2010. március 30., kedd

Cunamiveszély Nápoly partjainál?



Nápolytól 150 km-re délnyugatra a Tirrén-tenger vize alatt 450 méterrel
helyezkedik el a 3000 méter magas Marsili nevű tűzhányó. A hegy alaprajza ellipszishez közeli, mintegy 70*30 km-es. Nagyjából akkora, mint az Etna!
Az olaszországi INGV (Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia - Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet) vezetője, Dr. Enzo Boschi a Corriere della Sera lapnak nyilatkozta a következőket a tűzhányó kapcsán:

"Akár már holnap megtörténhet [a vulkánkitörés]. A legutóbbi kutatási eredmények azt mutatják, hogy a vulkáni felépítmény nem stabil és könnyen összeomolhat. A közelmúltban kialakult magmakamra pedig óriási méretű, mindezek alapján azt kell mondanunk, a vulkán aktív és bármely pillanatban kitörhet."

A felerősödött vulkáni tevékenységre utal a hegy körüli hidrotermális kürtők megnövekedett anyagkibocsátása is. Az intézetigazgató figyelmeztet, hogy a hegy összeomlása több millió köbméter kőzet csuszamlását jelentené, mely minden bizonnyal cunamihoz vezetne. Épp ezért javasolja egy szeizmométer-hálózat kiépítését a vulkán körül, hogy időben értesüljünk a kitörésre utaló jelekről és tájékoztatni lehessen a lakosságot az esetleges veszélyről.
Olaszul tudóknak érdemes felkeresniük ezt a blogot, ahol szintén írnak a Marsiliről!



A Marsili radarképe. A képen lefelé van észak!

Best Blogger Tips

4 megjegyzés: