2011. február 28., hétfő

Kamcsatkán mindig történik valami


A Kamcsatka-félsziget nemcsak Oroszország legaktívabb területe, már ami a vulkánokat illeti, hanem az egész Földön sincs sok ilyen érdekes hely, ahol szinte minden napra jut egy kisebb kitörés. Az alábbiakban a kamcsatkai vulkánok működését figyelő KVERT anyagaiból szemezgetünk.

A Kizimen közepes robbanásos kitörései folytatódnak, akár 10 km magas hamufelhők is kialakulhatnak egy-egy kitörése során. A hamufelhők - melyek kelet felé 200 km-re is elérnek - a helyi és a nemzetközi légiforgalmat is akadályozhatják, a repülési veszélyességi színkód épp emiatt narancssárga. Számos sekélyfészkű vulkánrengés és remegés sejteti, hogy folyamatosak a kitörések, ezt a műholdképeken megfigyelhető termális anomáliák is alátámasztják.

A Shivelucs sem pihen, lávadómja folyamatosan növekszik, emellett több km magas hamufelhőket is a levegőbe lövell. Február 22-23-án 5,5; 23-24-én 6 km magas kitörési felhőket figyeltek meg. Ez utóbbi alkalommal a hamu 220 km-t sodródott délkelet felé a levegőben. Közepes erősségű szeizmikus tevékenység valamint gáz- és gőzkibocsátás jellemezte a múlt héten a vulkánt, sajnos február 24-től a felhők eltakarták a hegyet. A repülési színkód e hegy környékén is narancssárga a jelentős aktivitás miatt.









Baloldalt: a Kizimen kitörése január 26-án. A hamufelhő mellett jól látható egy piroklaszt ár lezúdulása. Jobboldalt: a Shivelucs kitörése február 24-én.



Folyamatosan hamufelhőket ereget a Karimszkij is. Az akár 6 km magas felhők az alacsonyan repülő gépeket zavarhatják. A hegyet takaró felhőzet csak ritkán oszlik szét, de a műholdképek és a szeizmikus adatok alapján egész múlt héten aktív volt a tűzhányó, e területen is a narancssárga repülési színkód van érvényben. Február 22-én északnyugat felé sodródó hamufelhőt figyeltek meg, mely 38 km-t utazott a levegőben.

Gyengébb aktivitást mutatott az elmúlt héten két másik vulkán, a Gorelij és a Bezimjannij. Mindkét vulkán esetében sárga repülési színkód érvényes, mivel a felettük lévő ritka hamufelhők esetleg veszélyeztethetik a repülőgépeket. Közepes-gyenge aktivitásukat a szeizmikus adatok és a csúcskrátereket lefedő műholdképeken látható termális anomáliák jelzik. A Bezimjannijon a ritka hamufelhők mellett megfigyelték a túzhányó lávadómjának folyamatos növekedését is.

Az említett tűzhányók működéséről gyönyörű képeket láthatnak a KVERT jóvoltából:
Kizimen
Shivelucs
Karimszkij
Bezimjannij
Gorelij

Best Blogger Tips

8 megjegyzés:

  1. Gyönyörű műholdkép a Shiveluch-ról:

    http://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/view.php?id=49468&src=eorss-nh

    és a Kizimenről:
    http://asterweb.jpl.nasa.gov/gallery-detail.asp?name=kizimen

    VálaszTörlés
  2. vulkánok, medvék, rókák, rozsomák(ok) ;), Kamcsatka:

    http://englishrussia.com/index.php/2011/02/14/pure-nature-of-kamchatka/#more-36446

    VálaszTörlés
  3. 8 millió köbméter láva,600 kg felszerelés, 2 nap, 1300 °C, 7 tudós és felfedező, 4 hónap tréning...
    Mik ezek a számok? A Nyiragongó expedíció számokban.
    Egy tudóscsapat 2010 júniusában felkereste a világ legnagyobb lávatavát, hogy értékes adatokat, mintákat gyűjtsön. Az expedícióról készül képeket tekintse meg itt:

    http://www.boston.com/bigpicture/2011/02/nyiragongo_crater_journey_to_t.html

    VálaszTörlés
  4. Nyiragongo:
    ejjjjjjha... nehéz erre szavakat találni. Fantasztikus képek a természet erejéről, szépségéről, az "élő bolygóról"!

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok!

    Egyetlen megjegyzés: ez a kamcsatkai vulkán helyesen szerintem Sivelucs, esetleg angolosan Shiveluch, de semmiképpen sem Shivelucs.

    VálaszTörlés
  6. #András
    köszönjük a kiigazítást. Azért csavarnék egyet én is ezen a név kérdésen. A KVERT honlapján angolul így szerepel: Sheveluch. :)
    http://www.kscnet.ru/ivs/kvert/current/shv/index.html

    Mindenesetre, a Sivelucs-ot igyekszünk megtartani.

    VálaszTörlés
  7. Kedves András!

    Valóban, a Sivelucs magyarosabb lenne, és a továbbiakban szerintem így is fogom írni. A legjobb lenne cirill betűkkel - шивелуч - és akkor nem lenne gond :D

    Tamás

    VálaszTörlés
  8. #Sági Tamás írta...

    "legjobb lenne cirill betűkkel - шивелуч - és akkor"

    igen, ez jó megoldás lenne, csak nehogy a végén ggle tlate-tel kelljen olvasni a blogot... ;)

    VálaszTörlés