2013. február 19., kedd

Bella Etna Mamma!!

Frissítés (2013.02.20, 13:20):
MOST ETNA - HARMADIK FELVONÁS!!!
Tovább folytatódik az Etna kitörése, most nappal figyelhető meg az újabb felvonás. A webkamera képeken egyelőre időszakosan felemelkedő sűrű vulkáni hamufelhő figyelhető meg az Új Délkeleti Kráter felett.

Jelenleg zajlok az Etna újabb kitörése! Forrás: Radio Studio 7 webkamerák

Amennyiben ez így megy, akkor 1-2 óra múlva ismét jöhetnek a lávaszökőkutak! A webkamera képek alapján ismétlődő stromboli-típusú kitörések zajlanak, olykor szépen kivehetők a kirepülő lávacafatok is.

14:15 órás frissítés:

Jelenleg zajlok az Etna újabb kitörése! Forrás: Radio Studio 7 webkamerák

14:20 órás frissítés:

Jelenleg zajlok az Etna újabb kitörése! Forrás: Radio Studio 7 webkamerák

14:30 órás frissítés: MOST indul a paroxizmus, kezdődnek a lávaszökőkút kitörések!

Jelenleg zajlok az Etna újabb kitörése! Forrás: Radio Studio 7 webkamerák


15:00 órás frissítés: Hamu, hamu, gomolygó sötétszürke vulkáni hamufelhő!

Jelenleg zajlok az Etna újabb kitörése! Forrás: Radio Studio 7 webkamerák

15:25 órás frissítés: és vége! De mikor jön a következő?

és itt a vége! Forrás: Radio Studio 7 webkamerák

36 órán belül 3 paroximális kitörés! Ilyen régen volt az Etna életében és ezzel úgy tűnik, egy újabb kitörési fázis kezdődik a tűzhányón! Látványos kitörések zajlanak most bolygónkon: Kamcsatkán a Tolbacsik, Európában pedig az Etna mutatja be a vulkáni működés minden szépségét. Figyelem! Ez nem jelent bármilyen összefüggést, egyszerűen ilyenek a vulkánok! Olykor egyszerre több látványos kitörés is zajlik, máskor csendesebb a vulkánok világa.

Frissítés (2013.02.20, 8:40): De nagyot toppantott Bella Etna Mamma! Előző bejegyzésem végén említettem, hogy hasonló látványos vulkánkitörések várhatóak lesznek, de hogy ilyen hamar?! 24 óra leforgása alatt újabb lávaszökőkutas paroximális kitörés zajlott, ismét a hajnali órákban Szicília tűzhányóján! Ilyen legutoljára 2000 június elején fordult elő! A látványos kitörések ismét az Új Délkeleti Kráterben történtek, a vulkáni működés intenzitása némileg elmaradt a tegnapitól, azonban így is szeme-szája tátva maradt a webkamerák szerencsés nézőinek. A lávaszökőkút kitöréssel együtt kiáramló vulkáni hamuanyagot délkelet felé sodorta a szél. Egy felnyíló hasadék kettévágta a vulkáni kúp délnyugati oldalát ahonnan lávafolyás indult ki.

2013.02.20. 02:28: Bellissima Etna! Forrás: Marco di Marco, EtnaWalk

Az események ismét éjfél körül kezdődtek, lávatűzijáték kitörésekkel, majd 2 óra körül már kisebb lávaszökőkutak emelkedtek a magasba. A látványos kitörés közel hajnal 6 óráig tartott, azonban még a 6 órás webkamera felvételen is láthatóak az izzó lávanyelvek, a reggeli INGV hőkamera kép pedig még mindig izzásban mutatja az Új Délkeleti Kráter kúpját.

Az Etna idei második paroximális kitörése webkamera képeken Forrás: L.A.V.E. webkamera

Még mindig izzásban! Forrás: Osservatorio Etneo hőkamera kép


Eredeti bejegyzés (2013.02.19, 10:00):

Tolbacsik, a tűzhányó! - írtam pénteken az előző bejegyzésben, fantasztikus képekkel és videofelvételekkel illusztrálva a vulkáni működés minden szépségét. Nos, feltehetően ezt Etna Mamma is meghallotta, toppantott egyet mérgesen, felhúzta szemöldökét és azt mondta: "Na, na, azért ehhez nem kell több ezer kilométert száguldozni! Még, hogy Tolbacsik, amikor itt vagyok én is!". Felvette ünneplő ruháját, hétfő este tartott egy rövid főpróbát, majd biztos, ami biztos, még éppen kihasználva az este sötét kontrasztját bemutatta azt, hogy mit tud Ő! Etna, a tűzhányó!

Indulnak a lávaszökőkút kitörések. Forrás: Osservatorio Etneo EMOV webkamera

Az Etna jó egy éven keresztül visszafogottan működött, hosszas szunyókálások és kisebb lávatűzijáték kitörések jellemezték. Ami viszont új volt, hogy ezek a kitörések hol az Új Délkeleti kráterből, hol a Bocca Nuova kráteréből történtek. Legutóbb február 6-án volt egy rövid Etna-show, azonban az erőteljesebb kitörések sűrű felhő takarásában zajlottak. Ma hajnalban azonban már olyat mutatott be a sziciliai hölgy, amire utoljára 2012. április 24-én volt példa! A kitörések most az Új Délkeleti Kráterben zajlottak. Éjfél körül még stromboli-típusú lávatűzijáték kitörések voltak, majd hajnal 4 után kezdődtek a lávaszökőkút működések. A vulkáni működéshez kisebb lávafolyás is kapcsolódott.
...és 2013 első paroximális kitörése az Etnán! Forrás: Giuseppe Distefano - EtnaWalk

Ez volt az Etna első paroximális kitörése ebben az évben és ez azt jelentheti, hogy a következő időszakban is várhatóak lesznek hasonló, szemet gyönyörködtető kitörések. Bravo Etna Mamma! Érdemes lesz tehát a Tolbacsik kétségtelenül fantasztikus további eseményei mellett olykor az Etna webkameráira is tekintenünk!

Frissítésként pedig már itt látható egy remek videofelvétel is a ma hajnali kitörésről:

Etna, a tűzhányó!! Forrás: Klaus Dorschfeldt - KDEtna


Best Blogger Tips

4 megjegyzés:

 1. Egy nagyszerű videó:

  http://www.youtube.com/watch?v=VYbgR_C1HLs

  VálaszTörlés
 2. Kőszi évi a linket, már bent is van a video! További remek képek a kitörésről itt: http://www.etnawalk.it/Gallery/Show/265/parossismo-19-febbraio-2013

  VálaszTörlés
 3. Ez alkalommal a 2012-ben kialakult kis pit kráter is debütált.
  Igen meglepő volt, hogy ennyi időt kellett rá várni.
  Sajnos viszont én csak utólag néztem vissza az eseményeket.
  Ám megpróbálok lépést tartani a vulkánnal, s a soron következő produkciót már én is megfigyelem. :-)

  VálaszTörlés
 4. Azta,ez nem semmi, Boris videója:)!

  http://www.flickr.com/photos/etnaboris/8492320458/in/photostream

  VálaszTörlés