2013. augusztus 29., csütörtök

A Hónap Vulkán Képe: az alaszkai Veniaminof vulkán

Az izgalmas vulkánkitörések sokszor távoli vidékeken zajlanak, ahol a tűzhányók nem nagy népsűrűségű területeken alakulnak ki és így kisebb veszélyt jelentenek. Ezekről kevesebbet tudunk, ezek a vulkánkitörések ritkábban jelennek meg a hírmorzsák között. A kamcsatkai Tolbacsik kitörése például tavaly november vége óta szakadatlan zajlik látványos lávaömléssel és talán csak most tűnik úgy, hogy esetleg a vége felé tart. A kamcsatkai vulkáni ívre merőlegesen húzódik az Aleuti-szigetív, ahol az Alaszkai-félszigetre felnyúlva közel 100 aktív tűzhányó található. Közéjük tartozik a Veniaminof vulkán, amely június 13. óta a narancs riasztási fokozaton áll (ez alapvetően folyamatos vulkáni működést jelent). Az alaszkai vulkánokról ritka a tiszta kép, mivel többnyire sűrű felhőbe burkolóznak, azonban augusztus közepén az AVO (Alaska Volcano Observatory) munkatársainak sikerült kihasználni a szokatlanul tiszta időt és remek fotókat készítettek. Ebből választottuk ki - tisztán szubjektív szempontok alapján - a hónap vulkán képét, íme:

A Hónap Vulkán Képe: Veniaminof tűzhányó kitörésben. Fotó: G. McGimsey, AVO


A képen a 8x11 km átmérőjű, jéggel borított kalderában kialakult salakkúp látható. A salakkúp tetején lévő kis kúp alakú kiemelkedés a legfrissebb vulkáni működés eredménye. A kürtőből sötét vulkáni hamu áramlik ki, miközben a tűzhányó oldalában láva ereszkedik le a hóval és jéggel kitöltött, szürke hamuval fedett kaldera belsőbe. A lefelé nyomuló forró láva felolvasztja a jeget, aminek következtében fehér gőzfelhő emelkedik fel, miközben a megolvadó jégtest az olvadás következtében zsuorodik, behorpad és a kontaktus körül karéjos törések alakulnak ki.
A nyári kitörésről további különleges képek is készültek, következzen tehát a "királynői kíséret":

A Veniaminof nyári (augusztusi) kitörésének további remek fotói. Fotók: G. McGimsey, AVO (fent), alul balra: NASA, alul jobbra: G. McGimsey, AVO


A Veniaminof vulkán nevét Ivan Popov Veniaminov, orosz ortodox misszionáriusról kapta, akinek nagy szerepe volt az aleuti nyelv és néprajz leírásában. A tűzhányó Alaszka egyik legmagasabb vulkánja, széles kalderája mintegy 3700 évvel ezelőtt alakult ki egy hatalmas robbanásos kitörés következtében. Azóta a vulkáni működés a beszakadásos kaldera belsejében zajlik. A képen is látható salakkúp már 300 méter magasra emelkedik ki a jégmezőből. Az AVO legfrissebb jelentése szerint a vulkáni működés továbbra is tart. A kitörést sötét vulkáni hamufelhőt eredményező robbanásos kitörések és lávaöntés jellemzi.


Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése