2011. augusztus 8., hétfő

Etna: ...és a 9. paroxizmus is megtörtént!

Felgyorsult az Etna működése, augusztus 5. este újabb paroxizmus kitörés zajlott mindössze 6 nappal az előző kitörés után (Albert kitűnő időben figyelte a webkamerát)! A kitörés ismét az Új Délkeleti kráterben történt úgy, ahogy az a korábbiakban is. A kitörés jellege nagyon hasonlított a 8. paroximális kitöréshez, azaz több mint 500 m magasra felcsapó lávaszökőkút és a Valle del Bove völgyében lefolyó láva jellemezte. A kitörés intenzitása (adott idő alatt felszínre kerülő magma mennyisége) tehát ismét nagy volt, ami az Új Délkeleti kráter körüli kis vulkáni kúp, egy úgynevezett salakkúp jelentős növekedését eredményezte. Tanúi lehetünk tehát annak, hogy miképpen épül fel egy új vulkáni kúp az Etnán! Az alábbiakban, aki lemaradt erről a viszonylag rövid idő alatt lejátszódott eseményről, álljon itt egy rövid filmes beszámoló:


Az Etna augusztus 5. éjjelén zajlott idei 9. paroxizmus kitörése. Forrás: Klaus Dorschfeldt


A továbbiakban is érdemes szemünket az Etnán tartani, aki pedig esetleg most készül a tűzhányóhoz, az jó eséllyel részese lehet egy látványos kitörésnek - persze csak tisztes távolból!
Végezetül álljon itt a Föld legfiatalabb tűzhányójának a képe: az Etna Új Délkeleti salakkúpja:

Az Etna új vulkáni kúpja az Új Délkeleti kráter körül, mögötte pedig a Régi Délkeleti kráter kúpja. Forrás: Boris Behncke, INGC Catania



Végül egy rövid megjegyzés: ismét földrengés rajok pattannak ki El Hierro (Kanári-szigetek) alatt!

Best Blogger Tips

1 megjegyzés:

  1. "Albert kitűnő időben figyelte a webkamerát"

    Á, sajnos nem, csak egy nappal később vettem észre a tremor-diagramon... Talán majd legközelebb...

    VálaszTörlés