2012. április 5., csütörtök

A Hét Vulkán Képe: Dallol

A Hét Vulkán Képe sorozatban a Dallol hidrotermális mező egy remek kénes hévforrás kúpja szerepel a 2012-es év 14. nyerteseként. A területet a tervek szerint Pécsi Ágnesék erta alei útja is érintette, így talán erről is majd rövidesen részletesebben be tudunk számolni.

Látványos kénes-sós hévforrás kúp a Dallol vulkán kráterben. Fotó: Florian Wizorek


A Dallol vulkán a több mint 100 méterrel a tengerszint alatt fekvő etióp Danakil mélyföldön helyezkedik el. Ez a Föld egyik legforróbb területe (a júliusi középhőmérséklet meghaladja a 35 °C-ot). Az állandó párolgás miatt a felszínt sókiválások borítják. A Danakil vulkán 50-60 méterrel emelkedik ki a síkságból, alapterülete 1,5 x 3 km. A tűzhányó 1926-ban keletkezett freatikus vulkáni működés eredményeképpen. A feltörő bazaltos magma több mint 1000 méter vastag evaporitos (sóképződményekből álló) összletbe jutva felhevítette azt és a hirtelen létrejövő sós gázok és gőzök szétrobbantották az aljképződményt. Vélhetően ennek következményeként beszakadt a vulkán alatti felszín és egy körkörös mélyedés alakult ki a vulkán központi részén. Ezt követően forró sós források alakultak ki a felszínen, amelyek különleges formájú és elképesztő színvilágú (fehér, sárga, vörös) formákat hoztak létre. Nem csorbítva Florian Wizorek kiválóan megkomponált képét, azonban álljon itt további két fantasztikus kép Richard Roscoe fotósorozatából a Föld legforróbb, de talán egyik legvarázslatosabb helyéről:

Dallol: a Föld legforróbb, de talán legvarázslatosabb területe. Forrás: Richard Roscoe - photovolcania


Érdemes felkeresni Roscoe Photovolcania weblapját, ahol további remek fotókat és - angol nyelvű - szöveges leírást találhatunk e különleges területről!

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése