2010. május 7., péntek

Hírek a kamcsatkai vulkánokról


A vulkánok továbbra is aktívak a Kamcsatkai-félszigeten. A híreket érdemes összehasonlítani Tomi korábbi bejegyzésével. Nagy változás nem tapasztalható az április végi adatokkal összevetve, azonban mindenképpen érdemes újra rápillantani ezekre a különleges tűzhányókra is.


Kljucsevszkoj:

Kamcsatka legmagasabb és legaktívabb vulkánján tovább folytatódik az explozív és effúzív kitörések váltakozása. A vulkáni hamufelhők bármelyik pillanatban 7 km-nél magasabbra emelkedhetnek, melyek az alacsonyabb légtérben zajló légi közlekedésre veszélyt jelenthetnek. A vulkán szeizmicitása egész héten az általánosan elfogadott határértékek felett volt. A gyönyörű hegy a felhők miatt szinte alig látszódott a héten, azonban műholdas adatokon jól kirajzolódott a tűzhányó magas termális anomáliája. A robbanásos kitörések hamufelhői május 2-án a vulkántól 125 km-re É-ra, május 3-án 70 km-re Ny-ra terjedtek el, míg ugyanezen időszakban a gőz-, és gázfelhők 55 km távolságra Ny, ÉNy-ra kerültek el a vulkántól.


Április 17-én készült kép a Kljucsevszkojról, melyen kitűnően látszik a szabályos kúp alakú vulkán. Yu. Demyanchuk fotója.


Karimszkij:

A vulkán explozív kitörése folyamatos, a keletkező hamufelhők a 6 km-es magasságot is túlléphetik, melyek szintén veszélyeztetik a légi közlekedést. Ennek a vulkánnak is kimagaslott a szeizmikus aktivitása a héten, valamint termális anomáliát is regisztráltak április 28-tól május 2-ig.


Forrás:

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése