2012. április 27., péntek

Kemenes Vulkánpark: átadták a Sághegy Múzeumot, a Játszókertet és a Vulkánösvényt!

MEGTÖRTÉNT! A Kemenes Vulkánpark egy része már birtokba vehető! Markovits Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatójának megtisztelő felkésére, mint a fejlesztés ötletgazdája, átvághattam a nemzeti színű szalagot a Sághegyi Múzeum bejáratánál.
Egy felejthetetlen pillanat... A Kemenes Vulkánpark egy része már megvalósult és látogatható!

Megvalósult valami, aminek kezdeti terveit Lukács Rékával még 2004-ben írtam le, majd fokozatosan mertünk nagyobbat álmodni, sikerült meggyőzni a celldömölki önkormányzatot a fejlesztés hasznosságáról, majd az NFÜ turizmusfejlesztési pályázatán elfogadták a Kemenes Vulkánpark projektet. A fejlesztést a Celldömölki Önkormányzat és az Őrségi Nemzeti Park konzorciumban valósítja meg. A kivitelezés 2 éve, április 16-án indult meg, sajnos több mint 1 évig akadozva haladt, aztán tavaly nyáron aláírták a legnagyobb költségű beruházás, a Vulkánház kivtelezési szerződését. Közben, az Őrségi Nemzeti Park területén zajló munkák az ütemterv szerint haladtak és az általuk gondozott beruházás időben megvalósult!
Jön a hosszú hétvége, jön a szép idő, lehet tervezni kirándulásokat! Mindenkinek meleg szívvel ajánlom, hogy ha teheti, keresse fel a Ság hegyet, ahol egyedülálló kirándulást tehet egy egykori bazalt tűzhányó belsejében és a kőfejtés során visszamaradt sziklákban rejtőző történeteken keresztül megelevenedik egy színgazdag vulkáni működés folyamata! A Vulkánösvény 12 állomása segít e történetek megismerésében, kérdéseket tesz fel, válaszokat fogalmaz meg, és végig ott lesz egy társ, a Kiss Balázs kiindulási ötlete alapján megformált Vulkán-fickó, aki együtt él a Ság hegy történetével. A táblákat terveim alapján a Patkós Stúdió készítette el.
A Vulkánösvény táblái...
Vulkán-fickó mindenhol ott van!

A Ság hegy azonban nem csak a vulkáni működés történetét rejti, ezen kívül még sok-sok érdekes felfedezni valóval várja a vándorokat. Ki gondolná mennyi minden izgalmas dolgot lehet megtudni, e titkok megismeréséről a felújított Sághegy Múzeum kiállítása gondoskodik. Lenyűgöző, fantasztikus, csak kapkodtam a fejem, mihez is nyúljak, mit próbáljak ki? - járt a fejemben, majd azt gondoltam, hogy a felfedezés örömét majd gyermekeimmel együtt élem át, mert itt órákat el lehet tölteni! Mindez köszönhető Patkós Gábornak és munkatársainak, akik rengeteg kreatív ötlettel, egy megfogható, egy interaktív, egy szeretnivaló kiállítást varázsoltak ide! A múzeum szép épülete mellett pedig további játszási lehetőségek vannak. Ötletem és terveim alapján, a Patkós Stúdió kivitelezésében készült el a Kőpark és Játszókert, ahol egy lemeztektonikai óriás puzzle, forgatható vulkán információs kockák, lapozható kőzet információk várják az érdeklődőket. A sok-sok ismeretet pedig hintázás vagy a fapadok mellett dolgozhatjuk fel.
A Sághegy Múzeumban sok-sok felfedezni való vár kicsiket és nagyokat egyaránt!
A Kőpark és játszókert is tartogat izgalmas, játszva megszerezhető felfedezéseket!

Sajnos, a Vulkánház átadása csúszik és csak ősszel vagy jövő tavasszal nyílik meg az interaktív kiállítás. Milyen lesz ez? A tervek készen vannak - átélhető földrengések, virtuális utazás a Föld belsejébe és egy magmakamrába, ahol részese lehetünk egy vulkánkitörés előkészülésének és lefolyásának, elindíthatunk vulkánkitöréseket, egy kicsit elidőzhetünk a karibi Montserrat szigetén és játékosan megismerhetjük a vulkáni működés sokszínűségét, szépségét, de veszélyeit is. A pályázati tervek megvalósításának kulcsa azonban a Celldömölki Önkormányzat kezében van.
A Vulkánház építése sajnos még mindig tart...


Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése