérek, és további jó munkát kívánok!

    VálaszTörlés
  5. Breaking news! Az El Hierro már sárga riasztási szinten van: http://www.avcan.org/?m=Noticias&a=noticia&N=901
    Ismét száz fölött a napi rengések száma!

    A Katla boszorkányi rengésekben van: http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/myrdalsjokull/

    VálaszTörlés
  6. Köszönjük a javításokat, igen nagyra értékelem mindezt és remélem a továbbiakban is tudunk nyújtani érdekes, sok emberhez szóló híreket a tűzhányók világából!

    VálaszTörlés