2010. május 18., kedd

Mt. St. Helens kitörés 30 éve!

1980. május 18-án reggel, azaz pontosan 30 éve, eddig még nem tapasztalt módon kitört az Egyesült Államok Washington Államában lévő Mt. St. Helens vulkán! A vulkáni kitörés megdöbbentette Amerikát. Bár a kitörésre már voltak jelek, hiszen március óta pattantak ki földrengések és egyre domborodott ki a vulkán oldala (naponta 1,5 méterrel!!), a kitörés módját nem lehetett előre látni. Az amerikaiak képzetében a vulkáni kitörésről a Hawaii-szigetek látványos lávaszökőkút és lávaöntő kitörései voltak, nem számított senki arra, hogy egy ilyen pusztító robbanásos kitörés fog bekövetkezni!
A Mt. St Helenst Amerika Fuji-jaként emlegették, méltóságteljesen emelkedett ki, gyönyörű szabályos alakjával a környezetből...





A Mt. St. Helens a kitörés előtt és a kitörés után különböző oldalról(USGS felvételek)

Május 18-án reggel még néhányan kaptak engedélyt, hogy a tiltott zónába lépjenek, mivel már túl nagy volt a nyomás arra, hogy lazítani kell a szigorú intézkedéseken, hiszen a vulkán csak nem tört ki... A vulkáni kitörésnek így 57 halálos áldozata volt, köztük David A. Johnston, aki az Amerikai Geológiai Szolgálattól (USGS) éppen a vulkán mozdulatait figyelte.
Május 18-án reggel hirtelen egy 5-ös erősségű földrengést követően a vulkán északi oldala megmozdult, álljanak itt a klasszikus képsorok:


A Mt. St. Helens kitörése egy teljesen új oldalát mutatta a vulkáni működésnek: a kitörés oldalirányba történt egy hatalmas lejtőcsuszamlás következtében. A felboltozódást okozó magmatömeg ugyanis hirtelen felszínre került és ez egy hatalmas oldalirányú kirobbanáshoz vezetett. A kirobbanó anyag közel 500 km/óra sebességgel száguldott és tarolt le mindent, ami útjába esett:

15 perc múlva pedig egy hatalmas, 24 kilométer magasságba emelkedő (a mostani Eyjafjöll kitörés során maximum mindössze 10-12 km magasra jutott fel a vulkáni hamuoszlop!) vulkáni hamufelhő jelent meg:


Május 18-án délután sötétségbe borult Washington állam keleti fele, a kitörés hatalmas károkat okozott és számos tanulsággal szolgált. Erről a későbbiekben még részletesen beszámolunk!

A 30 évvel ezelőtt történtekről személyes beszámolók olvashatók az Eruptions blog weblapján.

Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. http://www.boston.com/bigpicture/2010/05/mount_st_helens_30_years_ago.html

    Elképesztő felvételek a bostonbigpicture honlapján..

    és egy videó a kitörés leghíresebb áldozatáról Harry R. Trumanról.
    Valamint további arhív felvételek:

    http://projects.oregonlive.com/photos/2010/05/14/harry-r-truman-folk-hero-of-mount-saint-helens-plus-photos-from-the-oregonians-archive/

    VálaszTörlés
  2. Még egy érdekes link:
    A NASA műholdjai segítségével 1979 és 2009 között minden évben készített felvételeket a St. Helensről. Amelyből egy sorozatot tekinthető meg a link felhasználásával.
    Egyrészt érdemes megnézni milyen kietlenné vált a táj kitörés következtében, valamint azt, hogy 3 évtized alatt hogyan hódította vissza a természet a területet.

    http://earthobservatory.nasa.gov/Features/WorldOfChange/sthelens.php

    VálaszTörlés