2010. május 15., szombat

Továbbra is nagyon erős az Eyjafjöll kitörése



Frissítés: Tomi, 23:10

Most érdemes nézni a webkamerákat. A kitörési felhő a késői napfényben barna színű távolról (Hvolsvelli, Mulakot) és szürke színű közelről (Þórólfsfelli).

Frissítés: Tomi, 20:15

Újabb csodás kép a kitörésről, Mulakot felől:



Az Eyjafjöll alatt ~25 km mélységben számos földrengés pattant ki ma 0 és 3 óra között. A rengések átlagban 1.5 M nagyok voltak.
A kitörés ereje egyáltalán nem gyengül, sőt - talán a földrengésekkel összhangban, mely magma felnyomulását is jelentheti - erősödni látszik. A webkamerák felvételein jól látható, hogy nagyon magasra emelkedik a sötétszürke hamufelhő. Az elmúlt napok maximumát, a 9 km-t szerintem most is eléri, talán meg is haladja. A kitörés hevességéből, a felhő magasságából és a nagy mennyiségű hamuból arra következtetek, hogy a kitörés subpliniusi jellegű lett, amely a magmás robbanásos kitörések egyik fajtája. Ebben az esetben a kitörés milyenségét egyértelműen a magmában oldott gázok a határozzák meg. Íme két kép a kitörésről:

Baloldalt a Mila képe Hvolsvelli felől, jobboldalt a Mulakot repülőtér kamerájáé.

A légkörbe jutó nagy mennyiségű hamu a London VAAC jelentése szerint Izland körül kavarog, illetve egy része Grönland felé tart, míg egy másik része már el is érte Skóciát. Mivel a felhő sok hamut tartalmaz és egészen nagy magasságokban (akár 11 km) is jelen van, ismét légi forgalmi korlátozásokra lehet számítani. Holnapra már akár a Brit-szigetek teljes légterét eláraszthatja a vulkáni hamu.

Best Blogger Tips

3 megjegyzés:

  1. Volcanic Ash Update — 1316 on Saturday 15 May 2010

    At present, Eyjafjallajokull continues to erupt with the plume estimated to be reaching a height of around 20,000 ft (6 km). The latest emissions are currently drifting southwestwards from the volcano but are likely to head back towards Northern Ireland overnight and tomorrow morning. Issued at 1309 on Sat 15 May 2010.
    Volcanic Ash Update — 0033 on Saturday 15 May 2010

    Latest reports indicate that Eyjafjallajokull is continuing to erupt with the plume currently reaching up to 21,000 ft (6-6.5 km). Although the latest volcanic emissions are circulating over Iceland, previous emissions of ash are still in the vicinity of northern Britain. Issued at 0029 on Sat 15 May 2010.

    VálaszTörlés
  2. The eruption plume is gray and the height is mainly ~ 6 - 7 km / 21,000 - 24,000 ft, occasionally reaching 8 km / 27,000 ft. It is heading southwest and later south.
    Details in status report issued collectively by the Icelandic Meteorological Office and the Institute of Earth Sciences at 15:00.

    VálaszTörlés
  3. A mai jelentések alapján a kitörési felhő nem érte el a 9 km-es magasságot ma sem. Legfeljebb 8 km magasra emelkedett esetenként. :)

    VálaszTörlés