2011. március 7., hétfő

Kilauea, Hawaii: amikor megnyílik a föld...

Frissítés (Balázs, 11/03/10, 11:10)

Megállás nélkül dolgoznak a Hawaii obszervatórium munkatársai és erről honlapjukon bárki tanúbizonyságot szerezhet. Újabb és újabb videókat, képeket tesznek közzé a Kamoamoa kitörésről, valamint az azt megelőző eseményekről, például a Pu'u'O'o kráteraljzatának beszakadásáról. A legutóbbi HVO jelentés: A lávaszökőkút/lávafüggöny kitörések során akár 50 m, de átlagosan 30-40 m magasra fröcsög fel a láva. A hasadék nyugati végénél a Napau kráter keleti pereméhez közel kialakult aa-típusú lávafolyás alkotta lávacsatorna 2.9 km hosszú és délnyugat felé terjeszkedik. A lávafolyás 80-290 méter széles de az aktív része "csak" 20 méter széles /megjegyzem a férfi 3-as ugrásban 17,92 méter a legfrissebb világcsúcs, amit egy francia, Tamgho ugrott pár napja Párizsban, de ezt a lávafolyást még ő sem tudná átugrani :)/.


Lávaszökőkút kitörés és lávafolyás. A képen továbbá a Föld legfiatalabb, néhány napos fröccskúpját láthatjuk. (2011. 03. 08. Kamoamoa hasadékmenti kitörés) Forrás: HVO


Bal oldali videó: A felvételen jellegzetes hawaii-típusú kitörés látható. A gázdús bazaltos magma szép lávafüggönyt alkotva fröcsög pár tíz méter magasra a hasadékból. 2011.03.07. Kamoamoa hasadékmenti kitörés, Jobb oldali videó: Minden ezzel kezdődött: közeli videó a Pu'u'O'o kráteraljzatának beszakadásáról, ami 2011. 03. 05-én történt. A videó a HVO által a kráterben telepített megfigyelő kamerával készített fotókból készült, és a március 5-én hajnali 4 óra és este 11 óra közötti időszak látható. Forrás: HVO

Végül még egy érdekesség. A Kilauea csúcsrégiójában lévő Halema'uma'u kráter kürtőjében jelentősen visszaesett az ott bugyogó lávató szintje. Szabolcs jelen bejegyzésben már írt erről és most megtekinthetjük a legfrissebb hőkamerás felvételen, hogy jelenleg mi a helyzet:

Beszakadásos kráter a Halema'uma'u kráterben, 2011. 03. 08-án. Forrás: HVO

Frissítés (Szabolcs, szerda, 23:15)

Megvan a neve az új kitörésnek! A HVO munkatársai a "Kamoamoa Fissure Eruption", azaz Kamoamoa hasadékkitörés névvel keresztelték el a Kilauea-Pu'u 'Ō'ō vulkáni működés legújabb vulkáni fázisát. A HVO legújabb jelentése szerint az időszakosan erősödő majd gyengülő vulkáni működés tovább zajlik, ami - amint azt a jelenlegi webkamera képeken is látszik - most elsősorban a hasadék nyugati, a Napau kráterhez közelebbi és a webkamerától távolabbi szegmensére korlátozódik. A lávaszökőkutak magassága olykor elérte a 75 métert, a lávafolyás pedig már 2,8 km-re jutott el a kitörés helyétől. A kitörési helyszín környéke továbbra is le van zárva, a riasztási fokozat továbbra is vörös. A kén-dioxid gáz kibocsátás még mindig magas (9000 tonna/nap).

Frissítés (Tomi, szerda, 16:30)

Újabb és újabb felvételek látnak napvilágot a kitörésről. Két tegnapi felvételt láthatnak lentebb. A baloldali, korábbi felvétel közelről mutatja a kitörést, míg a másik a webkamera képeinek összevágásával készült, a kis fröccssánc jól kivehető rajta.





Frissítés (Szabolcs, Kedd, 20:50):
Köszönhetően a frissen felszerelt Puʻu ʻŌʻō - Nāpau Crater webkamerának, ahogy Balázs is megjegyezte MOST érdemes rápillantani a hawaii Nagy-szigetre, hogy miképpen csap fel - nos nem a "lávaoszlop" - hanem a gázbuborékokban gazdag lávacafatok. A megnyíló aktív hasadék mentén már egy méretes lávafröccs-sánc alakult ki. A kitörés hol hevesebb, hol kisebb intenzitással zajlik. Íme a helyszíni kép, helyi idő szerint 9:45-kor (magyar idő szerint 20:45-kor):
Webkamera kép helyi idő szerint 9:45-kor (magyar idő szerint 20:45-kor). Forrás: HVO Puʻu ʻŌʻō - Nāpau Crater webkamera



Frissítés (Szabolcs, Kedd, 10:45):
A HVO legfrissebb jelentése szerint tovább folytatódik a vulkáni működés a Pu'u 'Ō'ō és Nāpau kráter közötti mintegy 2,3 km hosszú hasadék mentén. A lávacafatok olykor 30 m magasra csapnak fel, a lávakiömlés mértéke viszonylag nagy. A vulkáni kitörést igen jelentős kén-dioxid gáz kiáramlás kíséri. A korábbi, kitörés előtti napi 300 tonna értékről március 6-ra napi 10000 tonnára emelkedett a kén-dioxid kibocsátás, ami nagyon magas értéknek számít (2008 júliusa óta a legnagyobb) és vulkáni szmogként komoly veszélyt jelenthet a környékre. Ez a magas kén-dioxid kibocsátás arra utalhat, hogy friss magma került a magmatározóba, majd jutott onnan a felszínre. A riasztási szint továbbra is a vörös, azaz a legmagasabbb fokozatú. A vulkáni kitörés helyszínét lezárták a turisták elől. A kitörésről és annak előzményeiről fantasztikus filmfelvétel látható a Big Island Video News honlapján!

Eredeti bejegyzés (Szabolcs, Hétfő, 15.33):
Balázs gyors hétvégi bejegyzése a Kilauea keleti hasadékzónájában 1983. januárjától zajló vulkáni működés új szakaszáról szólt. Végre nem egy pusztító vulkáni eseményről adhatuunk hírt, hanem egy igazán látványos kitörésről! Maga ez a vulkáni kitörés rendkívül érdekes és jól mutatja a Kilauea vulkáni terület sajátosságait. A kitörés ugyanis nem a központi kaldera (Kilauea kaldera) környékén zajlik, hanem attól több kilométerre távolabb, a már nem aktív Napau és a 28 éve aktív Pu’u ’O’o kitörési központok között (Csak egy rövid megjegyzés, honnan van e furcsa név: Pu’u ’O’o? 1983. január első napjaiban kezdődött egy új vulkáni kitörési fázis a Kilauea vulkáni területen. A kitörés a Kilauea kalderától keletre indult meg, pontosan ott, ahol a vulkanológiai térképen a „Flow of 1965” o betűje volt. Taeko Jane Takahashi ezzel magyarázza miért kapta az új vulkáni kúp a furcsának tűnő Pu’u ’O’o nevet. A Pu’u kúpot jelent és első neve így Pu’u O lett. A vulkanológusok azonban egyeztettek Kalapana falu öregeivel is a névválasztásról, akik hosszú történetbe kezdtek. Ennek vége az lett, hogy a választott név is egy picit hosszabb lett: Pu’u ’O’o, pontosabban Pu‘u ‘Ō‘ō, ahol az ‘Ō‘ō annyit jelent, hogy földbeszúrt bot. Ez pedig Pelenek, a hawaii tűzhányók istenének tevékenységére utal, aki botját földbe szúrva alkot újabb és újabb vulkáni kúpot...).

A Kilauea vulkáni terület térképe (Nagy-sziget, Hawaii). A USGS-HVO térképe alapján, módosítva.


Ennek oka röviden a következő: a Kilauea vulkáni terület délkeleti lejtője, feltehetően a ránehezedő vastag lávatömeg következtében lassan csúszik a tenger felé (a rajzon ezt nyíl jelzi). Ez persze nem folyamatosan zajlik, hanem időszakosan kisebb-nagyobb csuszamlásokkal, amit földrengések kísérnek (1975-ben például egy 7-es magnitúdójú földrengés kíséretében 8 métert mozgott el déli irányban a Kilauea külső lejtője!). Amikor ez a folyamat aktív, legyen ez akár kisebb, akár nagyobb mértékű, akkor a felső részeken, a Kilauea kalderától keletre és/vagy a délnyugati irányba húzódó törészónában hasadékok nyílnak meg. A központi terület alatt lévő magmatározóból a kőzetolvadék ekkor a felszíni és felszínalatti repedések okozta nyomáscsökkenés felé, azaz a riftzóna alá áramlik és tör a felszínre. Ez elősegítheti újabb magmatömeg felnyomulását is.

A Kilauea keleti hasadékrendszerében zajló vulkáni működés magyarázata a USGS-HVO ábrája alapján.


