2011. január 14., péntek

Etna 2011, kitörés 5 felvonásban

Frissítés: 21:45
A bejegyzés szinte egyidőben készült, ahogy Boris tette fel videofelvételeit a Youtube-ra, aztán gyermekfektetés volt a program, miközben újabb két film került fel a megosztóra. Így az előadás - a nagy sikerre való tekintetettel - két ráadással bővül!
A ráadás az eredeti blokk végén található!

Első bejegyzés: 17:19
Az Etna jelenleg viszonylag nyugodt, bár egész nap kékes gázokat pöfögött ki, ahogy jelenleg is, mint ahogy az alábbi webkamera kép mutatja:
Forrás: Etnaweb.net



A január 12-13-i kitörés valószínűleg egy új, látványos kitörési fázishoz adta meg az alaphangot, aminek a folytatása napok, hetek kérdése. A kitörés történetét Boris Behncke felvételeiből "állítottam színpadra":

I. felvonás: Január 12-én, viszonylag gyenge stromboli-típusú, időszakos lávatűzijáték kitörésekkel kezdődött az előadás az Etna Délkeleti kráterének oldalában található beszakadásos kráterben, ahol már 2007-ben és 2008-ban is voltak hasonló, ennél hosszabb robbanásos kitörések.


II. felvonás: Helyi idő szerint 21:40-kor az egyre erősödő lávatűzijáték kitörések nyomán a kráter feltöltődött és az izzó láva túlcsordult a peremén. A lávafolyás egyre gyorsabbá vált és hamar elérte a Valle del Bove meredek peremét, majd a mély völgyben folytatta útját.


III. felvonás: A stromboli-jellegű kitörések hawaii-típusú lávaszökőkút kitörésre váltottak. Az izzó lávacafatok néhány 100 méter magasra emelkedtek. A lávafolyam pedig tovább ereszkedett le a Valle del Bove völgyében.


IV. felvonás: A kiteljesedés! A magasba csapó lávaszökőkút Zaffearana Etnea főteréről, a Chiesa di Santa Maria della Providenza templomának díszletével.


V. felvonás: A finálé! Zaffearana Etnea településtől északra van a kilátópont Milo felé. Már közel éjfél van, az előadásnak lassan vége, a lávaszökőkút magassága lassan csökken, majd függöny... és taps. (Grazie Boris!).



Taps...taps...taps... - tehát következzen a ráadás!
Ráadás - 1.: röviddel éjfél után a lávaszökőkút jelentősen vesztett magasságából, azonban éjjel fél 1-kor hirtelen minden irányba lávacafatok lövelltek ki, pokoli hanggal kisérve.


Ráadás - 2.: 10 perccel később, már csak lávafröccsenések zajlanak a Délkeleti kráterből, előtérben a lávafolyás fátyolosan búcsúzik a közönségtől...
Boris, grazie ancora! Quanto é bella questa eruzione! !




Best Blogger Tips

1 megjegyzés:

  1. Némi szeizmikus nyugtalanság ismét a szeizmogramokon:
    http://www.ct.ingv.it/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=208
    Lehet, hogy újabb show műsor készülődik?

    VálaszTörlés