2011. június 14., kedd

Nabro: egy vulkán az ismeretlenségből

Frissítés (Szabolcs, kedd, 14:25)
Két friss hír:
1. Etna: Ma reggel, közel 6 hónapos szünet után ismét vulkán hamu tört ki a Bocca Nuova kráteréből. Maga a kitörés nem volt jelentős, a vulkáni hamu nem több mint 200-250 m magasra emelkedett fel. Részletes beszámoló a gyenge vulkáni működésről a cataniai INGV honlapján olvasható.
2. Nem nyugszik a föld Christchurch közelében... Az idén február végi földrengést követően tegnap délután, egymás után két viszonylag nagyobb, egy 5,3-as és egy 6,0-os magnitúdójú földlökés rázta meg a térséget másfél órán belül! Chris Rowan Highly Allochtonous blogjában ismét részletesen értékeli a földmozgások okait, amelyek hasonlóak a korábbiakhoz. A hipocentrumok azonban úgy tűnnek, hogy egyre inkább kelet felé tolódnak. Ez talán egy kis reményt adhat az új-zélandi város már szinte folyamatosan félelemben élő lakosainak, hogy egyszer vége lesz ennek a rémálomnak és ismét elcsendesül a föld a település körül...


Eredeti bejegyzés (Szabolcs, kedd, 11:25)
Mialatt a félév számunkra is legkeményebb időszaka zajlik (vizsgáztatás szinte minden nap...), a vulkánok persze nem nyugodnak! Sok-sok érdekes hír, sok-sok érdekes közölnivaló gyűlik. A Puyehue-Cordon Caulle kitörés továbbra is zajlik és most már egy frissen felállított webkamerán keresztül is követhetőek az események!

Június 12-én este, magyar idő szerint nem sokkal éjfél előtt aztán egy másik vulkán lépett ki az ismeretlenség homályából: az eritreai Nabro tört ki! A kitörést 5,1-5,7 magnitúdójú földrengések előzték meg. Először úgy tűnt, hogy a Dubbi tört ki, aminek 1861-as kitörése több mint 100 áldozattal járt. A műhold képek aztán egyértelművé tették, hogy a "tettes" egy olyan tűzhányó, aminek nincs ismert vulkáni kitörése a történelmi időkből, sőt az is kérdéses, hogy az elmúlt 10 ezer évben kitört volna! A Nabro kitörését az eritreai hivatalos források is megerősítették!
A Nabro tűzhányó az etióp határ közelében található az úgynevezett Afar térségben, a Danakil mélyedésben. A tűzhányó egy bonyolult felépítésű vulkáni rendszer része. A műhold képeken egy délnyugat felé nyíló kaldera látható (benne egy kisebb kaldera), aminek végéből sötét színű, egykori lávafolyások kanyarognak ki. Ezeket többen friss, maximum néhány ezer éves vulkáni működésnek tulajdonítják, tehát elképzelhető, hogy ez a tűzhányó többször is működött a holocénben anélkül, hogy tudtunk volna róla.

A Nabro tűzhányó egy félkör alakú kalderában csücsül a Dubbi vulkántól délnyugatra, az Afar térségben. Forrás: GoogleEarth.


A Nabro vulkáni rendszer mérete tekintélyes, mintegy 550 köbkilométer térfogatú, ami a jóval ismert Erta Ale vulkánnal összemérhető nagyságot jelent! Különlegessége az, hogy szemben a térség jóval gyakoribb bazalt vulkánosságával, a Nabro vulkáni rendszert szilícium-dioxidban gazdagabb magma táplálja, aminek összetétele trachitos. Ez azt jelenti, hogy a magma "robbanékonyabb" kitörésre hajlamos, amire a korábbi időszakban számos példa volt, és aminek eredménye a több kilométer széles kaldera rendszer is. Pierre Wiart és Clive Oppenheimer 2005-ben megjelentetett tanulmánya szerint egy ekkora kaldera 20-100 köbkilométer nagyságú vulkáni törmelékanyag, egészen pontosan trachitos ignimbrit kialakulása során jöhetett létre, ami a térség legnagyobb erejű kitörése volt és aminek vulkáni hamu üledéke hatalmas területet boríthatott be!
A Nabro kitörés vulkáni hamufelhője, ha egyelőre nem is olyan hatalmas, mint a korábbi kitörés során lehetett, már gondokat okoz a légiközlekedésben. A toulousei VAAC jelentése szerint a vulkáni hamu 6-14 km magasságban terjed szét Afrika középső részén. A műhold képek szerint a vulkáni kitörés viszonylag jelentékeny kén-dioxid kibocsátással is jár.

A Nabro vulkáni hamufelhőjének terjedése a toulousei VAAC modellszámításai szerint.


A vulkáni kitörések úgy tűnik, mostanában az amerikai kormány tagjait kísérik. Korábban Obama útját kellett a Grimnsvötn kitöréséhez igazítani, most Hillary Clinton útját befolyásolta az afrikai vulkánkitörés!
A hétfői jelentékeny robbanásos kitörés után keddre úgy tűnik csendesedett a tűzhányó és hasadék mentén több ponton zajlik a kitörés. A vulkáni hamufelhő közben Csád és Üzbegisztán térsége felé halad.


Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. Ez a trachitos vulkánosság hol helyezhető el az andezites és a dácitos kitörések közötti sávon vagy inkább már a riolitos működés fele kell keresni a dolgot?
    Vajon ennek a trachitos összetételnek mennyire lehet köze a jelentősebb kén-dioxidkibocsátáshoz? Vagy ez a felvetés teljesen nonszensz?

    VálaszTörlés
  2. #dzsóni bácsi írta...2011. június 14. 19:04

    Kőzettanilag: a trachitos magmák szilícium tartalma a dácitéval közel azonos, azonban több alkáliát tartalmaz, így az alkáli kőzetek csoportjába tartozik. Ellentétben a dácittal vagy andezittel, amelyek subalkáliak (azon belül pedig a mészalkáli sorozatba tartoznak).
    Vulkanológiailag: a trachitos vulkánok alapvetően az andezites, dácitos vulkánokhoz hasonló működéssel jellemezhetők.
    A Nabro maga egyébként úgy tűnik elég széles palettával rendelkezik a magmák terén. A trachit mellett bazalt és riolit is megjelenik.
    A kén? Megnéztem a bejegyzésben lévő diagramot, de azon nekem nem tűnt kiugrónak a kén kibocsátás.

    VálaszTörlés