A jelenlegi vulkáni működés jól példázza a Kilauea fenti viselkedését. Szombaton, helyi idő szerint délután 1:42-kor a Pu’u ’O’o felszíne csökkenni kezdett, a Keleti hasadék (rift) zóna mentén pedig földrengések (több száz, a legerősebb 2,6 magnitúdójú) pattantak ki. Negyed órával később a Halema’uma’u beszakadásos krátert tartalmazó Kilauea kaldera felszíne is ereszkedni kezdett lefelé. Nem sokkal később a Pu’u ’O’o korábban látványosan aktív lávatavának aljzata néhány óra alatt 115 métert zuhanva lezökkent. Nem sokat váratott magára a Halema’uma’u aktív beszakadásos krátere sem. Egy hónapja még egészen magas lávató szinteket is megfigyelhettünk, azonban most a lávató szinte egyre csökkent, jelenleg pedig üresen tátong a mély kráterlyuk.

A Halema’uma’u aktív beszakadásos kráterének lávató szintje idén február 3-án és március 7-én. Forrás: HVO


Vasárnap, helyi idő szerint délután a Pu’u ’O’o-tól kb. 2 km-re nyugatra felszíni hasadékok nyíltak amelynek mentén láva freccsent fel. A lávaszökőkutak helyenként 25 méter magasra csaptak fel és lassan vékony lávafolyamok terjedtek szét, amelyek egy része visszafolyt a felszíni repedésekbe. A Hawaii Volcano Observatory (HVO) munkatársai a "Figyelmeztetés" ("Warning") fokozatra emelték a riasztási szintet, ami ritka esemény Hawaii-n. Az események, amelyek hol intenzívek, hol kevésbé aktívak egy frissen felállított webkamerán keresztül is követhetők. Hogyan folytatódik ez a kitörés? Habár jellegében ez a vulkáni működés hasonlít a rövid életű 1997-es kitöréshez, azonban az sincs kizárva, hogy most egy hosszabb és látványosabb kitörési fázis kezdődött. Természetesen követjük az eseményeket és folyamatosan közöljük a fejleményeket a megjegyzések rovatban vagy újabb bejegyzésben.

Lávafröccs és lávalepel a Napau és Pu’u ’O’o között megnyíló repedések mentén. A jobboldali képen a felszínre kerülő láva rögtön el is tűnik egy hasadékban. Forrás: HVO


Best Blogger Tips

12 megjegyzés:

  1. Egyik hasadékból ki, a másikba be... :) videó

    http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-12662036

    VálaszTörlés
  2. wow!! csak rákukkantottam az új hawaii webcam-ra és máris egy magasba csapó "lávanyelv", azt hiszem este nagyszerű látványban lehet részünk, ha így folytatja az "új" hasadék.

    VálaszTörlés
  3. nagyszerű képek Hawaii-ról:

    http://news.nationalgeographic.com/news/2011/03/pictures/110307-hawaii-volcano-erupts-kilauea-lava/#/hawaii-volcano-kilauea-eruption-helicopter_32983_600x450.jpg

    VálaszTörlés
  4. és így néz ki most:

    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5581772402685160674

    VálaszTörlés
  5. Egy pillanatra látható volt, hogy a kamerától távolabbi részéken is fröcsög a láva a hasadékból (piros nyíllal jelöltem)

    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5581812176065954866

    VálaszTörlés
  6. wow! A HVO a tegnapi frissítésében azt írja, hogy időnként 75 m magasra fröccsennek a lávacafatok

    http://volcanoes.usgs.gov/hvo/activity/kilaueastatus.php

    VálaszTörlés
  7. Videó a "Kamoamoa" hasadékmenti kitörésről:

    http://www.youtube.com/watch?v=-b77dHF7PTQ

    VálaszTörlés
  8. Sajnos ma a hasadéknak a webkamtól távolabbi részén zajlik a kitörés:

    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5582149083592306962

    VálaszTörlés
  9. megjelentek a legújabb képek és egy videó a Kamoamoa hasadékmenti kitörésről,továbbá videó a PuuOo kráteraljzatának beszakadásáról:

    http://hvo.wr.usgs.gov/kilauea/update/images.html

    VálaszTörlés
  10. Aki szerencsés ilyen képeket láthat az új kamoamoa webkamon keresztül:

    http://i51.tinypic.com/2cf8nqh.jpg

    VálaszTörlés
  11. Az első térkép a Kamoamoa kitöréshez:

    http://hvo.wr.usgs.gov/kilauea/update/archive/2011/Mar/March2011fissures_map20110307_L.jpg

    VálaszTörlés
  12. újabb képek a HVO weblapján a kamoamoa kitörésről

    http://hvo.wr.usgs.gov/kilauea/update/images.html

    VálaszTörlés