2011. január 4., kedd

Etna kitörés gyengülőben, visszatekintés 2010-re, előrenézés 2011-re

Az Etna tovább folytatja csiki-csuki játékát és egyelőre nem irányítja magára a figyelmet (a médiában alig jelent meg hír a néhány nappal ezelőtti kitöréséről). Úgy tűnik, hogy a december 22-i kitörés kitisztíthatta a kürtőt és a megnyíló hasadékon keresztül feltört a felhabzó magma. Utánpótlás azonban még nincs, így ahogy "az új évet ünneplő alaposan felrázott pezsgőspalackból kispriccelt a nedű, fogyasztásra alkalmas ital már nem maradt az üvegben..." - egyelőre!
Így van idő az új év elején ismét értékelni és tervezni. Arról már írtunk, hogy mit üzenhettek a vulkánok a tavalyi évben. Most újabb összeállítás jelent meg 2010 vulkáni eseményeiről Erik Klemetti népszerű angol nyelvű vulkán-blogjában Az Eruptions összeállításában a következő fő tűzhányó események történtek tavaly (többségükről mi is beszámoltunk):
Január: Nyamuragira, Galeras
Február: Tungurahua, Soufriére Hills, Montserrat
Március: Eyjafjallajökull-Fimmvörðuháls
Április: Eyjafjallajökull második fázis, Gaua
Május: Pacaya, Rinjani, Bezimjannij
Június: Sakurajima -- kitörési rekord, kamcsatkai vulkánok
Július: Kilauea -- Kalapana lávafolyás
Augusztus: Karangetang, Galeras, Sinabung, Etna
Szeptember: Sinabung -- folytatás, Planchon-Peteroa, Piton de la Fournaise
Október: kamcsatkai vulkánok, Piton de la Fournaise, Merapi -- erős robbanásos kitörés
November: Merapi -- katasztrofális kitörés, Bulusan, Anak Krakatau
December: Bromo, Erta Ale -- lávató, Tungurahua

Melyik kitörés volt a legemlékezetesebb? Erik Klemetti megszavaztatta olvasóit, ami alapján a 2010. évi Plinius-díjat az Eyjafjallajökull kitörés kapta. Második helyen végzett a Merapi, míg a dobogó harmadik fokára a Sakurajima került.

Mit hoz 2011? Mit gondolnak olvasóink, szóljanak hozzá! Vajon újra aktivizálódni fog a tavalyi nyertes, az Eyjafjallajökull vagy egy másik izlandi vulkán fog vulkáni hamufelhőt küldeni Európának? Esetleg lesz-e az Etnán és Strombolin kívül itáliai vulkánkitörés? Dob egy nagyot valamelyik kamcsatkai vagy dél-amerikai tűzhányó, esetleg Alaszkában fog majd valami történni? Indonézia, Fülöp-szigetek? Ki mit gondol? - 2011 végén visszatérünk a tippekre!

2011: vajon felébred-e hirtelen évtizedes álmából a Hekla? Fotó: Vinkler Anna Palua


Best Blogger Tips

7 megjegyzés:

  1. Legújabb INGV jelentés az Etna működéséről: http://www.ct.ingv.it/index.php?view=article&id=304

    VálaszTörlés
  2. Én már az előző bejegyzéshez írt hozzászólásomban is tippeltem, de most megismétlem: szerintem lesz 2011-ben az Etnán és a Strombolin kívül itáliai vulkánkitörés. :) De hogy ne csak ismételjem magam, lehetségesnek tartom az indonéziai (bali) Agung aktivizálódását is.

    VálaszTörlés
  3. Hm, az Izlandi Meteorológiai Intézet előző cikkben linkelt földrengéstérképe elég sok rengést mutat úgy hajnali 2 GMT óta egész mostanáig, bár meglehetősen diffúz az eloszlásuk. Ilyen egy szokványos nap az Eyjafjallajökull környékén, vagy valami "oka is lehet"?

    VálaszTörlés
  4. Volt pár rengés az Eyjafjallajökul környékén, a helyi sajtó épp csak említette 3 mondatban.
    http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/myrdalsjokull/
    Elvileg most integrálták az angolok által telepített szeizmográfokat az izlandi rendszerbe, így a kisebb rengések adatai is az izlandiak rendelkezésére állnak azonnal. Erősen valószínű, hogy pusztán emiatt nőtt meg a regisztrált rengések száma.

    VálaszTörlés
  5. @Albert!
    Jón Frímann blogjában olvastam, hogy az új szeizmométer-hálózat következménye, hogy jóval több rengést látunk a térképen jelölve, ahogy Noli is írta.

    http://www.jonfr.com/volcano/?p=417

    VálaszTörlés
  6. Huhh, tényleg olyan mint a mákos tészta, de... ha a táblázatban is megnézzük az adatokat, akkor látható, hogy a minőségük nem túl jó, másrészt a rengések meglehetősen sekélyek. Egyelőre ennek nem tulajdonítanék túl nagy jelentőséget... de... azért szemünk rajta (én nem lennék meglepve, ha Eyja újra színre lépne...)!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm a válaszokat! Így már érthetőbb a dolog, de Jón Frímannál találtam még két bejegyzést. Az egyik (http://www.jonfr.com/volcano/?p=424) a sajtóban megjelent híradásról ezt írja "(...) some of the earthquakes in Eyjafjallajökull volcano are real (but might be wrongly located by the automatic SIL system)".

    A másik (http://www.jonfr.com/volcano/?p=426) fagy által kiváltott földrengésekről ír, melyek az utóbbi néhány óra hőmérséklet-csökkenésére vezethetők vissza. A köv. 24 órában még tovább, -20 fok körülire csökkenhet a hőmérséklet.
    A rengésekről ezt írja: "Most of them are too small and too poor in terms of quality to be located by the SIL network that Icelandic Met Office has."
    Mit jelent itt a minőség? Megnéztem a táblázatot, tényleg a 14:00 után regisztrált rengések minősége elég alacsony. Akkor gondolom, ez azzal van összefüggésben, hogy ezek nem "valódi" földrengések (?).

    VálaszTörlés