2010. október 4., hétfő

Etna, Stromboli, Vulcano: szeptemberi helyzetjelentés

Ismét túl vagyunk egy sikeres rendezvényen! A Magyar Természettudományi Múzeumban a hétvégén nagy érdeklődés mellett rendeztük meg a Földindulás interaktív földtudományi kiállítást és vásárt. A "Tűzhányók kitörésben" standnál folyamatosan nagy üzem volt, óránként kitörtek a vulkánok, a gyerekek pedig több száz kis tűzhányót készítettek és talán otthon is már néhány kitörést elindíthattak. Rövidesen képes beszámolót adunk a rendezvényről!
Közben a Föld tűzhányói élik megszokott napjaikat. Ezúttal egy rövid helyzetjelentést adunk a dél-olaszországi vulkánok szeptemberi teljesítményéről hivatkozva a cataniai INGV jelentésére.
Eszerint, az Etna továbbra is nyugtalan, a Bocca Nuova kráterből, az északkeleti és a nyugati kráterből olykor kisebb robbanásokkal és erős hanghatással kőzetdarabok repültek ki és nem ritkán gőzfelhők jelentek meg a kráterek felett. Fontos hangsúlyozni, hogy egyelőre a magma még nem érte el a felszínt, lávacafatok, vulkáni hamu még nem hagyta el a kürtőket! A szeizmikus jelek azonban egyre erősebbekké váltak a hónap végén, ami utalhat a magma lassú emelkedésére a mélyben (1,5-2 km mélyen). Viszonylag erősebb a vulkán gázkibocsátása is.
A Stromboli hozza formáját, a megszokott működésének megfelelően ismétlődő lávatűzijáték kitörésekkel szórakoztatja a csúcsra felmászó látogatókat.
A Vulcano nyugodt, semmi aktív tevékenységre utaló jelet nem mutat.

Best Blogger Tips

3 megjegyzés:

  1. Hol tart most az Etna "időzítője"?Lehet nem a hótól lesz fehér/szürke karácsonyuk az olaszoknak?

    VálaszTörlés
  2. A csúcsrégió 2950 m felett továbbra is le van zárva. Nagyon óvatosan fogalmaznak az INGV munkatársai, de úgy tűnik készülődik vmi.
    http://bigthink.com/borisbehncke

    VálaszTörlés
  3. Én voltam ott,pont egy éve és már akkor is elég aktív volt fenn a Bocca Nouva. Sztem szép lassan érik valami,és ha eljön az idő,aki bújt,aki nem, én megyek!!! Arról nem maradok le ,az biztos!! :)

    VálaszTörlés