2010. május 20., csütörtök

Hírek Dél-Amerikából

_
Emelték a készültségi fokozatot a Villarrica vulkánon. Heves kitörésre azonban továbbra sem kell számítanunk, a színkód továbbra is zöld maradt, azonban a legalacsonyabb egyesről, kettesre változtatták. Erre amiatt volt szükség, mert április folyamán a tűzhányó aktivitása kissé fokozódott. A lávató szintje megemelkedett, május 10-én 100 méterrel volt a kráter pereme alatt. Erősödött továbbá a fumarolatevékenység és az éjszaka megfigyelhető izzás. Utóbbi jelenséget mutatja az alábbi felvétel, ami nem rég volt a hét vulkánfotója.


Fotó: Martin Rietze - www.mrietze.de

Chile egy másik vulkánja, a Llaima esetében azonban csökkentették a készültségi fokozatot. A háromszínű skálán jelenleg sárga, azon belül pedig hármas szintű a színkód. A szeizmikus aktivitás mérséklődött, és a webkamerán keresztül is fehér, tehát vulkáni hamut nem tartalmazó felhőket figyeltek meg.

Végül pedig még egy hír egy szintén chilei vulkánról, a Chaitenről. A már két éve folyamatosan aktív tűzhányóról újabb hamufelhő emelkedett a magasba május 14-én. 1,8 km magasságba jutott, majd északkelet felé sodródott.

Forrás:
Global Volcanism Program
Volcano Picture of the Week

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése