2012. február 17., péntek

Így növekedik egy tűzhányó!

A szicíliai Etna tűzhányón 2011. január 2. óta 20 paroximális kitörés történt, melyek gyönyörű lávaszökőkút-kitörésekkel és lávafolyásokkal kápráztatták el a közönséget. E vulkáni működés a vulkán csúcsrégiójában, a Délkeleti Kráter kúpjának keleti oldalában nyílt "beszakadásos kráter"-ben vette kezdetét. Azóta ez a kis "lyuk" a paroximális kitörések során egyre gyarapodott, a laza vulkáni törmelékből (salak, vulkáni bombák) egy vulkáni kúp (az Új Délkeleti Kráter kúpja) képződött, mely folyamatosan növekszik.
A következő három fényképet Boris Behncke (a Cataniai Obszervatórium munkatársa) ugyanarról a helyről, az Etna délkeleti oldalában található Trecastagni nevű faluból készítette. A három képen jól megfigyelhető az új vulkáni kúp növekedése. Az első képen (2011. január 9-én) még csak a Régi Délkeleti Kráter kúpja létezik (utolsó kitörése 2007 májusában volt), melynek keleti oldalában egy tátongó lyuk, egy "beszakadásos kráter" látható. A második képen (2011. augusztus 11-én) az Új Délkeleti Kráter már kilenc paroximális kitörésén van túl, így a vulkáni kúp jelentősen gyarapodott. GPS mérések alapján az új vulkáni kúp 2011. december közepén már 200 m magas volt. Azóta pedig tovább növekedett, hiszen 2012-ben már két paroxizmust (január 5-én és február 9-én) is láthattunk. A kúp legnagyobb mértékben a keleti oldalán gyarapodott (ahol az éles csúcs látható a harmadik képen).

Az Új Délkeleti Kráter kúpjának növekedése 2011.01.09. és 2012.02.17. között. A fotókat készítette: Boris Behncke.

A várható további paroximális kitöréseknek köszönhetően az Új Délkeleti Kráter kúpja minden bizonnyal túl fogja nőni testvérét, vagyis a Régi Délkeleti kráter kúpját.
A következő kép (bal oldal) az Új Délkeleti Kráter legutóbbi paroximális kitörése során képződött kiterjedt lávafolyást mutatja, mely kezdetben lassan haladt előre a kráterperem délkeleti részén látható mély "szurdokban", majd elérve a Valle del Bove nevű völgy meredek nyugati lejtőjét, felgyorsult. A lejtő alján a lávafolyás szerteágazott, és számos kis "lávanyelvet" hozott létre, melyek továbbhaladva a völgyben végül kb. 3 km távolságra álltak meg az Új Délkeleti Krátertől.
Egy héttel az utolsó paroxizmus után az Új Délkeleti Kráter ismét az ébredezés jeleit mutatja. 2012. február 16. hajnal óta néhány percenként kis erejű hamukilövelléseket észleltek (jobb oldali kép), a hamut a szél kelet felé sodorta. Ezek a hamukiáramlások enyhe stromboli-típusú robbanások eredményei, melyek gyakorlatilag ugyanolyanok, mint a legutóbbi paroxizmust megelőzőek voltak.

Bal oldali kép: 2012. február 17-i felvétel az Etna legutóbbi paroximális kitörése során képződött kiterjedt lávafolyásról; jobb oldali kép: enyhe hamukitörés az Új Délkeleti Kráterből 2012. február 16-án. A képeket készítette: Boris Behncke.


Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése