2010. május 10., hétfő

Ismét vulkáni hamu Magyarország felett

Frissítés: 14:10
Az Izlandi Meteorológiai Intézet honlapján eddig még nem tapasztalt nagy számú (egy órán belül közel 30!!!) földrengés kipattanása figyelhető meg az Eyjafjallajökull alatt. A hipocentrumok 20 kilométer mélységben vannak. Úgy tűnik egy újabb magmacsomag felérkezése várható!

Reggeli hírek

A londoni VAAC modellszámításai szerint a mai napon ismét eléri hazánk légterét a vulkáni hamu, de feltehetően este már távozik.Az Izlandi Meteorológiai Intézet és az Izlandi Egyetem Földtudományi Intézetének tegnap esti jelentése arról számolt be, hogy a robbanásos kitörés tovább folytatódik az Eyjafjöll vulkánon. Intenzitása némileg csökkent a május 5-6-i időszakhoz képest, de még tegnap is 5-6 km magasba emelkedett a kitörési felhő. A vulkáni működés pulzáló, azaz hol csendesebb, hol erősebb. Az uralkodó szelek délkelet irányba viszik a vulkáni hamut.
A földrengések között ismét megjelentek nagy mélységben kipattant rengések.
Ma reggeli webkamera képek a kitörésről:
Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. Fuuuu, ebből nagy bumm lehet.. Ez a nagyszámú földrengés ilyen rövid idő alatt számomra intenzívebb folyamatak sejtet a vulkán alatt. Lehet,h gyorsabb magmafeláramlás történik ezúttal? Az bizony nem lenne túl jó hír a számunkra. Ezt röviden úgy lehetne összefolgalni,h a gyorsabb magmafeláramlás intenzívebb kitörést okoz. Gondoljunk csak a felrázódott ásványvízre. Ha szép lassan, fokozatosan engedjük kioldódni a gázt (ami lassú magmafelármalásnál is történik), vagyis lassan csavarjuk le a kupakot, a víz nem fröcsköl szét. De, ha nem vesszük észre a túlnyomást a palackban és gyorsan csavarjuk le a kupakot ahogy máskor is...

    VálaszTörlés
  2. A rengések azóta is szakadatlanul folytatódnak. Érdekes megfigyelni, hogy a hipocentrumoknak van egy nagyjából DDNy-ÉÉK iránya, ami megegyezik a fő tektonikai irányokkal. Tehát elképzelhető, hogy egy intenzív hasadék felnyílási folyamat zajlik a mélyen (azaz lemeztektonikai értelemben működik a lemezek szétsodródása). Ez a tektonikai folyamat azonban szinte minden esetben együttjár magma felnyomulásával. Figyelni a következő napokban változnak-e a hipocentrum mélységek?

    VálaszTörlés