2013. március 8., péntek

Etna - Ezt látni kell!

Két héten belül 7 lávaszökőkút kitörés! Lassan már megszokottá válik az Etna újabb kitörése és csak a vulkánokat folyamatosan figyelő szemeknek tűnik ki az, hogy minden esemény más, mindennek megvan a maga egyedisége, még ha a laikus szemlélőnek nem is tűnik más, mint egymáshoz hasonló "tűzhányás". Blogunkba nem véletlenül ágyazunk be gyakran videofelvételeket, ezzel dokumentálunk kitörési eseményeket és amelyeken keresztül, innen a vulkanológiailag jelenleg csendes területről is szájtátva élvezhetjük a természet e pompás előadásait.
Az Etna március 5 éjjelén, majd éjfélfordultával kiteljesedő újabb kitörése páratlanul különleges volt. Nem volt olyan magasba csapó, mint a február 23. esti Etna show, de a kráter körül kialakult felhőgallér sejtelmes fénye, a csillogó-villogó izzó lávacafatok, a pulzáló kitörések, a vulkáni működés előjátéka, kiteljesedése és lecsengése felejthetetlen volt. Ezt bizonyítják a különleges fotók, amit szokás szerint Boris Behncke, az Osservatorio Etnea munkatársa, valamint az EtnaWalk mindig csőre töltött fényképezőgéppel járó fotósai (Marco Restivo, Antonio Zanghì, Roberto Schillaci) hihetetlen gyorsan megosztottak az interneten lógó vulkánimádókkal.
És maga a kitörés folyamata! Több remek videofelvétel készült erről, amint ezt Évi is folyamatosan jelezte hozzászólásaival, mint például az EtnaWalk jóvoltából vagy éppen a korábbiak során is különleges felvételeket összeállító Klaus Dorschfeldt és ismét ott volt Michele Mammino is, természetesen a kamerájával.
Az alább is látható 14 perc hosszúságú videofelvételt Boris Behncke készítette. Mit is lehet erre mondani, talán amit az Eruptions blog egyik bejegyző írta: "Watching Boris's video is a religious experience!". Íme:

Egy különleges élmény, egy páratlan video: Etna! Forrás: Boris Behncke




Best Blogger Tips

1 megjegyzés:

  1. ...és még ilyen is volt :)

    http://www.flickr.com/photos/etnawalk/8564680922/in/photostream

    VálaszTörlés