2010. október 25., hétfő

Merapi: vörös riasztás

Frissítés (17:00):
A hírügynökségi jelentések alapján úgy tűnik a magma elérte a felszínt, a hatóságok közel 12 ezer emeber kitelepítését kezdték meg a vulkán 10 kilométeres körzetéből. A kilepítettek száma azonban elérheti majd a 40 ezret is! Rövid videóbejátszás megtekinthető a Reuters webhelyén.

Reggel 10 órás hír
Az előző héten folyamatosan követtük a Merapi tevékenységét. beszámoltunk arról, hogy fokozatosan emelik a riasztási fokot. A legfrissebb híradások szerint most már a legmagasabb, vörös riasztás van érvényben, azaz a tűzhányó bármikor kitörhet. A hétvégén nagyon felerősödtek a földrengések, amelyek összefüggésbe hozhatók a magma emelkedésével. A hegy felszíne október 24-én már 42 centimétert emelkedett, ami szintén a magma nyomásával magyarázható.
A vulkáni működés várható lefolyásáról megoszlanak a vélemények. A helyi vulkanológiai központ vezetője, Sri Surono, arra figyelmeztet, hogy a vulkán akár robbanásszerűen is kitörhet, úgy mint 1930-ban, ami a legrosszabb eshetőséget jelenti (akkor 13 falut pusztított el a kitörés, ami közel 1400 halálos áldozattal járt). A tűzhányó "normális" működése azonban lávadóm kitüremkedés és kisebb-nagyobb lávadóm-összeomláshoz kapcsolódó izzó törmeléklavinák lezúdulása a környező völgyekben. A híradásokban megjelenő lávafolyás nagy valószínűséggel ezeket az izzó törmeléklavinákat jelenti, amelyek 7-10 kilométer távolságban okozhatnak veszélyt. A The Jakarta Post legfrissebb jelentése már ilyen "lávafolyásról" ad hírt, ami arra utalhat, hogy lávadóm türemkedik ki a tűzhányó tetején. A webkamera képek szerint jelenleg a Merapit sűrű köd borítja.
A Tűzhányó blogon folyamatosan követjük és kommentáljuk a Merapi működését.

Merapi, 2006. Forrás: AP fotó


Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése