2012. október 9., kedd

Amikor vulkáni hamu lövell fel: Sivelucs az űrből

A NASA űrszondák ismét fantasztikus felvételekt készítettek vulkáni működésről! A Terra műhold október 6-án, helyi idő szerint délben haladt el Kamcsatka felett, ahol minden nyugodtan tűnt. Két órával később érkezett az Aqua űrszonda, amelynek a képe már egy működő tűzhányót mutat! A műhold kép pontosan a Sivelucs kitörésének kezdetét mutatja, amikor a tűzhányó mintegy 3 km magasra lövellte fel a vulkáni hamut. A KVERT jelentése szerint a vulkáni hamufelhőt az uralkodó szelek délkeleti irányba térítették el, ahol még 220 km távolságban is kimutatható volt.
A Sivelucs kitörése október 6-án: balra a Terra űrszonda képe helyi idő szerint délben, jobbra pedig az Aqua műhold képe két órával később. Forrás: NASA Earth Observatory

A Sivelucs Kamcsatka egyik legaktívabb tűzhányója. 1964-ben egy hatalmas robbanásos kitörés nyomán vulkáni törmeléklavina lezúdulása kíséretében a vulkán déli oldala megsemmisült (ennek nyoma látható a felvételeken is szürke színnel). A vulkáni "sebhelyen" azóta több alkalommal türemkedtek ki viszkózus lávadómok, amelyek vagy a meredek oldaluk összeomlásával vagy robbanásos kitörések nyomán megsemmisültek.

Végül, e vulkáni működéshez is némileg kapcsolódó, rövid megjegyzés: a vulkánok nem "füstöt" (no smoke!), nem "port" (no dust!) "köpnek" (no spew!) ki magukból, ahogy ezt sajnos számtalan esetben, mint például most az indonéziai Lokon kitörése kapcsán olvashatjuk az angol és ennek nyomán magyar nyelvű médiában is. Már korábban is felhívtam a figyelmet arra, hogy a tűzhányók vulkáni hamut lövellnek ki a robbanásos kitörések során!


Best Blogger Tips

8 megjegyzés:

 1. wáóó!
  Épp a minap jártam a KVERT honlapján. Az alábbi linken keresztül egy képes összefoglalóban látható néhány fénykép az itt említett kitörésről valamint további képek a tűzhányó működéséről.

  http://www.kscnet.ru/ivs/kvert/current_eng.php?name=Sheveluch

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Valóban szuper fotók, ha engedi időm később egy-két képet beillesztek a bejegyzésbe

   Törlés
 2. Az újságírókat sosem zavarják a tények, vagy az adott szakma pontos szókincse, vagy azok jelentése. Lásd az újságírás által tönkretett hacker szót. Csak azért mert képtelenek felfogni a jelentését.

  VálaszTörlés
 3. Október 14-én stromboli-típusú aktivitást figyeltek meg a Kluycheskoi vulkánon.
  Az Etna pedig ismét szünetet tart.

  VálaszTörlés
 4. Október 14-én stromboli-típusú aktivitást figyeltek meg a Kluycheskoi vulkánon.

  VálaszTörlés
 5. Fantasztikus fotók és filmfelvételek a hawaii Halema`uma`u kráterben lévő lávatóról:
  http://tuzhanyo.blogspot.hu/p/legfrissebb-rovidhirek.html
  Folyamatos webkamera: http://hvo.wr.usgs.gov/cams/panorama.php?cam=HMcam
  Folyamatos hőkamera: http://hvo.wr.usgs.gov/cams/panorama.php?cam=HTcam
  Nézzék, érdemes!

  VálaszTörlés
 6. Izzás figyelhető meg az Etna Bocca Nuova kráterének aktív salakkúpjában.
  Valószínűleg hamarosan jön a következő műsor.
  Érdemes figyelni a Radio Studio 7 3-as kameráját.

  VálaszTörlés
 7. Érdemes figyelni a Kilauea kamerákat, mivel most már tényleg tetőzik a Halema'uma'u lávatava.
  A PuʻuʻŌʻō kráter keleti lávatava pedig túlcsordult.

  VálaszTörlés