2012. május 25., péntek

Sakurajima: Látványos kitörés villámokkal

Egy látványos webkamera felvételt adunk közre, amelyen a japán tűzhányók fenegyereke, a Föld egyik legaktívabb tűzhányója, a Sakurajuma tűzhányó tegnapi működése követhető. A négy webkamera állásból páratlanul szépen követhető egy vulcanoi-jellegű kitörés, amelynek során izzó lávacafatok borítják a vulkán oldalát, miközben sűrű hamufelhő emelkedik a kráter fölé, amiben villámok cikáznak. Minden együtt van, amitől egy vulkánkitörés szemet gyönyörködtető és egyben hátborzongató is!


A kitörési felhőkben kialakult villámokról Erik Klemetti Eruptions blogjában olvasható részletek. A látványos jelenség oka még nem teljesen ismert. Úgy tűnik, hogy bizonyos esetekben, ahogy ezt a tegnapi Sakurajima kitörés során is látható, a villámlások már a robbanásos kitörés kezdetén elkezdődnek, azaz a kitörésben részt vevő anyag már a felszínre kerülés előtt, a kürtőben elektromosan feltöltődik. Ennek kiindulási oka Sonja A. Behnke és munkatársainak most megjelent tanulmánya szerint a feltörő magmának a robbanás következtében történő hirtelen szétszakadása, széttöredezése lehet, aminek során a keletkező milliméternél kisebb vulkáni hamuszemcsék eletromosan feltöltődnek. Ehhez képest más mechanizmus alakíthatja ki azokat a villámokat, amelyek a több kilométer magasra tornyosuló vulkáni hamufelhőkben jönnek létre. Itt az ok a vulkáni felhőoszlopban zajló folyamatokban keresendők és összefüggésben lehet a különböző méretű vulkáni hamuszemcsék elkülönülésével, egymáshoz való súrlódásával.


Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

 1. Újabb nagyszerű "csodával" lepett meg minket az index. http://index.hu/tudomany/2012/05/31/nagyon_gyorsan_kialakulhatnak_szupervulkanok/
  Kiindulva abból, milyen sokan olvassák ezt a portált, nagyon-nagyon bízom benne, hogy a többi rovat szerzője jobban ért ahhoz, amiről ír, mint ez esetben. Ennél még akkor is jobban járnánk, ha ggfordítóval átvennék az eredeti cikket. Én tisztelem a munkát, de egy népszerű oldal felelősséggel tartozik azért, amit megjelentet a címlapján.
  Remélem rövidesen lesz valamelyikünknek ideje hosszabban kifejteni az egészet.

  VálaszTörlés
 2. Tanulságos vélemény a földrengés előrejelzésről
  http://www.guardian.co.uk/science/blog/2012/may/30/attempts-predict-earthquakes-harm-good?CMP=twt_gu

  VálaszTörlés