2011. szeptember 28., szerda

Kitelepítés El Hierro szigetén!

Frissítés (Szabolcs, 2011.09.28. 15:30)

El Hierro: lesz-e 2500 év nyugalom után (megjegyzés: bizonytalan, meg nem erősített források szerint 1793-ban is lehetett egy kisebb kitörés) újabb vulkáni működés? Izgalmas kérdés, mert ez ráirányítja a figyelmet arra, hogy hosszú ideje nyugodt területek is újra aktivizálódhatnak! Ráadásul a Kanári-szigeteken is egy érdekes fordulatot adna, hiszen itt a következő vulkáni kitörést alapvetően Tenerifén vagy La Palma szigetén vártuk. Aztán nyáron megrezdült El Hierro alatt a föld és azóta is szakadatlanul remeg. Szeptemberben érdekes változás történt a hipocentrumok elhelyezkedésében: egyre délebbre tolódtak és a mélységük is nőtt, amit az alábbi remek ábra is mutat:

Földrengés hipocentrumok változása szeptember El Hierro alatt. A piros jelek mutatják az elmúlt napok rengéseinek kipattanási helyeit. Forrás: GeoLurking bejegyzése az Eruptions blogon


A növekvő számú földrengések miatt a helyi hatóságok az elmúlt pénteken sárgára emelték a készültségi szintet. Ez a lakosság számára a következőt jelenti: (1) Figyelni kell a helyi rádió és televízió adást, az internetes portálokat a további fontos hírek és utasítások miatt. (2) Mindenkinél legyen elegendő ivóvíz, kötszer és gyógyszer készlet, elemlámpa, elemmel működő rádió. (3) mindenki ismerje a veszély esetén hívandó telefonszámokat; (4) mindenki tartsa otthon elérhető helyen a személyes iratait, legyen készenlétben minden, ha a családnak hirtelen távoznia kell a szigetről. (5) Legyen összekészítve egy esetleges kitelepítés esetén szükséges kis méretű csomag. A kitelepítés pedig el is kezdődött, ahogy ezt Tomi is leírta. A helyi lapok figyelmeztetnek, hogy mit kell csinálni adott veszélyhelyzet esetében. A hatóságok felkészültek arra, hogy akár 4000 embert is kitelepíthessenek egy óra alatt! Azt gondolom példa értékű ez az előkészület még akkor is, ha most nem fog semmi történni. De fog-e? Elég csak a mai napi szeizmogramra nézni, mi is történik El Hierro alatt...:

Földrengések El Hierro szigetén a mai napon... Forrás: AVCAN

El Hierro alatti földrengések kipattanásai helyeinek (hipocentrumok) változása az elmúlt 10 napban. Forrás: AVCAN



A földrengések az elmúlt napokban mélyebbről pattannak ki (14-16 km mélyről), szemben a korábbi 10-12 km mélységgel. Ez pedig a sziget alatti földkéreg és földköpeny határa (l. Balázs korábbi bejegyzésében közölt ábrát!) Jó eséllyel friss magma törhet magának utat, azaz egy kitörés esélye most nagyobb mint korábban! Mit kell figyelni? Egy esetleges kitörés közeledtét jelezheti a hipocentrumok mélységének csökkenése, nem véletlen, hogy kiemelten figyelik a szakemberek azt, hogy megjelennek-e sekélyebb mélységből kipattant rengések is? Egy lehetséges közeli vulkáni kitörést jelezhet továbbá a terület lassú felpúposodása, valamint a növekvő szén-dioxid kibocsátás. Nos, úgy tűnik mindkét paraméter jelez valamit: a sziget felszíne már 4 cm-t emelkedett (a forrás nem szól arról, hogy mióta), továbbá emelkedik a szén-dioxid kibocsátás erőssége is! A szakemberek 10-20% esélyt adnak egy közeli vulkánkitörésnek, de megítélésem szerint ez inkább egy óvatos becslésnek számít...


Eredeti bejegyzés (Tomi, 2011.09.28. 09:54)
A Kanári-szigetek legnyugatibb tagja, El Hierro alatt tegnap is több mint 100 földrengés pattant ki, ezek közül 79 volt 2-3.8 magnitúdójú. Az elmúlt hónapok folyamatos rengéseire reagálva a Kanári-szigetek kormánya és a helyi önkormányzatok együtt dolgoztak ki egy akciótervet egy esetleges vulkánkitörés esetére - adta hírül a Canaries News. A kormány tegnap úgy döntött, evakuálni kell a legveszélyeztetettebb terület lakosságát. Azért döntöttek így, mert a rengéseket vizsgáló kutatók szerint a földrengések gyakorisága és ereje is folyamatosan növekedni fog. Július óta több mint 8500 földrengés rázta meg a környéket.
53 embert már ki is költöztettek La Frontera településéből, tegnap este lezárták a Las Puntas és Guarazoca közti alagutat is és a környék általános iskoláiban szünetel a tanítás.
A spanyol Nemzeti Földrajzi Intézet honlapján elérhető az alábbi ábra az eddig kipattant földrengésekről:



Földrengések El Hierro alatt. A jobb felső sarokban látható adatok: eddig 8521 rengés pattant ki július óta, az összesítés ma reggel 09:01-kor (magyar idő szerint 10:01) készült, addig az utolsó földrengés 07:59-kor volt. A rengések legnagyobb része 8-18 km mélységközben pattant ki.

Az El Hierro alatt 2011. július 18-a óta kipattant földrengések erejének kumulatív görbéje (Azaz a görbe adott pontja a kezdőpont - július 18. - és az aktuális időpont között összesen a földrengések során felszabadult energia mennyiségét jelzi.) A görbe egy ponton hirtelen nagyon meredekre vált. Mit jelent ez? Azt, hogy szeptember 27-étől kezdve több energia szabadult fel, mint az addig eltelt bő két hónapban!
Best Blogger Tips

13 megjegyzés:

  1. Nő a földrezgések (tremor) amplitudója az Etnán... Lehet,h jön a következő paroximális kitörés.

    VálaszTörlés
  2. Izgalmas. Található a szigeten definit kráter, vagy szemtanúi lehetünk egy kráterképződésnek is? Esetleg a kráter a tengerben van? Tekintve a sziget alakját ez nem volna meglepő...

    VálaszTörlés
  3. http://laspuntas.myipcamera.com:1024/img/snapshot.cgi?size=3&quality=1?1312470697406
    Ez egy webkamera El Hierro-n, Las Puntas városában.

    VálaszTörlés
  4. Gazz, El Hierro nem egy önálló vulkán, hanem számos vulkánkitörésből összeállt sziget. Ezen a piciny szigeten több mint 200 kitörési központ található. Igen, amennyiben a magma utat tör magának akkor egy újabb kitörési központ alakul ki. Ha a szárazföldön következik ez be, akkor látványos kitörés várható lávafolyással, de az is lehet, hogy mindez víz alatt játszódik majd le!
    A sziget alakja nem véletlenül karéjos, legalább három hatalmas lejtőcsuszamlás történt, aminek során óriási mennyiségű kőzettömeg zúdult a tengerbe (bizonyára hatalmas szökőárat keltve). A legutóbbi ilyen esemény néhány tízezer éve zajlott és feltehető, hogy ez a nyomáscsökkenés (a hatalmas mennyiségű kőzettömeg lecsúszása miatt) is hozzájárulhatott ahhoz, hogy azóta gyakoribbak itt a bazaltos magmák által előidézett kitörések.

    VálaszTörlés
  5. "Tűzhányó ébredezik a nyaralók mellett" - hjahh, ismét egy gyöngyszem a média szalagcím tárházából (RTL Klub - http://www.rtlklub.hu/hirek/kulfold/cikk/384811). Amint azt a korábbi megjegyzésben is írtam El Hierro nem egy vulkán, ami kitörhet. A helyzet az, hogy amennyiben vulkánkitörés lesz, megjósolhatatlan, hogy az izzó kőzetolvadék hol bukkan majd ki: a szigeten valahol felépíti a >200-ik kis vulkáni kúpját vagy a víz alatt játszódik le a történet? Ez bonyolítja a veszély előrejelzést is, hiszen nem tudni melyik település lehet majd veszélyben!
    És még egy gyöngymondat a híradásból: "A Spanyolországhoz tartozó, népszerű turistahelyen legalább 20 földrengést regisztráltak a műszerek az elmúlt napokban." - Tessék ezt összehasonlítani a valós adatokkal (pl. http://www.avcan.org/ vagy http://www.avcan.org/index.php?m=Catalogo&a=gramas&estacion=CHIE&fecha=29-09-2011&tipo=1#Otros)!... Kedves hírszerkesztők! Más témában is ennyire tájékozatlanul adják közre a híreket????

    VálaszTörlés
  6. Kedves hírszerkesztők! Más témában is ennyire tájékozatlanul adják közre a híreket????

    Kedves Szabolcs! Sajnos igen. Az újságírókra jellemző, hogy nem szükséges szakértő segítséget igénybevenni a hiteles tájékoztatáshoz. A szakértelem különben sem annyira izgalmas mint a bulvár.

    VálaszTörlés
  7. Tenerifét ez a kitörés mennyire veszélyezteti?

    VálaszTörlés
  8. Detka, még nincs kitörés, és ha lesz, akkor se biztos, hogy a szigeten (szárazon) lesz, könnyen előfordulhat tenger alatti kitörés is. A helyi hatóságok kiváló felkészültségűek, talán óvatosabbak is a helyzet által indokoltnál, ami nem baj, persze. Ha bármi gond van, El Hierro-t egy óra alatt tudják evakuálni (készenlétben állnak hajók, buszok, terepjárók, teherautók és katonai járművek e célra). Mivel egy olyan helyről van szó, ami a turistákból él, biztos lehetsz benne, hogy különös elővigyázatossággal döntenek a szükséges helyzetben, hisz a legkisebb tévedés is a szigetek végét jelentené gazdaságilag. A helyi híreket, önkormányzati közleményeket kell figyelni és szükség esetén ebből mindent meg lehet tudni.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Noli, köszönöm, mondjuk nem tértél ki Tenerifére, de azért kicsit megnyugtattál, okt 28-án megyünk oda, azért érdekel ennyire a dolog. De figyelni fogom abszolút a híreket!

    VálaszTörlés
  10. Pont most olvastam egy spanyol hírt, miszerint továbbra is inkább tenger alatti kitörésre számítanak, ami a lakosságot sokkal kevésbé veszélyezteti.
    Igazából nem értem, hogy Tenerifének mi köze lehet egy másik szigeten esetleg lezajló kitöréshez, ami minden bizonnyal csak a helyieket érintheti? Tenerifét maximum annyiban, hogy egy esetleges kitörés elől evakuáltakat vihetnek oda ideiglenesen. :-)

    VálaszTörlés
  11. bocsánat, kicsit túlparáztam a dolgot, de nem ástam bele annyira magam, hogy mekkora mértékű lesz ez ha lesz, meddig fog terjedni, de most már értem és köszi az infókat! Üdv

    VálaszTörlés
  12. Kedves Detka, amennyiben El Hierro szigetén kitörés történik, az nagy valószínűséggel lokális jellegű lesz (nem olyan mint amit tavaly az izlandi Eyjafjallajökull produkált!). Amennyiben ez a szárazföldön történik, akkor lávaszökőkút, lávaöntés várható, mind olyan típusú kitörés, ami a tágabb környezetet nem veszélyezteti. Ahogy azt Noli is írta, nem biztos azonban, hogy a magma szárazföldön bukkan majd fel (ha egyáltalán felszínre jut), elképzelhető, hogy víz alatti kitörés lesz (a földrengés epicentrumai jelenleg a szigettől délnyugatra vannak). Október 28-án tehát nyugodtan repüljön Tenerifére (én már korábban ott leszek) és élvezzék többek között a Teide és környezetének fantasztikus világát!

    VálaszTörlés
  13. Kedves Szabolcs, nagyon szépen köszönöm a megnyugtató szavakat, így most már abszolút a családomra tudok majd koncentrálni és élvezni velük a vakációt :) (nem pedig a vulkánra...:) Teidén már voltam, de megyünk majd ismét!!!

    VálaszTörlés