2010. május 19., szerda

Mi történik a Csendes-óceán DNY-i térségében?

*
Frissítés: Évi, május 21., 14:15

Egy frisebb kép a Gaua (Vanuatu) tűzhányóról! A szatellit kép 2010. április 24-én készült, melyen jól látható, hogy a korábbiakhoz képest a hamufelhő jóval kiterjedtebb lett és magasabbra emelkedik. A vastag gőz-gazdag felhő ÉK-i irányba terjed. A vulkántól délre és nyugatra található növényzetet (a képen szürke-barna színnel) a hamu és a savas vulkáni gázok teljesen kipusztították.

2010. április 24-i szatellit kép a Gaua tűzhányóról. A kép forrása: http://earthobservatory.nasa.gov

Ismét aktív az Észak-Mariana-szigetek legveszélyesebb tűzhányója, a Mount Pagan (a Pagan-sziget két rétegvulkánból áll, az ÉK-i részén található a Mount Pagan, déli részén pedig a Déli-Pagan). Gáz- és gőzfelhők emelkednek a magasba május 7. óta, melyek nyugat felé terjednek. Ma reggelre virradóra a szigeten táborozó kutatók kisebb mennyiségű hamut észleltek a sátraikon, azóta viszont már csak egy gőzfelhőt figyeltek meg. Legutóbbi ismert kitörése 2006-ban volt (2009 áprilisában is észleltek kisebb hamu- és gőzfelhőt), történelmi kitörései általában kicsik (VEI: kisebb, mint 2) voltak, melyeket kis robbanások és hamufelhők, illetve néha iszapfolyások jellemezték. 1981-ben azonban egy sokkal nagyobb (VEI: 4) kitörése volt a tűzhányónak: a piroklaszt árak, lávafolyások és hasadék menti kitörések következtében ki kellett telepíteni a helyi lakosságot. Jelentős, 18-20 km magas hamufelhő emelkedett a magasba.

Bal oldali kép: A Mariana-szigetek elhelyezkedése és fontosabb tűzhányói (a térkép forrása: USGS). Jobb oldali kép: A Mount Pagan 1981-es kitörése, melynek során felnyílt egy, a vulkán csúcsát átszelő nagy hasadék (a kép forrása: U.S. Navy, 1981. Caption: GVP).

Bejegyzés: Évi, május 19., 16:33

Továbbra is számos tűzhányó aktív Vanuatu területén
, egy kis összefoglaló a közelmúltban történtekről (ezekről részletesen olvashatunk a http://www.geohazards.gov.vu/ oldalon):

Vanuatu elhelyezkedése a Csendes-óceán DNY-i részén, és fontosabb vulkánjai. A térkép forrása: USGS.

Újra ébredezik az Aoba (más néven Ambae)
pajzsvulkán (a hígan folyós, azaz kis viszkozitású bazaltos láva által létrehozott lapos, elnyúlt vulkáni forma)! Legutóbbi nagy kitörése 2005 decemberében volt, amikor a sziget lakosságának felét evakuálni kellett. Ezután 2009 decemberében mutatta jeleit egy újabb aktív periódusnak: váltakozó intenzitású gázkibocsátások jellemezték. Idén április 11-re olyannyira felerősödött a gázkibocsátás, hogy a tűzhányó naponta több mint 3000 tonna kén-dioxidot juttat a levegőbe. A terület felett repülve 5000 láb (kb. 1,5 km) magasságban is erős kén-dioxid szagot jelentettek. Továbbá, fumarola zónákat is megfigyeltek az egyik krátertó DK-i részén, melyek közelében a víz elszíneződött. A Vanuatu Vulkán Riasztási Szint (Vanuatu Volcano Alert Level) továbbra is 1-es a 0-tól 4-ig terjedő skálán, vagyis egyelőre csak a kráter közelében számolhatunk veszéllyel, azonban szükséges a vulkán közelebbi és folyamatos megfigyelése.

A Gaua tűzhányó folyamatosan aktív április eleje óta, jelentős mind a hamu-, mind a gázkibocsátás a szigeten. Az erős gázkibocsátás hatására kipusztult a kráter körüli növényzet. Továbbá laharokat (iszapfolyásokat) is észleltek a sziget nyugati részén. Az ÉK-i és DK-i területeken egyre gyakoribbak a harmonikus rengések az év eleje óta. A Vanuatu Vulkán Riasztási Szint (Vanuatu Volcano Alert Level) továbbra is 2-es a 0-tól 4-ig terjedő skálán, nagy valószínűséggel a vulkáni működés folytatódni fog a következő hetekben, akár hónapokban is. Továbbra is számítani kell laharokra a sziget ÉNY-i és D-DNY-i részein, valamint hamuesésre és vulkáni gázokra savas esőkkel együtt, melyek szennyezhetik az ivóvizeket. Május 11-én hamufelhőt jelentettek a szigetről, mely 3 km (tengerszint felett) magasra emelkedett.

Szatellit kép a Mount Garet kúpból (Gaua tűzhányó csúcsa) felemelkedő hamu- és gőzfelhőről 2010. február 14-én. A kép forrása: http://earthobservatory.nasa.gov

A Yasur (más néven Tanna ) vulkán, Vanuatu legjobban ismert és leggyakrabban látogatott tűzhányója, továbbra is erős aktivitást mutat: jelentős a gáz- és hamukibocsátás mind a három aktív kürtőből. Hamuesést jelentettek a sziget keleti és nyugati részén is. A kráterperem köré, illetve még nagyobb távolságra is, újabb vulkáni bombákat repített ki a tűzhányó, valamint robbanásokat hallottak és láttak a környező falvakból. A Vanuatu Vulkán Riasztási Szint (Vanuatu Volcano Alert Level) továbbra is 2-es a 0-tól 4-ig terjedő skálán, de még erősebb lehet a kitörés a következő napokban/hetekben.

Stromboli-típusú magmás robbanásos kitörés a Yasur vulkán kráterének keleti kürtőjéből
(2009. május). A kép forrása: http://www.flickr.com/photos/volcanoes/3749026388/in/set-72157621739354979/

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése