2012. január 27., péntek

Ismét ébredezik az Etna!

Frissítés: Évi, 2012.02.07. kedd:
Az Etnán megfigyelt enyhe, szakaszosan bekövetkező stromboli-típusú kitörések továbbra is folytatódnak. Február 6-án az előzőekhez képest a robbanások gyakoribbak, illetve némely esetben nagyobb erejűek voltak, mint az elmúlt napokban. Számos robbanást követően a kiszórt hamu a Valle del Bove-ben is lerakódott. A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt jelenleg is alig látható valami a webkamerákon.
Boris Behncke, a Cataniai Obszervatórium egyik kiváló vulkanológusa szerint az Etna Új Délkeleti Krátere jelenleg (2012. január 27. óta) nem a tavaly megszokott, a paroxizmusokat közvetlenül megelőző, illetve azokhoz vezető aktivitást mutatja. Az Etna most "ráérősebb", azonban ettől még a mostani visszafogott működése vezethet paroximális kitöréshez. De az is elképzelhető, hogy a tűzhányó aktivitásában most változás történik, valamivel szabályosabb lesz, és kevésbé intenzíven, de folyamatosan fog működni.

Az Új Délkeleti Kráter stromboli-típusú működése 2012. február 6-án (a képet készítette: Marco Di Marco, EtnaWalk).

Frissítés: Évi, 2012.02.03. péntek:

Egyelőre még továbbra is várat magára az Etna következő paroxizmusa. Viszont ezen a héten is folytatódtak a szakaszosan bekövetkező kisebb hamukitörések az Új Délkeleti Kráterből: január 29-én, 30-án és február 2-án este, illetve 3-án kora reggel. Az utóbbi három esetben ismét megjelentek az izzó lávacafatok is (néhányszor tíz méteres magasságba repültek a kráterperem fölé), továbbá tegnap késő este-ma hajnalban egy kisebb növekedés történt a tremor amlitúdójában. Sajnos január 30. óta az időjárási viszonyok miatt a webkamerákon nem sok mindent lehet látni (a felhőkön kívül), de szerencsére ma reggel sikerült elkapni egy nagyszerű pillanatot:

Kis hamukilövellés az Etna Új Délkeleti Kráteréből 2012. február 3-án helyi idő szerint reggel 7:15-kor (a webkameraképet készítette: Gitta Dodt, az Eruptions blog egyik olvasója).

Frissítés: Évi, 2012.01.28. szombat:
A Cataniai Obszervatórium legfrissebb jelentése szerint a tegnapi nap folyamán további kisebb robbanások történtek az Új Délkeleti Kráterben (ezek között néhány perc vagy több mint egy óra szünet volt). Az egyik robbanás alkalmával (helyi idő szerint 22:40-kor) izzó lávacafatok is a levegőbe kerültek (néhányszor tíz méteres magasságba a kráterperem fölé) , majd 23:31-kor egy enyhe stromboli-típusú robbanás is történt. A mai napon tovább folytatódott az Új Délkeleti Kráter tegnapi működése (kisebb hamukilövellések szabálytalan időközönként). Egyelőre továbbra sincs erőteljesebb aktivitás, a tremor amplitúdója is kicsi, azonban a mostani események egy következő paroximális kitörés előjelei lehetnek.

Eredeti bejegyzés: Évi, 2012.01.27. péntek:

A
2012. év első paroxizmusa (január 5.) után 22 nappal ma újra az ébredezés jeleit mutatja a szicíliai Etna tűzhányó Új Délkeleti Krátere! Helyi idő szerint 12:24-kor egy erős robbanással sűrű hamufelhőt lövellt ki az Új Délkeleti Kráter kúpja, mely több száz méter magasra emelkedett a kráter fölé, majd kelet felé sodródott. A Cataniai Obszervatórium hőkameráján jól megfigyelhető volt ez az esemény, mely két nagyszerű képpel együtt megtekinthető az Etna Walk honlapján, amelyet folyamatosan frissítenek. Nem sokkal később (helyi idő szerint 13:33-kor) egy újabb, az előzőhöz hasonló hamufelhő emelkedett a magasba az Új Délkeleti Kráter kúpjából. A tremor (földremegés) amplitúdójában egyelőre nem látható növekedés, de érdemes az este folyamán szemmel tartani a tűzhányót!


Best Blogger Tips

1 megjegyzés:

  1. Java szigetén feszül a helyzet a Semeru miatt.
    http://www.volcanodiscovery.com/view_news/5067/Semeru-volcano-East-Java-Indonesia-alert-level-raised-to-3-due-to-an-increase-of-activity.html

    VálaszTörlés