2010. május 9., vasárnap

Hamufelhő Európa felett

Frissítés: 20:35, Balázs

Hírek a repülni vágyóknak:

Az inforádió honlapján olvashatunk a reptér- és légtérzárak várható menetéről, valamint, hogy mely országok, mely reptereit érinti az újabb izlandi hamufelhő.

Országok, városok, reptér-,légtérzárak

Ausztria (Austro Control)

Bécs, schwechati reptér, Innsbruck, Salzburg, Linz

Németország (Langeni Repülésbiztonásgi Hivatal)

München, Stuttgart

Horvátország (Croatia Airlines)

spliti és zarai (Zadar) repterek

Franciaország

Nizza, itt első sorban az easyjet járatait érintik a járattörlések

Spanyolország

salamancai repülőtér

Prortugália

Porto, Azori szigetek

Eurocontrol:

Brüsszeli beszámolójuk szerint Svájcban várhatók járat-törlések. Valamint Görögországot is megközelítetta a hamufelhő. (A más már nem is hiányzik a görögöknek.)

Az easyjet törölte vasárnapi genfi járatait, de Zürichbe és Baselbe közlekednek a járataik.

További információk!

Bejegyzés: Tomi 12:01

Ismét akadályozza Európa légi forgalmát az izlandi hamufelhő. A hamu kezdetben dél felé sodródik a vulkántól. Az Izland - Grönland - Brit-szigetek - Madeira térségben nagy hamufelhő alakult ki, délen ebből ágazik ki egy erős áramlat Spanyolország irányába, így a következő területeket fenyegeti most: Északnyugat-Spanyolország, Észak-Portugália, Nagy-Britannia, Franciaország, Luxemburg, Olaszország, Svájc, Ausztria és Magyarország. A felhő a déli órákban ér hazánk fölé, de a London VAAC jelentései szerint hamarosan ki is sodródik és este ér ismét ide a felhő egy másik ága. Emellett ma délután már megjelenhet a hamufelhő Dél-Németország és Csehország felett is.
Mivel a hamuanyag nagy magasságokban is megjelent, így ismét erősen befolyásolhatja az európai légi közlekedést. A Brit Meteorológiai Szolgálat szerint az ország forgalmát több napig fogja akadályozni. Ma reggel lezárták Skócia reptereit legalább délig. Már tegnap lezártak 19 spanyol repteret az ország északi részén, de ott szerencsésen ma déltől 16-ot megnyitottak közülük. Olaszországban Torino, Pisa, Firenze és Milánó mindkét repülőterét kellett lezárni, Franciaországban Nizzában vannak gondok. Portugáliában ma délig minden portói járatot töröltek.
Ferihegyen Milánóba tartó és onnan érkező járatokat töröltek eddig. Hamarosan várható a svájci, esetleg az osztrák légtér lezárása.
A legfrissebb állapotot és előrejelzést mutatja a következő kép.


A hamufelhő jelenlegi elterjedése és az előrejelzés mára. A pirossal határolt területen 0-6320 m közötti magasságban van jelen a hamu, míg a kékkel határolt esetében 11060 m magasan is megjelenik.

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése