2011. augusztus 22., hétfő

Kövesse élőben egy tenger alatti aktív tűzhányó "felfedező" expedícióját

Frissítés: 08/24 1:19
Az Axial Seamount kalderájának keleti peremén haladva a ROPOS egy órával ezelőtt elérte a friss (áprilisi) párnalávaösszletet, amely úgy néz ki mintha fekete bársony párnákat dobáltunk volna egymásra. Az új lávakőzetből mintát is vettek. Hihetetlen, hogy mindössze 3-4 hónapos párnalávát láthatunk élőben! Azt gondolom ez jó példája annak, hogy hol tart a modern geológia.

A ROPOS épp mintát vesz az áprilisi lávafolyásból.


/Frissítés (Szabolcs, 08/23, 22:40)
Nem a bejegyzés témájához kapcsolódik, de azért folyamatosan figyelem az El Hierro alatti földrengések alakulását. Tegnap volt eddig a legintenzívebb nap, amikor több mint 400 földrengés pattant ki a kis sziget alatt. A mai napon a rengések száma némileg meghaladta a százat. A hipocentrumok továbbra is túlnyomórészt 9 és 15 km közötti mélységben vannak. Az eseményről, annak hátteréről olvashat korábbi híreink között./

Frissítés: 08/23 19:00
Jelenleg az Axial Seamount kalderájának keleti peremén jár a mini tengeralattjáró. A tengerfeneket (= a kalderaperem felszínét) itt gyűrt felszínű, idősebb fekete bazaltos lávafolyás (kötélláva) alkotja. A lávát pedig szürkéssárga finomszemcsés konszolidálatlan üledék fedi.

Pillanatfelvétel a ROPOS által készített élő képből. A képen látható spirálszerűen feltekeredett kötélláva szinte megkülönböztethetetlen például a Hawaii-n látható társaitól. Érdemes megnézni például ezt a képet. (Ez nagyon izgalmas, főleg annak a tükrében, hogy 1500 m-es mélységben a tengerfenéken készült a felvétel.). Az elsősorban olvashatók az aktuális koordináták és a mélység. Forrás: itt


Frissítés: 08/23 17:23
Alámerült a ROV-ROPOS! Lassan eléri a tengeraljzatot!

Frissítés: 08/23 16:13
FOLYTATÓDIK
Ma ismét lemerül a ROV-ROPOS és úgy tűnik újra élőben követhetjük a tenger alatti felfedezést. A mai nap különösen izgalmasnak ígérkezik, mert a terv szerint ma bemerészkednek a kalderába továbbá az idén áprilisban zajlott kitörés friss anyagát is megtekintik. A kézi irányítású mini robot-tengeralattjáró jelenleg a Vision'11 fedélzetén utazik, de remélhetőleg lassan alámerül. Az élő képért tessék ide kattintani! A vizsgálatot végző tudósok tweet-jeit itt olvashatják!

Frissítés: 08/23 12:06
A merülést körülbelül 5 órával ezelőtt fejezték be. Az áprilisi kitörés termékeit és a kalderát az elkövetkező napokban fogják megtekinteni. Azt nem tudni, hogy az is követhető lesz-e élőben. Számos érdekes formát láthattunk, párnalávát, lemezes lávát, fosszilis lávatavakat. Néhány gyönyörű képet és a tegnapi vizsgálat összefoglalóját megtekintheti a Visions'11 hajó napi jelentésében. További képek pedig itt láthatók.

Frissítés: 08/23 1:00
Jelenleg a ROPOS 5.7 km-re jár az Axial kalderájának peremétől, a sebessége pedig 1.1 km/h. Vagyis körülbelül 5 óra múlva érik el a kaldera peremét.

A mai napon élőben nézhető az Axial seamount "felfedezését célzó" (Pontosítás 08/23 0:40 Valószínűleg félreérthető ez a fogalmazás. Az Axial tengerfenéki tűzhányót már a '80-as években felfedezték. A területet részletesen térképezték. A felfedezés szó jelen esetben tehát csak arra utal, hogy számos olyan terület is részletes vizsgálat alá kerülhet most, amelyek korábban nem láthattunk.) expedíció (remélhetőleg az időeltolódás a kezünkre játszik vagyis még jó pár órán át nézhetjük az expedíciót).
Kattintson ide az élő képért, amely a tengerfenéket pásztázó kamera képeit mutatja. A kutatást végző tudósok twitter hozzászólásokkal kommentálják, hogy épp mit látunk. Gyönyörű felvételeket láthatunk például a vulkán környéki párnalávamezőkről (lásd 1. kép), de láttak már kisebb hornitókat és különleges tengerfenéklakó állatokat is.

1. kép Párnaláva mező az Axial seamount környékén. Forrás: itt

Az Axial seamount egy aktív tenger alatti tűzhányó/seamount a Juan de Fuca hátság mentén. Az USA nyugati partján lévő Portland városától kb. 560 km-re nyugatra a Csendes óceán fenekén.

A Juan de Fuca hátság (JdF) térképe. Forrás: itt.

További érdekesség, hogy a tűzhányónak idén áprilisban volt kitörése. A kitöréssel kapcsolatban számos cikkben megjelent, hogy a kutatók sikeresen jelezték előre ezt az eseményt. De fontos megjegyezni, hogy Erik Klemetti, az Eruptions blog szerzője szerint túlzó az előrejelzés szót használni, mert csupán annyit jelentettek ki az erről szóló cikk szerzői, hogy 2014 előtt biztosan lesz kitörés a tenger alatti tűzhányón.Best Blogger Tips

5 megjegyzés:

 1. Fantasztikus felvételek tenger alatti párnaláva kőzetekről! Köszi Balázs a bejegyzést!

  VálaszTörlés
 2. De jóság, hogy vannak ilyen projektek, az ember élvezi a látványt!

  VálaszTörlés
 3. El Hierro!!! Újabb mérési eredmények támasztják alá, hogy a magma nyomul a sziget alatti magmatározó rendszerbe. A területen végzett GPS-es megfigyelés deformációt, egész pontosan enyhe felpúposodást jelez. Tovább a CO2 kibocsátás is a háttérérték fölé emelkedett.
  http://bigthink.com/ideas/39899

  VálaszTörlés
 4. A kanári-szigeteki vulkanológiai intézet szerdánként ad ki jelentéseket az újabb mérési eredményekről.

  http://www.facebook.com/photo.php?fbid=241193619247371&set=pu.134042953295772&type=1&theater#!/photo.php?fbid=249370798429653&set=pu.134042953295772&type=1&theater&pid=820393&id=134042953295772

  VálaszTörlés
 5. http://www.ign.es/ign/resources/volcanologia/HIERRO.html

  erre az oldalra töltik fel a friss adatokat.

  VálaszTörlés