2011. február 14., hétfő

Ismét tűzhányó a nap képe!A NASA "A nap képe" (Image of the day) sorozatának mai tagja egy űrhajós által készített felvétel a csádi Emi Koussi vulkánról. A képen jól megfigyelhető a világos barnássárga homokkő és a rátelepülő sötétbarna vulkáni kőzet közötti különbség. Bár az utolsó kitörés közel két millió éve történt, a száraz éghajlatnak köszönhetően a tűzhányó megmaradt tökéletes épségben és gyakorlatilag növényzet sem borítja.


A tűzhányó elhelyezkedése. (Google maps)


Emi Koussi tűzhányó, Csád (NASA Earth Observatory)

A tűzhányót lávafolyások és robbanásos kitörések termékei építik fel. A vulkán meglehetősen nagy, 60x80 km-es területen terül el. A lejtő kis dőlése pajzsszerű megjelenést kölcsönöz neki. Legmagasabb pontja 3415 m a külső, 12x15 km átmérőjű kalderaperem déli részén helyezkedik el. A belső, kisebb Era Kohor kaldera 2-3 km átmérőjű és 350 m mély. Történelmi kitörése nem ismert, azonban a déli lejtőn található a Yi-Yerra geotermikus mező.


Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

 1. Ez vajon forrópont vulkanizmus eredménye, vagy a relatíve közeli afrikai rift okozza?

  VálaszTörlés
 2. Kedves Gazz!

  A vulkán a Tibeszti komplexum része, melyre eddig a legvalószínűbb magyarázat egy plume (köpenycsóva), tehát gyakorlatilag forrópont vulkanizmusról van szó. A Kelet-Afrikai Rift valójában nincs is olyan közel a helyhez, ~2500 km.

  Üdv,

  Tamás

  VálaszTörlés