2011. augusztus 29., hétfő

Hajnali kitörés - a 12. paroxizmus az Etnán


Kilenc nappal a legutóbbi után ma hajnalban az Etna új délkeleti kráterében a vulkán idei 12. paroximális kitörése zajlott. Az előzőeknél kisebb erejű volt, a legintenzívebb hajnali 5 és 7 óra között. Ízelítőt ad a lávaszökőkútból az alábbi videó, mely Ilverobenessere felvétele.



Az Etna lávaszökőkútjai ma hajnalban.
A Toulouse VAAC legfrisebb hamufelhő-térképén is jól látszik a kicsi, délkelet felé sodródó kitörési felhő, ami az Etna mai kitörése során jött létre. A felhő nem lesz hosszú életű, az előrejelzés szerint ma délutánra teljesen feloszlik.


A felvételen is látható lávaszökőkutak közül a legmagasabbat 500 m-esre becsülték. Ezt úgy lehet elképzelni, mintha a Gellért-hegyre még rátennénk háromszor a Duna és a Citadella közti részt.

Az INGV jelentése szerint a kitörés a következő képpen zajlott:
Augusztus 28-án, 00:52-kor (UTC) egy robbanás nyitotta meg ezt a kitörési fázist, ezt 15:17-kor több hamukilövellés követte. Ahogy lement a nap, látni lehetett a szórványos stromboli-típusú kitörések fényét, melyek folyamatosan erősödtek. 29-én, 3:15-kor túlcsordult a láva a kráterperemen a Valle del Bove felé, 25 perccel később a kitörések látványosan erősödtek, 4:05-kor már két kürtőből is legalább 100 m magas lávaszökőkút tört fel. A fokozatosan erősödő kitörés felhője néhány km-rel magasodott az Etna fölé, majd egy újabb lávafolyás indult meg dél felé. 4:20-kor a kúp délkeleti lejtőjén egy hasadék jelent meg és a felnyílt új kürtőkből egy lávafüggöny emelkedett a magasba. Ez újabb, szélesebb lávafolyásokat táplált, melyek az előzőektől kissé délre találtak utat a Valle del Bove felé. A láva nagy erővel tört fel a régebbi és a frissen létrejött kürtőkből is, majd 4:30-kor a kitörés gyengülni kezdett. Tíz perccel később már "csak" hamut lövellt a vulkán, az új hasadék legdélebbi feléből azonban még 4:50-ig vulkáni bombák repkedtek ki, a hamuszórás egészen 5:15-ig tartott.
A fenti események miatt a salakkúp morfológiája jelentősen megváltozott. A délkeleti oldalon megjelent egy új hasadék, a kúp a déli és az északi peremén pedig tovább magasodott.

Balázs kommentjében számos gyönyörű képet osztott meg velünk:

Boris Behncke képe a hasadék felnyílása utáni percekben készült.


A kezdeti, stromboli-típusú kitörések webkamera felvételeiből készített videó. Készítette: HandsfortheWorld

Ez pedig egy hasonló módon készült, az egész kitörést mutató felvétel. Készítette: pgen4

Best Blogger Tips

10 megjegyzés:

  1. Gyönyörű és izgalmas volt ez a mostani paroximális kitörés. Sajnálom,h lemaradtam róla.

    Az INGV összefoglalója a kitörésről:

    http://www.ct.ingv.it/index.php?option=com_content&view=article&id=447

    Boris Behncke nagyszerű felvétele nem sokkal az új hasadékok felnyílása után: (az egyik legszebb kép, az etna működéséről)
    http://www.flickr.com/photos/etnaboris/6092672024/in/photostream/

    webkamera képekből készített videó és képek a paroximális esemény kezdeti stromboli jellegű robbanásairól (gyönyörű lávatűzijáték)
    http://www.youtube.com/watch?v=8TELDJ8LRAM
    http://www.flickr.com/photos/54065356@N02/6092264675/in/set-72157627545197170/

    Videó (webkamera képekből) a teljes paroximális kitörési eseményről
    http://www.youtube.com/watch?v=etjEU99Ow-M

    VálaszTörlés
  2. Újabb izgalmak: néhány nap óta intenzív földrengés raj tapasztalható a német-cseh határon. Augusztus 23. óta már több mint 1000 földrengés pattant ki, a legnagyobb a 4-es magnitúdót is elérte, többségük azonban kisebb erősségű. Hasonló földrengés raj legutóbb 1985-86-ban történt. Ezeket a rengéseket akár magma felnyomulás is okozhatja (hasonlóan az El Hierro alatt tapasztaltakkal). Ez számunkra nem annyira meglepő, hiszen e területen a felszínre törő források izotóptartalma, továbbá a szén-dioxid feláramlás mind azt jelzi, hogy a mélyben magma mozoghat. Lesz-e vulkánkitörés Prágától északra? Hmmm, a mélybeli magma jelenlétéről korábban már tettem említést: http://nol.hu/lap/tudomany/20100426-pragatol_eszakra_is_kitorhet_egy_vulkan, a későbbiekben, ahogy időm engedi még visszatérek erre és arra is, vajon lehet-e itt még vulkánkitörés?.
    A földrengés rajról bővebben, főleg a német nyelv tudóinak: http://earthquake-report.com/2011/08/28/erdbeben-schwarm-trifft-die-deutsch-tschechische-grenzregion-weitere-beben-am-25-27-august/
    vagy egy másik: http://www.geo.de/GEO/natur/58550.html
    vagy angolul: http://www.ufz.de/index.php?en=6141

    VálaszTörlés
  3. További linkek a cseh-német földrengés rajról: http://www.irishweatheronline.com/news/earth-science/geology/earthquake-geology/10000-earth-tremors-recorded-on-german-czech-border/34243.html
    egy korábbi link angol változata: http://earthquake-report.com/2011/08/26/earthquake-swarm-is-hitting-the-cheb-vogtland-area-on-the-chech-germany-border/

    VálaszTörlés
  4. ... és ami érdekes, hogy a hipocentrumok nem annyira mélyek (2-8 km)... hát ez alapján nem feltétlenül gondolok magma mozgásra, különben nem sok időnk lenne! A magma mozgáson kívül egy lehetséges magyarázat lehet a fluidumok mozgása is, ami azonban egy mélybeli magmából származhatnak. Azaz egy hipotézis: friss magma benyomulása a földkéreg alsó részébe, innen gázok (főleg szén-dioxid) kiszabadulása és felfelé hatolása, ami viszonylag sekély mélységben rengéseket okoz.
    El Hierro után másik szemünk tehát a cseh-német határon!

    VálaszTörlés
  5. Hoppá! Nem semmi!
    Itt van a cseh geofizikai intézet vonatkozó oldala:
    http://www.ig.cas.cz/en/structure/observatories/west-bohemia-seismic-network-webnet/recent-information-about-earthquake-swarm-in-west-bohemia/

    Sajnos nem túl aktuális, mert 2 napos késésben van. Viszont eszerint az oldal szerint 2008-ban is volt egy hasonló földrengésraj (annak a leírása, adatai az oldalon lejjebb találhatók). Sőt, 2000-2001-ben is.

    A mostaniról ezt írja: "The location of hypocenters directly below the NKC station, so it appears a new patch of the fault plane is being activated - see the joint plot of all activity in NK area"

    Na, megfeküdtem, mire ennek az ábrának megértettem az irányadatait. Gondolom az N9°W az 351°, az N81°E pedig simán 81°-os irányt jelez. A 0 pont pedig talán NKC maga?
    Érdekes az az alakzat, amit a 2000-2009-es rengések kirajzolnak. Na, az ott mi lehet? A "fault plane"? Egyik irányban szinte kör alakú, keresztben meg lapos.

    Egyébként NKC élő szeizmogramja itt található: http://rebel.ig.cas.cz/seismograms/NKC_active.htm

    Érdekes lenne tudni, hogy a gázkibocsátás hogyan változott a nyugalmi időszakhoz képest. Vagy nem változott, hanem a kiáramló gázok csapdába esése okozza a rengéseket?

    VálaszTörlés
  6. Kedves Albert!

    Balázzsal beszéltünk a kérdésről és arra jutottunk, hogy az egyik szám a csapás-, a másik meg a dőlésirányú adatokra vonatkozik. A kettő között ez esetben 90° kell legyen a különbség, és lám, annyi is.

    Tamás

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm, Tamás!

    Ez így elég logikus. Akkor gondolom, nem tévedtem nagyot a 351° és 81° irányokkal. A Google Earth-ben nézve a Novy Kostel és Luby közti völgy iránya is elég hasonló a 351°-hoz. Már ha jól értelmezem a dolgot.

    VálaszTörlés
  8. Ööö... Mit csinál az ESPC állomás az Etnán? Kb. 11:15 UTC óta furán hullámzik a szeizmogram kisebb-nagyobb intenzitással. Piszkálják a műszert, cölöpöt vernek a környéken, vagy mi lehet? Az ESVO-n meg szimplán nincs kép.

    VálaszTörlés
  9. @Albert

    Sztem az alaszkai földrengés okozza ezt a kilengést. A jel formája mindenképp egy távoli tektonikai eredetű földrengésre utal.
    infó a rengésről:

    http://earthquake-report.com/2011/09/02/massive-earthquake-on-the-subduction-slopes-of-the-unpopulated-alaskan-islands/

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm! Persze, marhaságot írtam, mert nem 11:15, hanem 11:45... Utólag persze eszembe jutott, hogy mintha már láttam volna valahol ilyesmit távoli földrengés után, de nem értettem, hogy akkor az ESVO miért nem jelezte. Hát azért, mert 11:45 körül kezdődött és nem 11:15 körül. :-)

    VálaszTörlés