2014. január 30., csütörtök

Az Etna idei működése és egy cikkajánló

Miközben az indonéziai Sinabung tűzhányón továbbra is folyamatosan zúdulnak le az izzófelhők, és a környékről kitelepített lakosok száma már a 30 ezret is meghaladja, az Etna sokkal inkább csendesen, visszafogottan működik.
Ahogy azt már a rövid hírek között is olvashattuk, 2014. január 21-én késő este ismét aktivizálta magát az Etna Új Délkeleti Krátere. A legutóbbi paroxizmus (2013. december 29-31.) óta nyugalom volt ebben a csúcskráterben, és csak az Északkeleti Kráter működött, melyből szinte folyamatos hamukibocsájtás zajlott január 4. és 13. között.
Az Új Délkeleti Kráterben január 21-én késő este enyhe stromboli-típusú robbanások kezdődtek, melyek egyre gyakoribbakká váltak 22-én éjszaka, majd napközben állandósultak (kb. 3-5 robbanás percenként). 22-én késő este két hasadék nyílt a kúp keleti oldalán, melyből két kis lávafolyás indult lefelé. 23-án csökkent a stromboli-típusú működés intenzitása és gyakorisága is, és egy újabb hasadék nyílt a kúp keleti oldalának alján, mely egy lávafolyást indított el a Valle del Bove nyugati falának irányába. Majd 23-án este ismét egy új hasadék nyílt (az előzőtől néhányszor tíz méterre), újabb lávafolyást táplálva, mely a korábbi lávafolyással párhuzamosan haladt lefelé, és a Valle del Bove nyugati falán ereszkedett le. Ezután 24-26. között nem történt változás az enyhe robbanásos kitörésekben és a kapcsolódó effuzív működésben (kivéve, hogy a robbanások során kicsit nőtt a kilövellt hamu mennyisége). Az aktivitás 27-én és 28-án fokozatosan, de lassan gyengült, 29-én már csak pár kis robbanás volt észlelhető, melyek estére megszűntek, és a lávafolyásnak is már csak egy pár száz méter hosszú része volt aktív.

Bal oldali kép: enyhe stromboli-típusú kitörés az Új Délkeleti Kráterben 2014. január 22-én; jobb oldali kép: lávafolyás az Új Délkeleti Kráterkúp aljából kiindulva 2014. január 26-án (a képek forrása: Marco Restivo).

Ez a gyenge, hosszú ideig (1 hétig) tartó robbanásos aktivitás (és a kapcsolódó lávafolyások) igencsak eltér az Új Délkeleti Kráterben a korábbi három évben látott erőteljes paroxizmális kitörésektől (rövidebb életű, magas lávaszökőkutak és kitörési oszlopok jelentős mennyiségű hamuval és lapillivel). Most viszont a kiáramló láva mennyisége volt igen jelentős (pl. 26-án este a lávafolyás már 4 km hosszú volt). Ezek után kíváncsian várjuk, mivel folytatja majd a történetét e különleges tűzhányó: tényleg hosszabb és gyengébb kitörésekkel jellemezhető epizódok következnek vagy visszatérnek az erőteljes lávaszökőkút-kitörések?

Az Etna lávafolyása 2014. január 26-án (forrás: AP).

És egy másik nagyszerű videó itt!

Végül egy cikkajánló:
A Természet Világa 2014. januári számában egy hazai különlegességről olvashatunk: olyan bazaltos kőzetekről (Füzes-tó salakkúp és Bondoró-hegy, Balaton-felvidék), melyek egyedülállóak az egész Kárpát-Pannon térségben. Ezek a bazaltok ugyanis rendkívül gazdagok idegen eredetű (vagyis nem a kitörő magmából származó) kristályokban és kőzetfragmentumokban, melyeket a bazaltos magma a felszín felé áramlása közben szakította fel a litoszféra különböző mélységeiből, így e bazaltok részletes vizsgálatával betekintést nyerhetünk a magmafeláramlás közben zajló folyamatokba. Jó olvasgatást:)!


Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése