2012. április 23., hétfő

Etna: lávaöntés és...?

Frissítés (kedd, 16:50)
A 25-dik csak megér egy szép videobemutatót, íme:
Paroximális lávaszökőkút kitörés éjjel fél 4-kor. Forrás: tcx959 in YouTube


Frissítés (kedd, 09:25)
...és újabb lávaszökőkutas paroximális kitörés! Minden vulkánkitörés más, bár azt gondolnánk, hogy az idei 7-dik, a tavaly év elején kezdődött vulkáni ciklus 25-dik (!!) paroximális kitörése már lassan unalmassá kezd válni. No, nem... a vulkánok sokszínűsége még ebben a sorozatban is megjelenik! A mostani esemény során, ahogy azt tegnap este jeleztük a tűzhányó-királynő kicsit kérette még magát, meg-megszakadó lávaöntéssel játszott az idegekkel, megvárta az éjszakát, hogy a legpompázatosabb legyen, ahogy sötét lett elkezdte spricelni a lávát, majd éjfél után pompázatos lávaszökőkút kitörésben teljesedett ki, íme:
Paroximális lávaszökőkút kitörés éjjel fél 4-kor. Forrás: RadioStudio 7 webkamera
Izzó lávafolyás a város felett.... Forrás: EtnaGuide webkamera


Eredeti bejegyzés (hétfő, 22:25)
Most akkor legyen 11! Előzőleg két Etna kitörés között 11 nap telt el, most ismét 11 napot kellett várni, hogy a webkamerákon legyen a szemünk, mert ismét akcióban az Etna! A forgatókönyv most némileg másképpen alakult. Nem robbanásos működés vezették fel az előadást, hanem már a reggeli órákban csorgadozni kezdett a láva az Új Délkeleti kráter délkeleti oldalából, majd gondolt egyet és megállt a lávafolyás. Délután ismét elindult ugyanazon a helyen a lávafolyás, valószínűleg csak arra várt, hogy leszálljon az este és így valóban színpompás legyen az előadás. Az esti órákban a kráterből kisebb lávafröcsögés és lávatűzijáték is megfigyelhető volt, azaz teljesedik ki az előadás. Íme néhány frissen lementett webkamera kép:
Láva csorgadozik ki az Etna Új Délkelei kráteréből, miközben kisebb lávafreccsenések figyelhetők meg a webkamera képeken. Forrás: RadioStudio 7 webkamera


Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése